Syndróm plochej hlavičky: Ako jej zabrániť?

Redakcia | 5. október 2018
Syndróm plochej hlavičky: Ako jej zabrániť?

Odvtedy, ako sa do sveta dostala informácia, že spanie bábätiek na brušku môže mať za následok náhle úmrtie v spánku (SIDS), väčšina rodičov si zvykla ukladať bábätko len na chrbátik. Lekári ale varujú, že neustále ležanie na chrbte spôsobuje deformáciu hlavičky, ktorej kosti sa stále formujú.

Syndróm plochej hlavičky sa definuje ako jav, pri ktorom sa deformuje bočná alebo zadná časť hlavičky. Prvé symptómy sa prejavujú vo veku osem až dvanásť týždňov. Nejde o niečo, čo dieťaťu spôsobuje problémy alebo ho bolí, ale skôr o kozmetický problém, ktorý sa časom upraví.

Čo môžete spraviť proti zležanej hlavičke?

  • Ako sme už spomenuli, plochá hlavička je často len dočasná záležitosť. Zabrániť jej môžete tak, že počas dňa, keď novorodenec nespinká, ho budete ukladať na bruško, prípadne mu presúvať hračky tak, aby sa nepozeralo stále len na jedno miesto. Môžete presunúť aj postieľku alebo kôš, v ktorom leží, nech sa rozhliada okolo. Na prechádzke ho nedržte len v kočíku alebo autosedačke, ale tiež ho prenášajte v prenosných trakoch.
  • Na trhu existujú tzv. ortopedické helmy, ktoré napomáhajú správnemu formovaniu hlavičky. Používajú sa najmä v období medzi štvrtým až dvanástym mesiacom, ale nepovažujú sa za potrebné, ak ich neodporučí odborník.
  • Pri kúpe matraca do kolísky, prenosného koša alebo postieľky sa môžete poobzerať po ergonomickom matraci, ktorý je prispôsobený tvaru tela bábätka. Stojí viac ako klasický matrac, ale uvoľňuje tlak, ktorý sa tvorí na hlavičku.

Doktor Ricardo G. Hahn, lekár, ktorý pôsobí ako konzultant výrobcu detských matracov Ecus Kids v Španielskej v provincii, ponúka niekoľko užitočných rád ako zaistiť , aby dieťa nespalo neustále v tej istej polohe.

Vytvoril mnemotechnickú pomôcku za pomoci anglických výrazov, pomocou ktorých si ľahko zapamätáte každú radu jednoducho a rýchlo:

   -  T (Tummy Time / "čas bruška") vždy, keď je dieťa hore a máte ho pod dohľadom pokúste sa mu natočiť hlavičku tak, aby boli ústa smerom dole tak dlho, ako je to len možné. Táto poloha podporuje zosilnenie svalov na krku u novorodenca, pretože ho núti, aby pohyboval hlavičkou.

   - O (Opposite Side of the Crib / "protiľahlá strana postieľky") meňte miesto v postielke, kam ukladáte bábätko, takto bude dieťa niekoľko dní spať s hlavičkou na jednej strane detskej postieľky a iné dni na druhej strane. Tak dosiahnete to, že u dieťaťa podporíte pohyb hlavičkou, pretože mu poskytnete rôzne vizuálne stimuly.

   - T (Turn your Baby 's Head / "hýbte hlavičkou dieťaťa") keď dieťa leží tváričkou hore, skúste mu hlavičku nasmerovať do inej polohy - deformácia je spôsobená práve tým že dieťa leží dlhé hodiny v rovnakej polohe.

    - S (Switch Your Arms / "meňte ruky"), aby ste sa vyhli tomu, že bude hlavička opretá vždy na rovnakom mieste, striedajte ruku, s ktorou uchopujete a pokladáte dieťa do detskej postieľky, aj takto minimalizujete riziko deformácie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: