Dvojčatá a syndróm kočíkového stresu

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 5. jún 2016
Dvojčatá a syndróm kočíkového stresu

Pravdepodobne ste o syndróme kočíkového stresu ešte nepočuli, ale nesmejte sa, táto diagnóza už bola v Spojených štátoch uznaná dokonca aj lekármi. Rodičia viacerčiat toho začali mať viac ako dosť...

Môže sa zdať, že ide pravdepodobne o medicínsku tému, ako je napr. TTTS (transfúzny syndróm dvojčiat), ale je to trochu inak. Napriek tomu by som sa rada o syndróme kočíkového stresu zmienila, hoci je pre nás, Stredoeurópanov, takmer cudzím pojmom. Možno sa aj u nás niekedy lekári začnú zaoberať tým, aké pocity prežíva mamička tlačiaca kočík s dvojičkami – len samé prekážky...

Čítajte: Všetko o dojčení dvojčiat (a viacerčiat)

Stres, veľmi podobný tomu, s ktorým sa stretávajú zúriví vodiči na cestách, vás môže zaskočiť kdekoľvek, najčastejšie však v preplnených nákupných centrách, dopravných prostriedkoch, či pri snahe dostať sa do verejne prístupných budov (ako sú napr. úrady, nemocnice a pod.). Predovšetkým však v situáciách, keď nemôžeme prejsť dverami, zísť po pohyblivých plošinách alebo dostať sa do výťahu preplneného telesne zdatnými a iným spôsobom neobmedzenými osobami. Hoci obchodné centrá zaberajú plochu s rozlohou niekoľkých tisícov metrov štvorcových, samotné obchodíky v nich bývajú často malé a pre kočíky s dvojčatami alebo dokonca trojčatami úplne nevhodné.

Jedna mamička dvojčiat sa s nami podelila o svoju skúsenosť:

„Kúpila som si kočík pre dvojčatá – trojkolieskový – a tešila som sa na príjemný nákup v blízkom obchodnom centre. Nemala som ani tušenie, že ma v ňom čakajú samé ťažkosti. Naraz som zostala uväznená vo dverách a neschopná dostať sa von z obchodu, medzitým mi môj dvojročný syn dával veľmi jasne najavo, že potrebuje ísť na záchod. Aj keď som prosila okoloidúcich o pomoc, aj tak som sa nemohla ani pohnúť a syn zatiaľ pustil do nohavíc. Na záver toho všetkého sa na mňa vedúci obchodu oboril so slovami, že kočík je pre obchody ako ten jeho priveľký a celé je to moja vina. Vraj som mu mohla dokonca ešte poškodiť dvere.“

Syndrómom kočíkového stresu trpíte, ak:

  • Ste permanentne podráždená, keď sa chystáte s deťmi a kočíkom von.
  • Zostávate často uviaznutá na mieste, pretože ľudia sú priveľmi zamestnaní a neochotní, aby vám dávali prednosť a nechali vás prejsť s deťmi.
  • Prajete si mať poruke množstvo kartičiek, ktoré by ste vztýčili vo chvíli, keď sa k vám druhí priblížia, aby ste ich včas zastavili, napr.: „Áno, naozaj dvojčatá, 18 mesiacov“, „Nie, nepodobajú sa na nikoho v rodine“, „Áno, samozrejme, mám plné ruky práce a musím urobiť veľký nákup“.
  • Chcete nakričať na ľudí vo výťahu, že pre osoby bez koliesok sa v budove nachádzajú aj schody a eskalátory.
  • Súcitíte s ľuďmi na invalidnom vozíku.
  • Poznáte naspamäť zoznam obchodov najbližšieho nákupného centra alebo v blízkom okolí vášho bydliska, do ktorého môžete, alebo naopak, do ktorých sa pre nedostatok miesta nedostanete.

Myslím si, že mnoho mamičiek dvojčiat, ktoré si práve prečítali, ako sa diagnóza prejavuje, vedia, že ňou nejaký čas svojho rodičovstva s dvojčatami trpeli.

"Hrozia" vám dvojčatá? Kliknite.

Ja osobne som si musela dohovoriť schôdzku s vedúcim predajne potravín, pretože tam majú úplne nepochopiteľný zvyk – zamykať jedno krídlo dverí. A keďže sa dlhodobo nepoužívalo, nedalo sa ani otvoriť. Rovnako viem, že obchod s detským oblečením v blízkosti môjho bydliska je pre mamičky s kočíkom pre dvojčatá absolútne tabu, rovnako ako obchod so zdravou výživou (nie že by som tam denne chodila), hračkárstvo, či drogéria – pre regály postavené tak blízko seba – sú pre široký kočík s dvojčatami úplnou pohromou (a to by sa určite deti so svojimi zvedavými rúčkami načahovali po všetkom farebnom sortimente).

Dvojčatá a vzťahy: všetko, čo vás zaujíma. Čítajte...


Ešte pred niekoľkými rokmi nebolo zvykom, aby mamičky hoci len s jedným dieťaťom v kočíku mali umožnený vstup do mnohých predajní, inštitúcií, galérií, reštaurácií a pod. Časy sa menia a s odburávaním bariér pre našich hendikepovaných občanov sa mení aj pohľad na mamičky s kočíkmi. Bohužiaľ, na kočíky s dvojčatami sa priveľmi nemyslí – individuálne výťahy v metre či domoch sú užšie ako je kočík pre dvojčatá, dvere v autobusoch sú taktiež úzke, rovnako ako niektoré eskalátory v nákupných centrách í dvere do obchodov a úradov.

Verím, že to nie je úmysel, ale obyčajná neznalosť a nedomyslenie. Pretože dvojčiat neustále pribúda a doba sa javí byť naklonená rodinám, ozývajú sa stále častejšie kritické ohlasy rodičov dvojčiat. Možno aj tento článok pomôže zmeniť uhol pohľadu nielen na cestovanie, ale aj na bežný život rodín s dvojčatami v kočíku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: