Tipy na hry s dieťatkom v 2. mesiaci života

PhDr. Andrea Baranovská | 15. október 2016
Tipy na hry s dieťatkom v 2. mesiaci života

Ako sa hrať s bábätkom v 2. mesiaci a ako pri tom rozvíjať jeho schopnosti? Ponúkame vám tipy na hry a činnosti s 2-mesačným bábätkom.

Pre dieťa je veľmi dôležité, aby sa naučilo svojou vôľou ovládať pohyby hlavy a dokázať ju udržať vzpriamenú vo všetkých polohách – na chrbte, na brušku, v sede na predlaktí.

Tip na hru 1.: Otáčanie hlavy za hračkou

Dieťatko leží na chrbte a ukážeme mu hračku a pohybujeme ňou nad dieťaťom – vzdialenosť od očí asi 40 cm – aby ju mohlo sledovať pohybom očí a hlavy doprava a doľava. Dávame pozor na to, aby dieťa otáčalo hlavu zo strednej polohy – to znamená, že ak má dieťa vo zvyku mať hlavičku otočenú na jednu stranu – napr. doprava, otočíme mu ju na stred a hračkou ho lákame, aby ju otočilo doľava....

Tip na hru 2.: Udržiavanie hlavy pri chôdzi

Pri nosení dieťatku podopierame hlavičku stále menej a menej. Keď ho nosíme v ľahu na brušku cez naše predlaktie tak vysúvame dieťatko postupne tak, že mu hlavička stále viac prečnieva cez predlaktie – v 3. mesiaci už môže úplne prečnievať.

Tip na hru 3.: Uchopenie predmetov do rúk

Dieťatku vkladáme do rúk naše prsty, ale tiež aj iné predmety – hrkálku, povrázok, hadičku, igelit, papier.... Predmety vkladáme striedavo do pravej aj ľavej ruky. Je treba predmet dávať dieťatku tak, aby ho ľahko mohlo uchopiť – a pamätať na to, že cvičíme s dieťatko uchopenie a púšťanie predmetu, nie dlhodobé držanie.

Tip na hru 4.: Hra s hrazdičkou

Nad dieťa zavesíme na hrazdičku hračky – asi vo vzdialenosti 15 cm nad hrudníkom dieťaťa. Na začiatok stačia 1 – 2 pestré a ak je to možné aj také, ktoré pri dotyku vydávajú nejaký zvuk. Hračky by mali byť umiestnené tak, aby pri spontánnom pohybe rukami dieťa „náhodne“ sa dotklo hračiek, ktoré vydajú nejaký zvuk. Ten upúta pozornosť dieťaťa a postupne sa „náhodné pohyby“ stávajú stále viac zámerné a dieťa sa snaží hračku uchopiť.

Tip na hru 5.: Schovávačka

Mama sa pri hre s dieťaťom schová na jednu alebo druhú stranu a volá na neho – láka ho, aby sa otočilo k nej. Keď ju nájde, mama sa usmeje, pohladí dieťa a za chvíľu sa presunie na druhú stranu od dieťaťa a hra sa opakuje.

Prečítajte si aj: Čo dokáže dieťa v 2. mesiaci?

V rámci činností a hier s dieťaťom mu poskytujeme aj podnety hmatové a pohybové. Dieťatko hladkáme a dotýkame sa celého jeho tela – nielen rukami, ale aj plienkou, či pierkom. Pri uchopovaní dieťatka platí dôležitá zásada – dieťatkom pohybujeme vždy pomaly a jemne. Prudké a rýchle pohyby sú dieťati veľmi nepríjemné a sú stresujúce pre dieťa.

Okrem fyzického vývinu a rozvíjania zručností dieťatka sa v rannom veku kladú aj základy emocionálnych vzťahov a postojov. Je dôležité, aby sme prítomnosť rodiča spájali s príjemnými pocitmi a podnetmi a tak veľmi skoro vyvoláme u dieťaťa na tvári úsmev.

Mohlo by vás zaujímať aj: Ako stimulovať vývin novorodenca, aké aktivity s ním robiť

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: