Prvý zúbok: ako spoznáte, kedy sa tlačí von?

redakcia | 15. apríl 2016

Medzi štvrtým a siedmym mesiacom života sa zvyčajne prerezáva prvý zúbok, ale sú deti, u ktorých sa ten očakávaný malý zázrak udeje až pred prvým rokom života. Ako zistíte, že sa zúbok tlačí von, a ako zmiernite bolesť a nekľud dieťatka? Prečítajte si čo potrebujete vedieť o prerezávaní prvých zúbkov.

Medzi štvrtým a siedmym mesiacom života sa zvyčajne prerezáva prvý zúbok, ale sú deti, u ktorých sa ten očakávaný malý zázrak udeje až pred prvým rokom života.

Ako spoznáte, že sa zúbok tlačí von?

Na spodných ďasnách vpredu uvidíte dve malé červené zdureniny. Za bežných okolností spokojné a veselé dieťa je mrzuté, môže plakať, sliniť alebo si všetko dávať do pusy a snažiť sa hrýzť. Niektoré deti spia počas týchto dní veľmi nepokojne a často sa budia. Dieťa môže mať i soplík, riedku stolicu a mierne zvýšenú teplotu – zvyčajne do 37,5 °C. Našťastie to trvá iba niekoľko dní až týždňov, kým si zúbky nájdu cestu von.

Ako zmierniť bolesť?

Venujte sa mu, aby sa cítilo lepšie a zabudlo na bolesť – hojdajte ho, spievajte mu, hrajte sa s ním, pustite mu hudbu. Ponúknite dieťaťu bezpečné hračky, ktoré môže hrýzť. Pozor, vylúčte tie, ktoré sa dajú rozobrať alebo prehltnúť! Ďasienka jemne masírujte čistým prstom alebo gázou. Zaobstarajte si tzv. „hryzadlo“ – špeciálny krúžok z tvrdšej hmoty, ktorý možno schladiť (niektoré obsahujú i špeciálny chladiaci gél). Dostanete ho v obchodoch s dojčenskými potrebami.

Ak to nepomáha, vyskúšajte:

Na gázu môžete naniesť detské orálne analgetikum v gélovej forme, určené na prerezávanie zúbkov. Nikdy nepotierajte dieťaťu bolestivé ďasná alkoholom! Podajte dieťaťu detské analgetikum s obsahom paracetamolu (Panadol, Paralen a pod.).

POZOR!

Ak má dieťa teplotu vyššiu ako 38 °C, už to pravdepodobne nie je problém prerezávajúcich sa zubov, ale choroby. Navštívte s dieťaťom pediatra.

A čo ďalšie zúbky?

Vo veku troch rokov má dieťa prerezaných 20 dočasných (mliečnych) zubov, a tým je mliečny chrup kompletný. Medzi štvrtým a siedmym mesiacom života sa zvyčajne prerezáva prvý zúbok, ale sú deti, u ktorých sa ten očakávaný malý zázrak udeje až pred prvým rokom života.

Zubný kalendár

Tento kalendár rastu mliečnych zubov vám možno pomôže predvídať budúce ťažké noci.

Prerezávajúce sa zuby Vek dieťaťa
Dva predné spodné rezáky okolo 6. mesiaca
Dva predné horné rezáky okolo 6. – 8. mesiaca
Spodné rezáky (dvojky) okolo 8. mesiaca
Horné rezáky (dvojky) okolo 9. mesiaca
Prvé stoličky (štvorky) medzi 12. – 16. mesiacom
Očné zuby (trojky) okolo 17. mesiaca
Druhé stoličky (päťky) medzi 20. a 30. mesiacom

Pozn.: Nie vždy je poradie prerezávajúcich zúbkov takéto, napr. občas sa stáva, že dieťaťu najprv narastú „dvojky“ a až po nich jednotky, hlavne ak sa prvý zúbok objaví neskôr.

Môže vás zaujímať:

Prerezávanie mliečnych zúbkov
Deti, nebojte sa zubára!
Idú nám zúbky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: