Čaro rozprávky

Martina Balážová | 30. október 2016
Čaro rozprávky

Nechce si vaše dieťatko umývať zúbky? Bojí sa pani doktorky? Klame? Využite rozprávky a pomôžte mu prekonať jeho problém.

Rozprávka ako inšpirácia

Ani by ste neverili, ako sa dieťaťa dotýkajú osudy jeho rozprávkových priateľov. Ak si každé ráno jeho kamarátka myška umýva zúbky, papá veľa zeleninky, začne ju napodobňovať. Chorý macko bez problémov vypije liečivý sirupček a bábika Klára chodí do škôlky najradšej pešo. Nesmieme to však robiť príliš okato, pretože nás ľahko prekuknú.

Prečítajte si tiež: Deti rozprávky potrebujú

Najlepšie je, ak si dieťatko ,,úplnou náhodou“ vyberie samo knižku, ktorú potrebujeme. Alebo mu večer mamička prečíta rozprávku, ktorá sa hodí na nasledujúci deň.  Využime svoju predstavivosť a porozprávajme mu svoju vlastnú rozprávku. Môže ju aj dopĺňať. Pri lepšom počúvaní nám ľahko otvorí svoje srdiečko a nevedomky porozpráva o svojich boliestkach.

Dieťa napodobňuje

Dieťa sa snaží niekoho napodobňovať, či už rodiča, súrodenca, kamaráta. Využime to tým správnym smerom, pričom nezabúdajme na jeho osobnosť. Rodič má veľkú moc vychovať svoje dieťa, ale zároveň ho aj nebezpečne ovplyvňovať. Nepodceňujme jeho vlastný názor a podporujme jeho samostatnosť. Vypestujeme zároveň pocit jedinečnosti, nie však zvláštnosti či namyslenosti. Každé dieťatko je niečím zaujímavé, má iné vlastnosti, túžby, priania. Nemôžeme mu určiť svoje myšlienky, ale len uľahčiť jeho rozhodovanie.

Rozprávky

Častokrát si neuvedomujeme, čo všetko dieťatko pozerá. Povieme si, že je ešte malé a nevníma násilie či hádky. Žijeme v klame, že mu to nemôže uškodiť. Pritom vieme tak málo o detskej dušičke!

Neprehliadnite: Výchova detí prostredníctvom zázraku menom rozprávka

Možno nevníma súvislosti, slová. Vytvára si však obraz z rôznych dejov, vníma temné pozadie, našu náladu, ktorá sa mení pri hádkach. Pociťuje strach pri pozeraní nepríjemných vecí. Veď aj aura človeka sa mení podľa vnútorného prežívania.

Dieťa - barometer

Hoci si to nechceme priznať, dieťatko je vnímavejšie ako my, dospelí, ktorí sme zapadli v hmote a zabúdame, že existuje aj duchovný život. Ako je možné, že malé dieťatko sa rozbehne za úplne cudzím človekom a k vlastnej starkej sa odmieta priblížiť?! Nevedelo, že len pred chvíľkou sa pohádala so svojím mužom, napriek tomu to vycítilo. Keď sa starká po čase upokojí a naladí sa na krajšie myšlienky, dieťa sa jej akoby zázrakom hodí do náručia. A my skonštatujeme, že dnes je akési divné.

Zaujme vás: Prečítaj mi rozprávku!

Určite každej matke záleží na svojom dieťatku, no občas sa nám stane, že si niečo neuvedomujeme alebo nechceme priznať. Sú rodičia, ktorí vyberajú svojim deťom rozprávky, no sú aj takí, ktorí nevedia, čo ich ratolesti pozerajú. Dokonca som počula, že niektorí ockovia radi pozerajú so svojimi malými deťmi aj porno alebo horory. A potom sa čudujeme, odkiaľ to tie deti berú.

Skúsme využiť detskú predstavivosť na ušľachtilejšie ciele. Môžeme vymyslieť deťom rozprávku napríklad o kamienkoch, ako ich čistia  rúčky malých škriatkov, zbierajú a potom ukladajú do skrýše v jaskyni. Niekedy sa stane, že im niektorý spadne alebo ho stratia na lúke. Dieťatko viac nepotrebuje. Celé hodiny je ochotné hľadať stratený poklad alebo liečivú bylinku na bolesť bruška. Je nielen vonku na vzduchu, ale zároveň prístupné novým informáciám. A verte, zapamätá si to na dlho.

Knihy boli moji živí priatelia. Bolo ich málo, ale vyčítala som z nich aj to, čo autori do nich nevložili.

Mária Rázusová-Martáková

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: