Chudnutie kávou?

Ranná šálka voňavej kávy vás nielen preberie, ale môže tiež ovplyvniť vašu telesnú hmotnosť a riziko vzniku cukrovky 2. typu. Skôr než si však do kávy nalejete deci smotany – hovoriť budeme o nekalorických kofeínových nápojoch, ako sú čierna káva, zelený a čierny čaj či energetické nápoje bez cukru.
Štúdia z roku 2023 (ext. zdroj štúdia), na ktorej sa podieľali výskumníci zo Švédska a Veľkej Británie, analyzovala genetické markery ovplyvňujúce metabolizmus kofeínu. Vedci zistili, že jednotlivci s genetickou predispozíciou na pomalšie odbúravanie kofeínu mali nižší BMI (body mass index – index telesnej hmotnosti) a menej telesného tuku. Približne polovica pozitívneho účinku na zníženie rizika cukrovky je spôsobená tým, že kofeín podporuje chudnutie, čím nepriamo znižuje pravdepodobnosť jej vzniku.
Nakŕmte svoj mozog: Ryby, avokádo, čučoriedky alebo kofeín?
Kofeín a hmotnosť
Predpokladá sa, že kofeín podporuje termogenézu, teda tvorbu tepla a oxidáciu tukov, čiže premenu tuku na energiu, čo zohráva dôležitú úlohu pri regulácii telesnej hmotnosti a metabolizme. Zaujímavé je, že napriek spojeniu medzi kofeínom, BMI a cukrovkou výskum nepreukázal jasné spojenie medzi hladinou kofeínu v krvi a kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je napríklad srdcové zlyhanie či mŕtvica.
Vedci však dvíhajú varovný prst – aj keď má kofeín silný metabolický efekt a môže pomôcť pri chudnutí, jeho účinky na ľudský organizmus pri dlhodobom užívaní zatiaľ nie sú známe. Čo však vieme, je, že nie všetky účinky kofeínu na telo sú iba pozitívne, preto treba byť pri pití kávy či iných kofeínových nápojov opatrný, najmä ak máte zdravotné ťažkosti, ako napríklad vysoký krvný tlak.