Otcovia a dcéry: Pre princeznú všetko!

Kristína Böhmer | 30. júl 2019
Otcovia a dcéry: Pre princeznú všetko!

Keď otec venuje čas starostlivosti o dcérku od útleho detstva, vytvorí sa skôr silná citová väzba medzi ním a dievčatkom.

Ocko je pri výchove dcéry dôležitý.

Opýtali sme sa tatinov a vieme, že pre svoje princezné urobia všetko na svete!

Ako zvyknete s dcérou tráviť čas?

Je niečo, čo kvôli dcére robíte, hoci predtým by vám niečo také ani nenapadlo?

Rasťo a Natálka, 4 mesiace

Čas s mojou dcérkou zvyknem tráviť po príchode z práce, zväčša vonku kočíkovaním, pričom väčšinu času ešte prespí. Ak sa ale zobudí, sklopím jej striešku a rozprávam jej, čo práve vidíme alebo počujeme. Vo vnútri sa prechádzame po byte, zapíname svetlá, digestor a oboznamujem ju s domácnosťou, skrátka si robíme také vyhliadkové prechádzky a vždy objavíme niečo, čo ju zaujme.

Naučil som sa kvôli nej napodobňovať celú škálu zvieracích hlasov. Najviac ju zaujme, keď kvákam.

Samuel a Adelka, 18 mesiacov

Keď je pekne, sme vonku na ihrisku, ale viac času sa jej venujem doma. Veľmi radi si spolu čítame, už od malička. Rada listuje knižky, niektoré strany “padli pri tréningu,”, čo je mi ľúto, ale zalepili sme a čítame ďalej.

Teším sa v pondelok do práce. Keď jem čokoládu, tak sa schovám do kuchyne. Do tejto kategórie by som zaradil aj úplne bežné veci, ako naháňanie po byte, keď sa nechce nechať obliecť, alebo hádanie toho, čo myslí, keď povie všeobecné “toto” a ukazuje na celý svet. Ale ani by mi nenapadlo, že mi bude skákať na bruchu ako na trampolíne a vyliezať na mňa ako na strom - takže len “držím.”

Michael a Terezka, 3 roky

Na rozdiel od mojej pani, nie som veľmi kreatívny. Omnoho radšej som s dcérou vonku. Poviem jej, behaj, lez, šmýkaj sa, lebo mojím cieľom je ťa unaviť. Našou druhou hlavnou aktivitou je stavanie lega, baví nás to oboch. Okrem toho sa s ňou strašne rád rozprávam, fascinuje ma jej trojročný mozog.

Nikdy by mi nenapadlo, že sa budem o niekoho tak báť, a tiež ako bude veľmi testovať moju trpezlivosť. Musím s ňou 30-krát čítať tú istú rozprávku, ako keby čakala, že sa v deji niečo zmení. Ľadové kráľovstvo sme videli asi 60-krát, ale teší sa rovnako, ako keď ho videla 34-krát. A samozrejme, ja musím hrať Kristoffa alebo Hansa.

ockova princezna

Ľudovít a Janka, 6 rokov

Nemáme asi žiadnu špeciálnu hru alebo aktivitu, pretože ju baví každý týždeň niečo iné. Jednu vec má ale predsa len obľúbenú - keď ma musí opravovať, lebo jej hovorím nesprávne veci. Keď plyšovú pandu nazvem mačička, alebo o chlapcovi poviem, že to je pekné dievčatko, ide sa dočúrať od smiechu.

Ja som dosť bláznivá povaha, čiže jej asi stačia tie blbosti, ktoré robím z vlastnej vôle. Ale uvidíme, možno v budúcnosti s niečím príde, čo odo mňa bude chcieť.

Rasťo a Lea, 12 rokov

Dcéra bola dlhé roky bezo mňa, tak som teraz rád, ak so mnou vydrží krátke stretnutia každý piatok. Zvykli sme si na stretnutiach kresliť, keďže ju to baví. To má asi po mne, chodí aj na výtvarnú. Hrávali sme stolové hry, navštevovali sme galérie, múzeum dopravy, múzeum dizajnu a historické múzeum na Bratislavskom hrade. Kvôli dcére som ochotný urobiť takmer všetko. Dal som jej aj ponuku, že si kvôli nej kúpim korčule a naučím sa korčuľovať. Okrem letu na rogale pre ňu urobím čokoľvek.

Som OCKOVE dievčatko
Prečítajte si tiež:

Som OCKOVE dievčatko

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: