Ako vrátiť dieťaťu chuť do jedla?

Redakcia | 24. apríl 2017
Ako vrátiť dieťaťu chuť do jedla?

Je vaše dieťa pohodový jedák, alebo sa trápite s každým sústom, ktoré do neho chcete dostať? Nie všetky deti sú ukážkoví jedáci. Ak do ich režimu zasiahne viróza či chrípka, situácia sa často zhoršuje. Čo s takouto situáciou?

Deťom pri chorobe zvyčajne nechutí

Pri nádche alebo horúčke býva u detí bežným sprievodným javom niekoľkodňové nechutenstvo. Dieťa nedokážete nahovoriť na nič, hoci viete, že práve v tomto období potrebuje vitamíny viac ako inokedy.

Dôvodom je horúčka, slabosť, ale i fakt, že prehĺtanie dieťatku spôsobuje bolesť. Vyhnúť sa týmto ťažkostiam úplne nedá, avšak, viete sa prispôsobiť. Ako?

TIP MAMA a ja:

Aby dieťa vzalo do úst aspoň niečo, môžete mu dovoliť to, čo je inokedy zakázané, totiž jesť pred televízorom. Nakrájajte šunku, syr, chlieb a ovocie na malé kúsky (ktoré dá dieťa ľahko do úst), všetko položte spolu s pohárom ovocného džúsu na podnos a posaďte dieťa pred jeho obľúbenú kreslenú rozprávku. S trochou šťastia zostane tanier prázdny.

Ak dieťatko napriek týmto pokusom nereaguje a je problém, aby jedlo, skúste mu dať to, čo má rado – detskú výživu, kaše, obilninové kaše – skrátka, niečo, čo je tekuté a pri prehĺtaní nebude robiť problémy. Ak mu chcete ponúknuť mäsko, voľte radšej mäkké – soté, nakrájané na drobné kúsky a domäkka uvarené. 
Platí jednoduché pravidlo: čím viac dieťa nútite, vyhrážate sa, tým viac sa zatne a nedostanete do neho už naozaj nič. Trpezlivosťou zájdete oveľa, oveľa ďalej.

Skúste dieťaťu jedlo ozdobiť, spraviť atraktívnym – a ak je naozaj problém s nechutenstvom, voľte napríklad sladké varianty jedál, ako sú palacinky, parené buchty, alebo ryžový nákyp. 
Prečítajte si: Denný stravovací harmonogram

Prečítajte si: Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: