Gynekologické zápaly v detstve

MUDr. Peter Brenišin | 18. január 2017
Gynekologické zápaly v detstve

Najväčšiu skupinu genitálnych zápalov v detskom veku tvoria zápalové ochorenia vulvy a pošvy.

Tieto ochorenia sa môžu vyskytnúť, i keď veľmi zriedkavo, už u novorodeniatok, zvyčajne sa však spontánne vyhoja. V období pohlavného pokoja (t. j. do puberty) prevažujú bakteriálne zápalové formy, s nástupom „ženských“ hormónov sa objavujú viac trichomonádové a plesňové ochorenia. Postihnutá býva zvyčajne len vulva a dolná tretina pošvy.

Najčastejšie zápalové ochorenia u dievčat

Vulvitídy

vznikajú na základe mechanického alebo chemického podráždenia v dôsledku nesprávnej či nedostatočnej starostlivosti  –  príčinami môžu byť prísady do kúpeľa, dezinfekčné prostriedky, ale aj plienky málo vyplákané od prášku alebo nedostatočne vymieňané.

Prečítajte si: Strach z pani doktorky

Na pravidelnú výmenu treba dbať aj pri papierových plienkach. Dieťa totiž močí relatívne častejšie oproti dospelému a hoci plienka pôsobí ako suchá, moč z nej môže predsa len presakovať alebo vo forme výparov dráždiť detskú pokožku a spôsobiť ochorenie močových ciest a následne aj ochorenie genitálu.

Medzi ďalšie príčiny vulvitíd v detskom veku patria mykózy po antibiotikách, cukrovka, podráždenie kože spôsobené bakteriálnym zápalom. Po vulvitíde prekonanej v detskom veku môžu ostať jazvy a zrasty.

Pokiaľ ide u vulvovaginitídu – okrem vulvy postihuje zvyčajne aj dolnú časť pošvy, paleta príčin je ešte širšia. Okrem bakteriálnych infekcií a mykóz to môže byť črevné ochorenie, ktoré sa prenesie na genitálie.

V prípade infekcie streptokokmi sa často objavuje aj silný krvavý výtok. U menších detí môžu ochorenie spôsobiť aj črevné parazity, čiže mrle, ktoré „precestujú“ z konečníka do pošvy.

Vulvovaginitída sa občas objavuje aj ako sprievodné ochorenie pri niektorých infekčných ochoreniach, napr. pri angíne, šarlachu, zápale pľúc, zápale močových ciest a po očkovaní proti kiahňam.

Pri bakteriálnej infekcii sa objavuje riedky, krvavý, niekedy až hnilobne zapáchajúci výtok. Táto infekcia môže byť spôsobená poranením, napr. pri hre, alebo sa dieťatko poškriabe pri mykóze, pretože bolesť je preň znesiteľnejšia ako svrbenie. A u malých detí, ktoré za hračku považujú aj svoje telo, treba myslieť aj na cudzie teliesko v pošve.

Prečítajte si: Keď musí dieťa do nemocnice

Liečba zápalových gynekologických ochorení u dievčat

Liečba sa líši podľa toho, aká je príčina ochorenia. Ak je ochorenie spôsobené cudzím telieskom, parazitmi alebo iným základným ochorením (cukrovka, angína ap.), lokálna liečba po odstránení príčiny spravidla nie je potrebná.

Inak zvyčajne postačujú sedacie kúpele s predpísanými prísadami (kyselina mliečna, hypermangán a pod.), po ktorých sa u detí pokožka ošetrí detským olejom (detský zásyp sa neodporúča). V niektorých prípadoch sa používajú do pošvy maličké tyčinky s obsahom kyseliny mliečnej.

Pri streptokokovej alebo stafylokokovej liečbe sa používajú antibiotiká. Prípravky na báze estrogénov sa používajú len veľmi výnimočne, pretože majú v tomto veku určité nežiaduce účinky. V prípade potreby na základe lekárskeho predpisu vyrobia v lekárni špeciálne vaginálne čípky, ktoré sú veľkosťou i zložením prispôsobené pre túto vekovú kategóriu.

Dôležitá je prevencia

Je potrebné zdôrazniť, že aj keď zápalové gynekologické ochorenia v detskom a pubertálnom veku nie sú časté, predsa sa len môžu vyskytnúť. Treba naň myslieť predovšetkým v prípadoch, ktoré už boli spomenuté – po liečbe antibiotikami, pri cukrovke, zápale močových ciest a pod.

Niekedy sa dieťa sťažuje (napr. pri utieraní po stolici) na štípanie, pričom pôvodcom môže byť plesňové ochorenie, ktoré sa šíri z tráviaceho traktu a môže prestúpiť aj na genitálie.

S ohľadom na možné neskoršie následky by rodičia mali venovať pozornosť aj možnosti gynekologického zápalu a prípadné vyšetrenie neodkladať – čím neskôr dieťa do ambulancie príde, tým je ochorenie v horšom stave a aj vyšetrenie môže byť vnímané ako nepríjemnejšie.

Je potrebné dbať aj na prevenciu, napr. pri liečbe iného ochorenia antibiotikami je potrebné deťom podávať v čase medzi jednotlivými dávkami antibiotík jogurty s probiotickou kultúrou, ktoré pomáhajú udržať črevnú flóru a tým pomáhajú predchádzať aj vzniku plesňového ochorenia, či už v tráviacom trakte alebo v genitáliách.

U malých detí, ktoré nosia plienky, treba dbať na ich pravidelnú výmenu a pri látkových plienkach aj na dostatočné vyplákanie pracieho prášku, čo je dokonca dôležitejšie ako žehlenie.

Istá česká štúdia dokázala, že u detí, ktoré nosia jednorazové plienky, bol zistený niekoľkonásobne vyšší výskyt pomerne ťažkých zápalov močových ciest. Dieťa sa totiž aj po vymočení cíti, akoby bola plienka suchá, takže neplače a rodič plienku nevymení.

Prečítajte si: 5 tipov, ako pripraviť dieťa na návštevu lekára

Moč v plienke však chladne a môže byť príčinou prechladnutia a následne aj zápalu v oblasti močových ciest. Ochorenie sa môže rozšíriť na genitálie ako také, príp. môže vzniknúť plesňové ochorenie následkom liečby antibiotikami. 

Pri hre v tráve alebo na pieskovisku je dôležité dbať u detí na vhodné oblečenie, aby sa tieto časti zbytočne neznečistili. Po návšteve bazéna treba dieťatko osprchovať alebo okúpať v čistej vode. Na druhej strane hygienu netreba ani preháňať, predovšetkým čo sa týka prílišného používania mydiel a prísad do kúpeľa, hlavne ak sú parfumované alebo prifarbované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: