12 rád, ako utíšiť plačúce bábätko

Alžbeta Řeháková | 20. september 2018
12 rád, ako utíšiť plačúce bábätko

Plač je forma komunikácie bábätka s rodičom. Iba ním môže oznámiť, že čosi nie je tak, ako by si predstavovalo.

Pre novopečených rodičov je však aj zdrojom nervozity a nepokoja, keď im drobček niekoľkokrát denne oznamuje, že sa necíti komfortne. Nedostatok skúseností totiž spôsobuje, že nie vždy vedia „rozlúštiť“, čo im chce drobček povedať.

1. Zlatíčko, máme niečo v plienke? 

To je základná vec, ktorá napadne každému rodičovi, ak drobček začne plakať. Nepocikal sa? Nie je plná plienka? Ak áno, príčina náreku je jasná, stačí chvíľka a dieťatko opäť spokojne odfukuje. Pokiaľ je plienka suchá, treba pátrať po ďalších príčinách nespokojnosti drobca. 

2. Mamička, som hladné! 

Áno, to je ďalší dôvod, prečo drobček plačom oznamuje nesplnenú požiadavku. Takže, ak má dieťatko čistú plienku, ponúknite mu materské mlieko. V prípade, že dojčiť nemôžete, fľašu s  mliečnou formulou. Ak dieťatko plače, lebo je hladné, plače zväčša v krátkych intervaloch, hlas má skôr zastretý, nízko položený

3. Je mi smutnooo!

Chcete dať drobčekovi dostatok pokoja, ticha, aby mohol nerušene spinkať a naberať silu, ale on práve nie je presvedčený o tom, že to potrebuje. Nevyhnutné je preň čosi iné – mamička či ocko a dá to aj primerane najavo. Spočiatku len pomrkáva, trošku si poplače, ale keď stále nikto nechodí, spustí riadny krik.  

4. Ja sa nuuudííím!

Nemožno sa čudovať – drobec musí iba ležať a keď práve nespí, nemá veľmi čo „robiť“, a tak by ho mala zabávať mama. Dá sa rôzne – spevom, pritúlením, prihováraním sa, ukazovaním na veci okolo... Môžete ho zabaviť ukazovaním hračky pred jeho tváričkou. Pokiaľ dieťatko plače z nudy, plač sa nezvykne stupňovať a je konštantný. Takmer okamžite mizne, ak ho niečím zaujmete. 

5. Pritúľte ma

Niekedy dieťatko nepotrebuje nič iné, iba blízkosť milujúcej náruče. Stačí, aby ste ho vzali na ruky, potichu sa mu prihovárali a z malého kričiaceho klbka je razom spokojný anjelik. 

6. Chcem sa nosiť a pozerať, čo je nové! 

Bábätko nosené v šatke alebo baby vaku cíti vašu blízkosť – vôňu, teplo vášho tela, tlkot srdca, voľnými rukami ho môžete hladkať a objímať. To všetko ho upokojuje a, navyše, ak má drobček problém s refluxom, môže mu táto poloha výrazne uľaviť. Spoločne môžete chodiť po byte a sledovať obrázky na stenách, vzor na tapetách, kvietky, seba navzájom v zrkadle... Pohyb, váš upokojujúci hlas, zaujímavý predmet iste dieťatko zbavia sĺz a upriamia pozornosť na iné ako na plač. 

7. Niečo ma bolííí!

Krik spôsobený bolesťou rozoznáte najľahšie. Ak ide o náhlu bolesť, ako je napríklad bolesť uší, je krik ostrý a prenikavý, a čo je dôležité, pre dieťa netypický, preto budete okamžite vedieť, že sa deje niečo neštandardné. V takom prípade je nutné zasiahnuť čo najrýchlejšie!

Pri chronickej bolesti alebo bolesti sprevádzanej vysokou horúčkou dieťa plače inak. Plač sa podobá skôr nepravidelnému, slabému, ale opakovanému stonaniu. Doslova cítime, že dieťaťu skutočne nie je dobre. Aj tu je nutné rýchlo zasiahnuť. Poradiť sa s pediatrom, podať liek proti horúčke.

8. Pokolíšte ma! 

Mnohým detičkám sa páči kolísanie – v baby šatke, v kolíske, v milujúcom náručí. Podráždené, nahnevané dieťatko môžete ukolísať do spánku. Pokiaľ máte čas, pokojne sa „prehojdajte“ ulicou, alebo drobca „naložte“ do kočíka a uspí ho nerovnosť terénu. 

9. Hnevám sa... Áno, tati, hnevám sa!

Aj bábätko sa vie hnevať. Podráždi ho váš nezáujem, ak ho niečo tlačí, ak nie sú jeho potreby uspokojené, ak sa cíti bezmocné. Pokiaľ sa drobček hnevá, spoznáte to veľmi rýchlo – ide o veľmi prudký krik. Je to krik, ktorý možno chápať ako následok silného pocitu sklamania z toho, že jeho potreby nie sú okamžite uspokojené a cíti sa bezmocné.

 Pokiaľ dieťaťu nerozumieme, prechádza zo stavu hnevu do stavu zúrivosti. To však vôbec nie je negatívna reakcia. Naopak, je to dôkazom toho, že dieťa verí vo svet, v ktorom sa pohybuje, vo svet, kde sa jeho volanie dočká odpovede. Preto sa často krik po niečom inom mení v zlosť a zúrivosť.

10. Trápia ma „prdíky“ a bruško!

Bábätká, najmä tie do troch mesiacov, trápia kolikovité bolesti bruška. Pokiaľ drobček vytrvalo pomrnkáva, plače namáhavo a nárek postupne graduje, môže ísť o koliku. V takom prípade ho pomasírujte na brušku, pocvičte nožičkami, skúste ho dať do šatky. 

11. Som unavenééé...

Pokiaľ drobček vytrvalo pomrnkáva, prípadne plače namáhavo a nárek postupne graduje, môže ísť aj o plač z únavy. Možno ste sa hrali priveľmi dlho, ponúkli priveľa podnetov, alebo ho len nechali hore dlhšie, ako je zvyknutý. V takom prípade sa ho snažte utíšiť, možno pomôže jemná masáž telíčka, upokojte okolie (zastrite žalúzie, stíšte hlasité zvuky) a uspite ho.

12. Och, čo to bolo? 

Niekedy môže drobčeka niečo vyľakať. Najmä, ak zaspáva alebo ešte spí len krátko, a ktosi začne vŕtať do steny, alebo susedke niečo spadne na dlažbu, niet sa čo čudovať, že to drobca vyruší a začne riadne plakať. 

Viete, že...?

Diatko môže plakať aj zo smútku? Tento plač má špecifický zvuk a my veríme, že vás a vášho drobčeka sa netýka, preto ho uvádzame iba ako (smutnú) zaujímavosť.  

Bábätká plačú aj od smútku

Pri plači zo smútku ide o smutné vzdychanie, ktoré by ste nemali nikdy počuť. Je to plač, ktorý vznikol zo psychickej bolesti, pociťovanej opusteným a nemilovaným bábätkom, ktorému nikto nevenuje pozornosť. Je to plač dieťaťa odlúčeného od matky alebo plač dieťaťa, ktorého matka je pohltená vlastným psychickým utrpením a nemôže vnášať do jeho života radosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: