Čo sme im dali do vienka

Pocahontass | 11. marec 2009

Zamýšľal sa niekto nad tým, čo slovíčko zdravie znamená?

Zamýšľal sa niekto nad tým, čo toto slovo znamená? Čo toto slovo znamená vo vzťahu matky či k svojmu ešte nenarodenému dieťaťu, alebo narodenému? Zamýšľali sa nad tým matky, ktoré nosia pod srdcom dieťa a popri tom držia v ruke zapálenú cigaretu, alebo pohárik alkoholu? Alebo tie, ktoré deň čo deň vydychujú dym z cigarety na svoje deti...? Pochybujem...

Čím ďalej, tým viacej vídam takéto matky, ktoré ani neviem, či si názov matka zaslúžia. Zaujímalo by ma, či si uvedomujú, čo svojim milovaným, vytúženým detičkám dávajú do vienka..

Poznám z môjho okolia veľa takých ,,mamičiek", čo fajčili i keď dieťatko čakali, i keď kojili, no i teraz keď sú deti veľké...Raz, keď som sa stretla s jednou budúcou mamičkou v kaderníctve, kde som si išla dať zafarbiť vlasy a zarozprávali sme sa , tak na mňa vyskočila, že to si nemám dať robiť, že to dieťaťu ublíži, že to škodí..a asi 5 minútový komentár, len a len ma odhovoriť, aby som sa zafarbiť nedala,keďže som nosila pod srdcom svoje dieťatko.

Podla mňa je to blbosť, lebo dnes sú tie farby už veľmi šetrné a dokonca už ich nie je ani tak cítiť. Samozrejme som to brala ako jej názor, ale nepovedala som jej k tomu nič.
Po týždni som ju stretla v nákupnom centre, teda viac menej ,,načapala" ako fajčila. Verte či neverte,  vyrazilo mi to dych a mala som sto chutí ísť ju vyfackať. Rozhodne by si to zaslúžila.

Tak mňa išla veľmi presviedčať, že ak si dám zafarbiť vlasy, tak som budúca krkavčia matka, doslova som mala pocit, že mi to chce povedať..a keď ju stretnem ona si veselo vyfajčuje.

Teraz ju stretávam častejšie, keď sa aj moje dieťa aj jej hrajú na dvore..krásne vidieť, čo ona dala svojej dcére do vienka: ekzém, astmu, žiadnu imunitu, pretože minimálne raz do mesiaca je jej malá chorá.

A potom tie rečičky, že si musí nájsť inú detskú lekárku, lebo nič čo jej predpíše, malej nezaberá... , alebo sťažnosti, že nemajú peniaze, že nemá malej za čo ani kúpiť hračky a podobne..

Moje dieťa je našťastie zdravé, až sem - tam na nejaké tie soplíky ... Viem, nie som tu na to, aby som súdila a trestala takéto matky, oni sú mi ukradnuté, ale tie deti sú vo väčšine prípadov chúďatá, pretože sú zbytočne skúšané zdravotnými ťažkosťami, ku ktorým im zbytočne pomohli ich matky.

Stále sa komentuje, ako obmedzujú v tomto štáte fajčiarov, ako ich počet chcú nezmyselnými zákazmi znížiť, ako budú musieť majitelia barov a reštaurácií ,,stavať" priečky, ktoré budú fajčiarov oddeľovať od nefajčiarov..

Akurát, že ja osobne ten pocit, že by tu bolo menej fajčiarov nemám. Je to každého jedinca osobná vec, ale tú osobnú vec by mal robiť doma, vo svojej ,,kuchyni" a nie obmedzovať nefajčiarov a ničiť ešte aj ich zdravie...

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: