Torta
Ahojte vedeli by ste mi poradiť ako upiecť korpus na tortu? Chcem syna prekvapiť domácou tortou. Doteraz sa mi nejak cesto nikdy nepodarilo, prosím o rady ako to znovu nezbabrať.
Ahojte vedeli by ste mi poradiť ako upiecť korpus na tortu? Chcem syna prekvapiť domácou tortou. Doteraz sa mi nejak cesto nikdy nepodarilo, prosím o rady ako to znovu nezbabrať.
vacsinou sa vymiesaju zltka s cukrom (az do biela), ked je to vymiesane pridavas muku s praskom do peciva (ja davam vzdy len pol sacku, neznasam tu chut prasku do peciva ), nakoniec sa prida vyslahany sneh. ak tam das ten sneh, len zlahka premiesas a sup do vyhriatej rury .to je obycajny korpus, pricom receptov je na internete milion... ale co sa ti nemusi podarit je ak napr. pridas moc studenu vodu do zltkou s cukrom, alebo ak buchnes s cestom ked tam das vyslahany sneh, alebo buchnes potom ako ho vytiahnes, ked uz je upeceny ... ja osobne davam peciaci papier alebo alobal - tak mi nikdy neprihori, nic nevymastujem. ci je korpus hotovy, skusam spajdlou, ked je sucha tak je upeceny, ak je spajda zaspinena, korups je este surovy ...mne sa este nestalo ze by sa mi korpus nepodaril...
Buď sa mi to v strede prepadlo alebo okraje boli príliš pripečené... Môžeš mi napísať presne koľko čoho a pri koľkých stupňoch piecť? Ďakujem
Buď sa mi to v strede prepadlo alebo okraje boli príliš pripečené... Môžeš mi napísať presne koľko čoho a pri koľkých stupňoch piecť? Ďakujem
ak sa ti to v strede prepadlo, piekla si to rychlo na vysokom stuoni, staci tak na 150 - 160 stupnoch, kontorluj to tou spajdlou a nevymastuj formu, daj si tam ten peciaci papier aj po bokoch - nic sa ti nepripali potom ho jednoducho odstrihnes
ak sa ti to v strede prepadlo, piekla si to rychlo na vysokom stuoni, staci tak na 150 - 160 stupnoch, kontorluj to tou spajdlou a nevymastuj formu, daj si tam ten peciaci papier aj po bokoch - nic sa ti nepripali potom ho jednoducho odstrihnes
ja robím takto :
potrebuješ
6vajec
6PL polohrubej múky
6PL vody
1PDP
6PL práškového cukru
postup:
bielka vyšľaháš na sneh
žltka,vodu a cukor vymiešaš do hladka,postupne po lyžiciach pridávaš múku zmiešanú s PDP a na koniec jemne sneh z bielkov.pečiem pri 160 stupňoch cca 15-20 minút,kontrolujem a skúšam špáradlom,kedže každá rúra je iná a aj tá moja pečie,ako sa jej kedy chce (a to je nová :lol: ),od desiatich minút si to stále strážim.na plech dávam len papier na pečenie.z tohto je jeden plát na veľký plech
nam najviac chuti tato:
150 gr. varova cokolada so 150 gr. tuku rozpustime vo vodnom kupeli.
Do vlaznej cokoladovej zmesi pridame 5 zltkov, 2 PL hrubej muky a
nakoniec sneh vyslahany z 5 bielkov so 120 gr. praskoveho cukru.
Zlahka premiesame.
Pecieme v dobre vymastenej a vysypanej forme 25-30 min. na 180 stupnov.
Povrch posypeme kakaom alebo praskovym cukrom a ozdobime slahackou.
ak chces, mozes aj prekrojit nitou a natriet stred lekvarom, ale hodi sa aj plnka ako na slonie slzy. toto cesto je vsak tak chutne, ze je aj skoda ho vobec niecim naplnit, postaci tortu na tanieri ozdobit slahackou. tej muky tam ide tak malicko a je to fakt cokoladova torta, nie mukova so stipkou kakaa. trubu neotvaraj skor ako po 25 min, inak sa Ti v strede prepadne. ked vyberies z rury, nechaj riadne vychladnut a az potom vyber z formy.
ja robim tuto tortu s tvarohom a ovocim
4 vajcia, 2PL vody, 4 PL prask.cukru, 4 PL polohrub, muky, 1 Kypriaci prasok
Krem: 250g tvarohu (jemneho, treneho na kolace, nie hrudkoviteho), 125g masla, 1 vanilinovy cukor, 30ml rumu, 1 vrecusko tortoveho zele, ovocie
postup: zltky s cukrom vymiesame, pridame vodu podla potreby (pomalicky, trosku taku vlaznu) (pozn. voda sa dava ako nahrada zltkov, takze nepotrebujes 6 vajec), postupne pridas muku s KP . nakoniec pridas vymiesany sneh, zlahka a das piect (ja davam peciaci paoeir do formy).
plnka: najskor vymiesaj maslo, potom pridaj tvaroh, cukor, vanilin cikor, rum a spracuj sa hladky krem.
Rozotri ho na vycladeny korpus. daj do chladnicky, idelane na pol dna alebo na noc
potom si nakrajajovocie (ja pouzivam polene broskyne) nakrajam na mesiaciyk a davam na tortu. zZelatinu priprav podla navodu (ja davam 2 zelatiny DR,. OETKER cervenu a bielu - vznikme tak oranzova) .
tato moja torta mala vzdy uspech :-) aajanka
ja robim tuto tortu s tvarohom a ovocim
4 vajcia, 2PL vody, 4 PL prask.cukru, 4 PL polohrub, muky, 1 Kypriaci prasok
Krem: 250g tvarohu (jemneho, treneho na kolace, nie hrudkoviteho), 125g masla, 1 vanilinovy cukor, 30ml rumu, 1 vrecusko tortoveho zele, ovocie
postup: zltky s cukrom vymiesame, pridame vodu podla potreby (pomalicky, trosku taku vlaznu) (pozn. voda sa dava ako nahrada zltkov, takze nepotrebujes 6 vajec), postupne pridas muku s KP . nakoniec pridas vymiesany sneh, zlahka a das piect (ja davam peciaci paoeir do formy).
plnka: najskor vymiesaj maslo, potom pridaj tvaroh, cukor, vanilin cikor, rum a spracuj sa hladky krem.
Rozotri ho na vycladeny korpus. daj do chladnicky, idelane na pol dna alebo na noc
potom si nakrajajovocie (ja pouzivam polene broskyne) nakrajam na mesiaciyk a davam na tortu. zZelatinu priprav podla navodu (ja davam 2 zelatiny DR,. OETKER cervenu a bielu - vznikme tak oranzova) .
tato moja torta mala vzdy uspech :-) aajanka