Ahoj, ja som si už-už chcela kúpiť jogurtovač minulý rok, ale našťastie som narazila na super tému, čo sa ohľadne jogurotvačov týka :wink: tak som si ho nakoniec nekúpila a robím ho normálne v hrnci. Nerobievam ho často, mávame také obdobia, keď ho robím a potoms a prejeme :lol:
Ja robievam z kravského mlieka pridaním jogurtu so živou kultúrou, klasický biely smotanový jogurt. Robievajú ľudia bežne aj s activou, tam sa množia zas tie kultúry, ktoré activia obsahuje. Do prevareného kravského, ochladeného na teplotu tela zamiešam jogurt, väčšinou večer a do rána nechám na teple, buď pri radiatóre..., ja nechávam pri peci. AK chceš hustejší, tak môžeš pridať sušené mlieko, ale nám netreba. Dá sa pridať aj salco-bude sladší:-P , príp. cukor. Ja však cukor dávam až do hotového.
Inač, raz ma napadlo, normálne tam zamiešať jednu tobolku-samozrejme otvorenú a vysypanú, nejakého probiotiká. Ve´d tie kultúry teplom rastú a rozmnožujú sa. Ide presne o ten istý rast dobrých baktérii, tak by moho aj toto fungovať, čo poviete? :wink:
Takže na tvoju otázku, či sa oplatí jogurtovač, tak podľa mňa ten stroj nie, ale jogurty domáce áno. Stroj zaberá miesto:roll: , vložíš doň financie...