Deň srdca

Redakcia | 17. august 2010

Slovenská nadácia srdca aj v roku 2010 pripravila v rámci podujatia MOST (Mesiac o srdcových témach) už štvrtý ročník Dňa srdca.

Kód zdravého srdca
Slovenská nadácia srdca aj v roku 2010 pripravila v rámci podujatia MOST (Mesiac o srdcových témach) už štvrtý ročník Dňa srdca. Podobne ako po minulé roky, aj v tomto ročníku si budú môcť obyvatelia zmerať svoj krvný tlak a cholesterol vo väčších mestách Slovenska a tiež aj vo vybratých vlakoch. Merania sa uskutočnia v piatok 24. septembra 2010. Okrem merania sa Slovenská nadácia srdca zameria na edukáciu ohľadne zdravého životného štýlu so zameraním na vysvetlenie Kódu zdravého života. Každý človek môže pomôcť svojmu srdcu tým, že si bude pravidelne merať krvný tlak, jeho optimálna výška je 120/80, sledovať hladinu cholesterolu v krvi,  ktorá by sa mala pohybovať na úrovní 5 mmol/l. Základom zdravia je aj dostatok pohybu. Odborníci odporúčajú každý deň minimálne 30 minút pohybu, či už formou prechádzky, behu, či inej vhodnej športovej aktivity, ktorá závisí od celkového fyzického a zdravotného stavu. Kód zdravého života uzatvára počet vyfajčených cigariet. Samozrejme, najideálnejšie je, keď je počet cigariet 0.


Úspechy edukácie o téme srdcovo-cievnych ochorení

Podľa oficiálnych štatistík v SR ľudia najčastejšie zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia. Z celkových umrtí je to až 50%. V rámci EÚ nám patrí popredné druhé miesto, hneď za Ukrajinou. Srdcovo-cievne ochorenia  zapríčiňujú vysoký krvný tlak, fajčenie, cholesterol a zlý životný štýl.  Zaujímavosťou je však to, že v roku 2007  až 94 % respondentov oficiálneho prieskumu agentúry FOCUS, so zameraním na vnímanie obyvateľstva rizikových faktorov ochorení, bolo presvedčených, že najrizikovajšie sú onkologické ochorenia. V prípade kardio-vaskulárnych ochorení si to myslelo len 60 %. V súčasnosti, aj vďaka edukácii, si už 92 % opýtaných považuje za najrizikovejšie práve ochorenia srdca. Informovanie a posunutie názoru u obyvateľov môže z dlhodobého hľadiska pomôcť k zníženiu počtu úmrtí na tieto ochorenia, o čom presviedčajú aj príklady zo zahraničia.

Viac sú ohrozené ženy

Podľa dostupných údajov z roku  2007 na kardiovaskulárne ochorenia umrelo viac žien (62 %) ako mužov (48%). V roku 2009 sa do merania zapojilo počas Dňa srdca  3600 respondentov. Merania sa zúčastnilo viac žien ako mužov. V percentuálnom pomere to bolo 38 % mužov a 62 % žien. Aj podľa našich zistení, ženy mali väčší záujem o zmapovanie svojho zdravotného stavu cez poskytnuté merania ako muži. Edukáciou a preventívnymi prehliadkami sa môže znížiť počet umrtí tohto ochorenia. Kardio-vaskulárne ochorania sú  svojím spôsobom zákernejšie, lebo vysoký krvný tlak ani zvýšený cholesterol nesprevádzajú žiadne bolesti a tak pacient až po absolvovaní prehliadky, zistí ako na tom v skutočnosti je.

Deväť rád ako znížiť kardiovaskulárne riziko

1. Krvný tlak – Pravidelne si kontrolujte krvný tlak. Normálny TK: menej ako 140/90 mmHg, Oprtimálny: menej ako 120/80 mmHg. Krvný tlak je možné si dať odmerať u svojho lekára, alebo si kúpiť priamo tlakomer, v ktorejkoľvek lekárni.

2. Cholesterol – Udržujte hladine cholesterolu v hodnotách do 5, mmol/l. Hladinu cholesterolu odmeria lekár pri preventívnej prehliadke.

3. Cukor (glykémia) – udržujte si hladinu glykémie v hodnotách do 5,6 mmol/l. Hladinu cukru odmeria lekár pri preventívnej prehliadke.

4. Telesná aktivita – 30-60 minút cvičenia strednej intenzity, najlepšie denne. Odporúčame praktizovať športovú činnosť, ktorá je optimálne pre súčastný zdravotný a telesný stav. Cvičenia konzultuje s lekárom alebo u špecializovaných tréneroch vo fitnescentrách.

5. Hmotnosť – Udržujte si BMI (kg/m2) medzi 18,5 a 24,9 a obvod pása menej než 102 cm u mužov a menej než 88 cm u žien. Kalkulačku na výpočet BMI nájdte aj na www.tvojesrdce.sk. V prípade diéty sa opäť informujte o vhodnosti s lekárom.

6. Alkohol – Snažte sa udržať svoj max. príjem alkoholu: muži: max. 2. alkoholické nápoje, ženy: max. 1 alkoholický nápoj. Francúzi si radi vychutnávajú kvalitné vínko pri dobrej večeri. Môžeme sa nechať inšpirovať týmto národom.

7. Fajčenie – Nefajčite alebo okamžite prestaňte fajčiť a ukončite všetky formy užívania tabaku. Vyhýbajte sa pohybu v zafajčenom prostredí. Dnes aj v reštauráciach sú nefajčiarske miestnosti. Odporúčame zdržiavať sa v nich počas posedenia s priateľmi.

8. Strava – Vyberajte si pestrú stravu s veľkým obsahom ovocia a zeleniny, celozrných potravín, s nízkym obsahom cukru a soli a používajte nenasýtené tuky. Aj keď v našich zemepisných šírkach nie je taká pestrá skladba zelenín a ovocia ako napríklad v krajinách stredomoria, dostať aj u nás tieto potraviny.

9. Stres – kontrolujte stavy depresie, podráždenia a hnevu, vyhýbajte sa konfrontáciám a stresu. Vhodným riešením je násť si prostriedok na odbúravanie stresu. A to buď nejaký koníček, záľubu. Odporúčame tiež okrem dostatočného pohybu aj pravidelný spánok a samozrejme dovolenku.


Hlavné aktivity kampane MOST zrealizované 25. septembra 2009 v číslach:

- merania a edukácie prebiehali v 40 mestách SR súčasne,
- zúčastnilo sa celkovo 37 stredných škôl, cca. 400 študentov, ktorí vytvorili 180 hliadok zdravia,
- zapojilo sa 260 študentov Farmaceutickej fakulty ( v 122 lekárňach),
- 36 pobočiek Akadémie vzdelávania pripravilo celkovo 49 meracích aktivít,
- zapojilo sa 22 poradní zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,
- zúčastnilo sa 31 lekárov, 35 zdravotných sestier,
- vypravilo sa 5 vlakov zdravia – 368 meraní,
- v uliciach sa oslovilo približne 35 000 občanov,
- v 10 mestách prebehol cyklus prednášok so seniormi „Prima život“.
Na efektívne vyhodnotenie takejto celonárodnej edukačnej kampane, organizátori koncom roka 2009 realizovali v spolupráci s agentúrou FOCUS kvalitatívny prieskum verejnej mienky.

Viac info o Slovenskej nadácii srdca:
Slovenská nadácia srdca vznikla v roku 2006 s cieľom podporovať projekty primárnej a sekundárnej prevencie kardiovaskulárnych chorôb. Zriaďovateľom a odobreným garantom nadácie je Slovenská kardiologická spoločnosť. Na základe nepriaznivého vývoja v oblasti kardiovaskulárnych ochorení v Európe i na Slovensku sa Nadácia stala organizátorom projektu MOST – Mesiaca o srdcových témach. Kampaň úspešne prebehla v septembri 2007, 2008 a 2009.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: