Pred HPV vírusom najlepšie chráni očkovanie už v útlom veku

VšZP | 17. november 2021
HPV vírus očkovanie
foto: VšZP

Mimoriadne účinnou formou prevencie proti tejto infekcii je očkovanie.

Human Papiloma Virus alebo HPV patrí k najčastejšie sexuálne prenosnej infekcii. Ide o vysoko nákazlivý vírus. Počas svojho života sa s ním opakovane stretne až 80 % populácie. Týka sa rovnako žien aj mužov. Pri nedostatočnej imunite môže vyústiť až do rakoviny či iných ochorení.

Len v roku 2020 zaznamenala VšZP až 15 700 nových prípadov infekcie HPV vírusom. Najčastejšie býva diagnostikovaný u ľudí vo veku 18 až 25 rokov. Silný imunitný systém si dokáže s vírusom poradiť aj sám a do dvoch rokov od nakazenia dochádza k úplnému vyliečeniu. V opačnom prípade môže HPV infekcia spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo kondylómov, čo sú genitálne bradavice u mužov. 

Zdržanlivosť a prevencia je cesta

Ochranou pred HPV je v prvom rade sexuálna zdržanlivosť a pravidelná účasť na preventívnych gynekologických prehliadkach. VšZP poskytuje svojim poistenkám možnosť absolvovať preventívne cytologické vyšetrenie raz ročne, v rámci preventívnej prehliadky, a hradí toto vyšetrenie nielen konvenčnou, ale aj takzvanou LBC metódou, ktorá je pri vybraných indikáciách vhodnejšia a umožňuje odhaliť už predrakovinové štádiá ochorenia krčka maternice.

Očkovanie je istota

Mimoriadne účinnou formou prevencie proti tejto infekcii je očkovanie. Pred dvomi rokmi sa  preto vakcinácia proti vírusu HPV zaradila medzi odporúčané a zdravotné poisťovne preplácajú plne alebo čiastočne 2 dávky vakcín CERVARIX alebo GARDASIL 9 v trinástom roku života. Prvá dávka očkovacej látky musí byť podaná odo dňa 12. narodenín do dňa, ktorý predchádza 13. narodeninám, druhá o pol roka.

Plne hradená je vakcína Cervarix

Pri o niečo účinnejšej vakcíne Gardasil 9 musí časť ceny v lekárni doplatiť poistenec. Klient VšZP si však môže požiadať o príspevok na tento doplatok v rámci benefitu Lieky v Peňaženke zdravia.

Tento typ vakcín nedokáže zabrániť rozvoju ochorenia u osôb, ktoré sa už infikovali. Poskytuje však vysokú ochranu pred samotným nakazením sa vírusom HPV. Aj preto sa odporúča absolvovať očkovanie vo veku, kedy mladí ľudia ešte nie sú sexuálne aktívni. Navyše, imunitný systém v tomto veku vyprodukuje po aplikácii vakcín najvyššie hladiny protilátok, ktoré budú  u očkovaných osôb pretrvávať mnoho rokov a chrániť ich pred týmto ochorením.

Príspevok na vakcíny aj pre deti nad 13 rokov

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku zahrnula medzi svoje benefity v Peňaženke zdravia aj vakcináciu proti HPV infekcii nad rámec zákona. Svojim poistencom vo veku od 13 do 18 rokov (resp. 17 rokov plus 364 dní) poskytuje príspevok vo výške 50 % ceny každej vakcíny po absolvovaní každej dávky, a to do maximálnej výšky 31,45 eur. Poistenec oň môže požiadať hneď po podaní prvej dávky.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci svojich benefitov pre poistencov prispieva  aj na ďalšie nepovinné očkovania, rovnako až do výšky 50 %. Ide napríklad o očkovania proti chrípke, hepatitíde typu A, hepatitíde A+B, meningokokom, či kliešťovej encefalitíde.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: