Dojčiť hodinu alebo stačí aj 10 minút?

Redakcia | 15. jún 2018
Dojčiť hodinu alebo stačí aj 10 minút?

Prečo jedno dieťa potrebuje na dojčenie aj hodinu a iné je napapané za 10 minút?

Každé dieťa je individualita a nemožno vždy  a všetko porovnávať. Poznáme viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú tvorbu mlieka, jeho uvoľňovanie. Aj technika dojčenia môže byť iná. Tak isto niektoré deti pijú kratšie a iné dlhšie.

Dieťa má piť dovtedy, kým sa dostatočne nenasýti

Preto platia i zásady dojčenia. Napríklad 4. zásada dojčenia vraví, že  dojčiť teba podľa záujmu dieťaťa, a nie podľa presne stanoveného harmonogramu. Platí zásada, že dieťa má piť vtedy a tak často, ako samo chce. Neexistujú jednoznačné pravidlá, ako často by malo dieťa jesť – niektoré pije 6-krát, iné aj 15-krát za deň. A s tým súvisí i dĺžka dojčenia.

Niektoré deti sú utlmenejšie a spavejšie. Napríklad pre rôzne príčiny – skrytú infekciu, hyperbilirubinémiu, postasfyktický syndróm, prematuritu atď. – môžu dieťa utlmiť a viesť
k spavosti. Takéto dieťa si dojčenie nepýta, pije kratšie a menej. Niektoré deti zasa potrebujú piť dlhšie a s prestávkami.

Nesmieme zabudnúť na 5. zásadu dojčenia. Dieťa má piť dovtedy, kým sa dostatočne nenasýti. Časové limity – dojčenie so stopkami v rukách – sú v súčasnosti prekonané. Treba sa riadiť záujmom dieťaťa. Niektoré dieťa sa nasýti za desať minút, iné za štyridsať.  Sú deti, ktoré vypijú celú dávku bez zastavenia, iné potrebujú prestávky. Je nesprávne odložiť dieťatko od prsníka, len čo prvýkrát prestane piť. Treba ho nechať oddýchnuť si na prsníku. Buď bude o chvíľu pokračovať v pití, alebo pustí bradavku, prípadne zaspí.

Dokrmovať dojčené dieťa?

Dojčené dieťa neslobodno zbytočne dokrmovať.  Detskí  lekári, z rôznych príčin, ako prví úplne zbytočne začnú s dokrmovaním dieťaťa umelou výživou pre neopodstatnené neprospievanie.

Zdravé, prospievajúce, dojčené dieťa nemá zmysel „vtesnávať“ do rastových kriviek vytvorených na súboroch prekŕmených, umelo živených dojčiat! V minulosti sme požadovali (a mnohí aj teraz), aby dieťatko priberalo 150 – 200 g týždenne. Dnes to však už nepovažujeme za správne. Plne dojčené dieťa môže priberať i menej. Ak nemá iné príznaky nedostatku materského mlieka, je priam chybou začať ho dokrmovať umelým mliekom.

Podľa tabuliek Svetovej zdravotníckej organizácie má novorodenec dosiahnuť pôrodnú hmotnosť v priebehu 2 – 3 týždňov.

Priberanie novorodenca

V 1. – 2. mesiaci má priberať priemerne 130 – 140 g týždenne.
V 3. – 4. mesiaci má priberať 70 – 110 g týždenne
a v 5. – 6. mesiaci 35 – 55 g týždenne.


Hmotnosť dieťaťa sa nemusí zvyšovať pravidelne. Plne dojčené dieťa môže niekedy na hmotnosti i stagnovať. Mnohé deti priberajú tzv. rastovými skokmi. Každý drobec má svoju individuálnu hmotnostne-rastovú krivku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: