Sedem detských infekčných chorôb - viete ich rozlíšiť podľa prejavu na koži?

Kristína Majerová | 7. marec 2024
Sedem detských infekčných chorôb - viete ich rozlíšiť podľa prejavu na koži?

Všetkých sedem chorôb, na ktoré sa v článku pozrieme, je vysoko infekčných a šesť z nich sprevádza vyrážka.

Sedem detských infekčných chorôb

  • Osýpky
  • Mumps
  • Rubeola
  • Ovčie kiahne
  • Piata choroba – Infekčný erytém
  • Šiesta choroba – Trojdňová horúčka
  • Siedma choroba – Ruky-nohy-ústa

Piata choroba? Šiesta? Ktorú z nich to moje dieťa má? Táto otázka máta nejedného rodiča. Ako sa v nich vyznať a identifikovať ich? Veľký špeciál o detských infekčných ochoreniach vám v tom pomôže. Špeciál o 7 detských infekčných chorobách nájdete v marcovom vydaní časopisu Mama a ja (3/2024).

Osýpky

Osýpky sú nákazlivé vírusové ochorenie, ktorým sa možno nakaziť v každom veku a ktoré môže viesť ku komplikáciám. Najčastejšie sa prejavujú horúčkou, zápalom spojiviek a vyrážkou. Prenášajú sa vzduchom (prostredníctvom kvapôčok z dýchacích ciest), keď chorá osoba hovorí, kašle a kýcha; miestom vstupu vírusu sú spojivky a sliznice dýchacích ciest. Objavujú sa v čase od zimy do jari. Najviac postihujú deti predškolského veku.

Osýpky sú jedným z najnákazlivejších infekčných ochorení. Veľmi ľahko sa šíria medzi neočkovanými ľuďmi. Odhaduje sa, že jedna osoba s osýpkami môže nakaziť v priemere 12 až 18 ďalších nechránených osôb. Obdobie nákazlivosti sa začína deň pred začiatkom prvých príznakov a končí sa do štyroch dní po objavení sa vyrážky (exantému). Inkubačná doba je 7 - 21 dní. 

Príznaky osýpok

Ochorenie má dve štádiá. Prvé trvá približne štyri dni a začína sa zvýšenou teplotou, nádchou, kašľom a zápalom spojiviek (katarálne štádium). Po druhej vlne horúčky nasleduje výsev vyrážky, ktorá sa začína za ušami a na zadnej strane krku a potom sa šíri na tvár, potom na trup a končatiny (exantémové štádium). Po piatych dňoch horúčka rýchlo klesá a vyrážka mizne. 

Osýpky

Mumps

Mumps je akútne infekčné ochorenie. Pôvodcom nákazy je vírus parotitídy, ktorý sa šíri z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou, čo znamená, že vírus môže byť prenesený kýchaním, kašľaním alebo rozprávaním. Taktiež sa prenáša priamym kontaktom s infikovaným, slinami alebo dotykom povrchu, ktorý bol kontaminovaný vírusom. Mumps najviac postihuje deti vo veku 5 – 14 rokov, málokedy sa objaví u dieťaťa mladšieho než rok. Inkubačná doba je 18 - 21 dní. Obdobie nákazlivosti začína sedem dní pred a trvá deväť dní po začiatku ochorenia. Zdrojom nákazy však môžu byť aj ľudia s bezpríznakovou infekciou. Po prekonaní ochorenia si organizmus vytvára dlhodobú, niekedy až celoživotnú imunitu.

Príznaky mumsu  

Prejavuje sa malátnosťou, zvýšenou teplotou alebo horúčkou. Teplota môže byť len zvýšená, pri ťažkých prípadoch môže dosahovať aj 40 °C. Pridružujú sa bolesti hlavy, svalov, kĺbov a strata chuti do jedla. Toto ochorenie je charakterizované zápalom jednej alebo oboch príušných žliaz, čo vedie k bolestivému opuchu na stranách tváre (preto sa tomuto ochoreniu hovorí aj príušnice). Dieťa vyzerá ako škrečok s plnými ústami. 

Mums

Rubeola

Rubeola je infekčné vírusové ochorenie spôsobené vírusom z rodu Rubivirus. Šíri sa kvapôčkou infekciou – kýchaním, kašľaním. Vírus sa môže tiež šíriť dotykom infikovaných povrchov. Vírus sa dostane do nosohltanu a odtiaľ do krčných lymfatických uzlín, kde sa ďalej množí a šíri do tela. Zdrojom infekcie je človek s nákazou, ktorá sa neprejavila, a to od konca inkubačnej doby do siedmeho dňa po vzniku vyrážky. Infekčnosť je pomerne dlhá, sedem dní pred výsevom vyrážky a sedem dní po odznení poslednej vyrážky. Inkubačný čas je v priemere 18 dní, v rozpätí 14 - 21 dní.

Príznaky rubeoly

Príznaky rubeoly sa môžu začať prejavovať asi 2 až 3 týždne po vystavení sa vírusu. Typickým príznakom je červená vyrážka, ktorá sa objavuje po celom tele, najviac však na trupe a na tvári. Ako posledná sa objavuje na končatinách, no nebýva veľmi zreteľná. Najčastejšie má tvar malých ružových bodiek vo veľkosti 1 - 5 milimetrov, ktoré štandardne zmiznú po dvoch až troch dňoch. Vyrážky nepríjemne svrbia.

Rubeola

Ovčie kiahne

Ovčie kiahne (varicella) je ochorenie spôsobené vírusom varicella-zoster. Hoci kiahne patria k bežným detským infekčným ochoreniam, v dospelosti predstavujú riziko, najmä pre tehotné ženy alebo pre ľudí s oslabenou imunitou či pre novorodencov. Vyrážky pri kiahňach sú vysoko infekčné, nakaziť sa môžete priamym kontaktom s chorým, kvapôčkou infekciou, čiže čiastočkami, ktoré chorý vykašle či vydýchne do vzduchu. 

Ide o vysoko nákazlivé ochorenie, kde inkubačná doba je 14 - 21 dní. Nakaziť ovčími kiahňami sa môžete však ešte skôr než sa prejavia prvé príznaky, čiže od niekoho, kto ešte ani netuší, že toto ochorenie už má. Chorý prestáva byť infekčný, keď sa posledný pľuzgier premení  na chrastu. Dovtedy musí byť izolovaný (približne 7 - 10 dní). Najčastejšie sa vyskytujú u detí v predškolskom a školskom veku (okolo 10 r.), najmä na jar a v zime. Po prekonaní ovčích kiahní je potrebné nahlásiť pediatrovi, že dieťa chorobu už prekonalo, aby to zaevidoval do zdravotnej dokumentácie.

Ochorenie začína bežným čírym sopľom, ktorý však ani nemusí byť, nakoľko nie je zrejmé, že ide o „kiahňový“ sopeľ. V tejto prvej fáze deti často nakazia svojich kamarátov (sopeľ nemusí byť výrazný, zvyčajne „len“ sopľu nevenujeme veľkú pozornosť). Ochorenie sa následne prejavuje vyrážkami na tele, veľakrát prichádza aj horúčka. 

Príznaky ovčích kiahní 

Na začiatku sa vyrážka javí len ako červený pupienok, ktorý sa zmení na číry vodnatý pľuzgier. Neskôr sa skalí do žlto-zelena a potom praskne/uschne a vznikajú z toho chrasty. Na tele tak dieťa môže mať zopár vyrážok, ale už aj zopár pľuzgierov alebo chrást. Pridávajú sa postupne, veľakrát práve s príchodom teploty. Pri kiahňach je špecifické, že vyrážky sa objavujú aj vo vlasovej časti hlavy, v okolí uší alebo na vrchu čela. Pokiaľ vo vlasovej časti hlavy nie je žiadna vyrážka, a vyrážky sú len na končatinách alebo okolo úst, môže ísť skôr o chorobu „ruky-nohy-ústa“. Pri kiahňach sú vyrážky naozaj rozložené po celom tele a musia byť vo vlasovej časti tela. Zároveň vyrážka musí prejsť viacerými štádiami a pribúdať v niekoľkých vlnách. Keď už prestanú pribúdať, najhoršia fáza je skončená a je potrebné vyčkať, kým sa pokožka dolieči. Ak je vyrážka stále rovnaká (nemení sa), nejde o ovčie kiahne. 

Ovčie kiahne

Piata choroba – Erythema infectiosum

„Piata choroba“ je spôsobená ľudským parvovírusom B19 (HPV B19). Prenáša sa vzdušnou cestou, ľahko sa šíri kvapôčkami v slinách či v nosovom sekréte. V praxi to znamená, že sa prenáša z jednej osoby na druhú prostredníctvom kýchania alebo kašľa. Je to typická choroba v kolektívoch detí (školy, škôlky) v chladnejšom ročnom období. Dotýka sa detí vo veku 5 - 15 rokov. Po inkubačnej dobe (6 - 14 dní) sa na tvári – líčkach objaví typická vyrážka. Neskôr sa môže presunúť na ramená, či stehná a hrudník – ako tzv. čipkovitý exantém. Ochorenie prebieha bez komplikácií. Od nákazy po objavení sa choroby zvykne ubehnúť asi týždeň, vyrážka sa objavuje za 14 - 18 dní. Po vyblednutí vyrážky už pacient nie je infekčný. 

Charakteristická vyrážka sa objavuje v prvom rade na tvári. V tomto období dieťa môže  mať červenú  opuchnutú tvár, vyzerá akoby ho niekto fackoval. Výnimkou je však oblasť od brady až po nos, ktorá tvorí trojuholník okolo úst. Zasiahnuté časti tváre sú na pocit teplé, napuchnuté a môžu svrbieť. Po jednom až dvoch dňoch vyrážka prechádza na ramená a nohy.

Piata choroba

Šiesta choroba – Exanthema subitum/Roseola infantum

Šiesta choroba je vírusové infekčné ochorenie spôsobené ľudským herpes vírusom typu 6 (HHV6), ktorému sa tiež hovorí vírus šiesteho typu (z toho odvodený názov: šiesta choroba). Takmer výlučne sa vyskytuje u detí vo veku od šiestich mesiacov do dvoch rokov veku, výnimočne sa nakazí aj dospelý. Infekcia sa prenáša najčastejšie slinami od ostatných členov rodiny (kvapôčkovým spôsobom). Roseola je nákazlivá ešte pred objavením sa príznakov, preto je ťažké zabrániť jej šíreniu na iných.  Hneď, ako sa objaví na  koži vyrážka, ochorenie prakticky končí a jedinec získava celoživotnú imunitu. 

Pri roseole dieťa môže mať náhle vysokú teplotu, ktorá zvyčajne trvá tri až päť dní. Po skončení teploty sa môže, ale aj nemusí objaviť vyrážka. Niektoré deti majú vysokú teplotu, ale sú bez výsypu. Vyrážky sa objavujú  na trupe, končatinách a tvári. Inkubačná doba je 5 - 12 dní, dieťa je v tom čase nositeľnom vírusu, avšak príznaky sa nemusia prejaviť.

Šiesta choroba

Siedma choroba – Ruky-nohy-ústa

„Siedma choroba“ predstavuje vysoko infekčné vírusové ochorenie, ktoré sa typicky vyskytuje u detí, pričom 95 % pacientov je vo veku do 5 rokov. Pôvodcom tejto choroby sú echovírusy a Coxsackievírusy. Vyskytuje sa predovšetkým sezónne, najčastejšie v lete a na začiatku jesene. Vyznačuje sa vysokou infekčnosťou, prenáša sa kvapôčkovou infekciou. Neskôr, po odznení akútnych príznakov, sa vírus prenáša tzv. fekálno-orálnym prenosom, čo znamená, že dieťa vylučuje vírus stolicou niekoľko mesiacov – toto platí aj pre šiestu detskú chorobu. Preto by deti po chorobe ruky-nohy-ústa nemali chodiť na hodiny plávania s inými deťmi. Často ochorejú aj súrodenci, nakoľko ide o vysoko nákazlivé ochorenie.  Inkubačná doba je pomerne krátka: 3 - 5 dní.

Príznaky siedmej choroby

Siedma choroba je ľahko zameniteľná s ochoreniami, ako sú ovčie kiahne, pásový opar alebo šarlach. Nakoľko medzi prvé príznaky patria vyrážky alebo zvýšená teplota až horúčka a nechutenstvo, na začiatku sa často javí ako bežné prechladnutie alebo chrípka. Čoskoro na to sa v ústach môžu vytvoriť drobné vyrážky – afty, ktoré sa šíria na podnebie, jazyk, či na ďasná (deti často odmietajú jesť). Môžu sa tiež objaviť vyrážky okolo úst ako červené bodky približne od 1 mm do 1 cm, môžu vyzerať podobne ako pľuzgieriky pri kiahňach. Dlane rúk a chodidiel sú posypané červenými vyrážkami, ktoré však zvyčajne nesvrbia. Vyrážky typu áft môžu byť aj v ústach, okolie úst môže byť začervenané, môžu tam byť aj ružovkasté bodky, vyrážky či pľuzgiere. Prejavy sú naozaj veľmi rôznorodé, aj preto, že túto chorobu spôsobuje viac druhov vírusov. Dieťa môže taktiež mať len jedinú vyrážku alebo sa mu môže len ošúpať prst na nohe či môže mať len pár áft v ústach alebo mať len sopeľ a zvýšenú teplotu.

Ruka noha ústa

Webinár o detských infekčných chorobách s prejavom na koži s pediatričkou MUDr. Katarínou Legrand si môžete pozrieť TU. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: