Lekár radí: Liečba astmy

NUDTaRCH | 23. november 2022
Liečba astmy

Počty detí, ktoré trápi astma, stúpajú.

O tom, ako liečiť toto ochorenie u najmenších a na čo by mali myslieť ich rodičia, sme sa porozprávali s primárom MUDr. Petrom Ferencom, PHD., z Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o. Dolný Smokovec.

MUDr. Peter Ferenc

Ako astma vzniká, čo sú jej spúšťače?

Astma je rôznorodé ochorenie, ktoré je charakteristické chronickým zápalom dolných dýchacích ciest. Dýchacie cesty astmatika sú vnímavejšie na podnety z vonkajšieho prostredia či samotného organizmu. Vplyvom týchto podnetov dochádza k opuchu sliznice dýchacích ciest, zvýšenej produkcii hlienov a zúženiu priedušiek. To sa prejaví typickými príznakmi, ako sú hvízdanie na prieduškách, sťažené dýchanie, intolerancia námahy a kašeľ. V detskom veku astmu delíme na dva základné typy, na alergickú a nealergickú. U nealergickej formy môže byť spúšťačom napr. cigaretový dym, fyzická námaha, stres. Tento typ astmy sa v detskom veku vyskytuje relatívne zriedka.

Aký vplyv na astmu majú alergie?

U tzv. alergickej astmy sú vyvolávajúcim faktorom alergény. Najčastejšie ide o pele tráv, stromov, plesne, roztoče, epitélie domácich zvierat (mačka, pes). Vdýchnutím alergénových čiastočiek dochádza k rozvoju alergickej reakcie. Alergia sa prejaví na sliznici nosa alebo očí svrbením, začervenaním, opuchom a tvorbou sekrétu. Podobná reakcia prebehne aj v dolných dýchacích cestách. Čím väčšie množstvo alergénu na sliznicu pôsobí, tým je reakcia výraznejšia.

Ako vyzerá astmatický záchvat a ako majú rodičia, v snahe pomôcť svojmu dieťaťu, v takejto situácii konať?

Typický astmatický záchvat je charakteristický sťaženým dýchaním, hvízdaním na prieduškách, kašľom, pocitom ťažoby na hrudníku. Príznaky môžu byť prítomné v rôznej miere. U niekoho vidíme všetky, u iných je prítomný len kašeľ alebo hvízdanie na prieduškách vo výdychu. Ak ide o prvý záchvat astmy, bezodkladne voláme odbornú pomoc cestou rýchlej záchrannej služby. Jej členovia zhodnotia stav dieťaťa a rozhodnú o liečbe, poprípade transporte dieťaťa do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Ak nejde o prvý astmaticky záchvat a vieme, že máme doma astmatika, dieťa by malo mať nastavenú liečbu a mali by sme mať k dispozícii tzv. „záchranný liek“. Ide o sprej, ktorý podávame inhalačnou cestou tou a obsahuje aktívne látky uvoľňujúce sťahy hladkých svalov priedušiek, tým dôjde k rozšíreniu priesvitu priedušiek a zlepšeniu dýchania.

Čo všetko zahŕňa liečba astmy a čo ponúka malým pacientom v tomto smere NUDTaRCH?

Lieky na liečbu astmy delíme na dve základné skupiny. Prvá skupina liekov tzv. „kontrolóry“ astmy zahŕňa inhalačné kostikosteroidy, antileukotriény a u alergickej formy aj antihistaminiká. Tieto medikamenty a ich kombinácie sú určené na dlhodobú kontrolu stavu. Ich úlohou je znižovanie počtu akútnych astmatických záchvatov. Inhalačné kortikosteroidy sa podávajú formou sprejov priamo do dýchacích ciest. Ostatné lieky sú vo forme sirupov, prášku alebo tabliet. Dĺžka kontrolnej liečby závisí od závažnosti astmy a ráta sa na mesiace a roky.

Druhú skupinu liekov sme už spomínali, ide o tzv. „záchranné lieky“. Tie nastupujú na scénu v prípade, ak kontrolóry nezvládajú svoju úlohu a u dieťaťa vznikne akútny astmatický záchvat. Patria sem lieky, ktorých primárnou úlohou je rozšíriť dýchacie cesty, aby sa dieťa mohlo dostatočne nadýchnuť a zabezpečiť dostatok kyslíka pre organizmus. Podávajú sa vo forme inhalačných liekov, injekcií alebo infúzií. Dĺžka tejto liečby sa ráta na dni. 

Čo by nemalo chýbať v domácej lekárničke v rodine s astmatikom?

V domácej lekárničke astmatika by nemal chýbať inhalačný nadstavec alebo „komôrka“. Ide o pomôcku, ktorá výrazne uľahčí a zefektívni inhaláciu protiastmatických liekov. Je zodpovedná za to, že sa účinná látka dostane presne tam, kam má, do najmenších priedušiek a potlačí zápal. Správna inhalačná technika je nevyhnutná na lepší efekt liečby.

Do akej miery môže astma ovplyvniť život malého astmatika? Ako je to so športovaním ap.?

Život dieťaťa je astmou ovplyvnený v prípade, ak ochorenie nie je dostatočne kontrolované. Obmedzuje dieťa v aktivite počas dňa, ale aj v spánku. Ak je astma dôkladne diagnostikovaná a poznáme vyvolávajúci faktor ochorenia, môžeme nastaviť presnú, individuálnu liečbu. Za týchto okolností dôjde k dostatočnej kontrole astmy. Dieťa tým pádom nepociťuje limitácie zo strany svojho zdravotného stavu a môže sa venovať športovým aktivitám takmer bez obmedzení. Neodporúča sa potápanie a horolezectvo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: