PIŠKÓTY: áno či nie? Radí odborníčka!

redakcia Mama a Ja | 26. august 2017
PIŠKÓTY: áno či nie? Radí odborníčka!

Aj vy uvažujete o tom, ako zaviesť lepok do stravy vášho bábätka? Čítajte!

Vaša otázka:
Odkedy môžem môjmu synovi dávať piškóty? Má 6 mesiacov a lekárka v poradni mi vravela, že mu mám dávať oblizovať piškótu kvôli lepku. Sú obyčajné piškóty vhodné pre také malé dieťa?

Odkedy zavádzať lepok

piškótyNa Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská   klinika DFNsP a LFUK:

Zavádzanie lepku patrí stále k najdiskutovanejším otázkam na najväčších pediatrických konferenciách, nakoľko nie je jednotný názor na tento problém.

Na základe odporúčania Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN  2008) sa má začať so zavádzaním minimálneho množstva príkrmu medzi 17. – 26. týždňom života.

Ide o využitie tzv. imunotolerančného okna (obdobia). No nie všetci pediatri a imunoalergológovia toto „okno“ uznávajú.

Riziko vzniku celiakie

Odporúčanie vychádza zo štúdií, podľa ktorých riziko vzniku celiakie (alergia na lepok) je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku v malom množstve ešte dojčené. Teda materské mlieko má ochranný účinok.

Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sa deti dojčia aj naďalej po zavedení lepku. Avšak ochranná funkcia dlhodobého dojčenia pri celiakii dokázaná nie je.

Zavádzanie komplementárnej výživy, teda príkrmov upravuje i Dokument „Výživa dojčiat a batoliat: Štandardné odporúčania pre Európsku úniu“ − dokument Európskej komisie z roku  2006  a Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva SR o podpore výživy dojčiat a batoliat dojčením (Vestník MZ SR) z roku 2009.

Názor odborníka:10 krokov k zdravému stravovaniu

Kedy a ako zavádzať lepok?

Na základe týchto odporúčaní začneme plne dojčeným deťom zavádzať lepok po ukončenom 6. mesiaci života, teda po 24. týždni, čo je teda ešte v pásme tolerančného okna.

Do mäsovo-zeleninového príkrmu (polievka) môžeme zavariť 1 kávovú lyžičku (3 g) detskej krupice, trošku bezvaječných cestovín alebo natrhať trošku pečiva.

Vieme, že dieťa má dostať vaječný bielok až po 1. roku života. Piškóty neodporúčame, nakoľko obsahujú vaječný bielok. Vaječný bielok patrí k jedným z najčastejších potravinových alergénov.

Očami odborníčky: Ako správne umyť ovocie či zeleninu? Toto ste možno nevedeli!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: