Šesť TOP potravín na boj s chrípkou

Marika Koscelníková | 23. január 2018
Šesť TOP potravín na boj s chrípkou

Keď pocítite škriabanie v krku a v nose sa vám začínajú zbierajú hlieny, nečakajte, kým sa rozbehne choroba. Podporte imunitný systém, aby dokázal s chrípkou či nachladnutím bojovať.

Strava je tým, čo dáva nášmu telu energiu a silu. Čo telu dáme, s tým pracuje. V čase chrípkových ochorení je dôležité sústrediť sa na prevenciu. Namiesto toho, aby ste hneď vbehli do lekárne na vitamíny, skúste upraviť svoj jedálniček tak, aby posilnil vaše telo. Stane sa odolnejším voči vírusom a baktériám.

Päť TOP potravín, ktoré podporia váš imunitný systém

Zelený čaj

Kvalitný, voňavý, lahodný. Zelený čaj obsahuje antioxidanty, má silné antibakteriálne a sterilizačné účinky na mikróby a baktérie. Je účinný proti vírusovým ochoreniam, teda aj vhodnou prevenciou proti chrípke a ťažkostiam ako sú angína, kašeľ, či upchatie nosových dutín.

Nezabudnite však, že zelený čaj obsahuje kofeín. Deti v predškolskom veku, by zelený čaj radšej piť nemali, starším môžete ponúknuť šálku denne. Pre lepšiu chuť (môže sa im zdať horký) im ho môžete dochutiť pomarančovým džúsom a medom.


Výskumníci skúmali viac ako 2 tisíc žiakov základných škôl, ktorí vypĺňali dotazník o konzumácii zeleného čaju a chorobách počas chrípkovej sezóny. Zistili, že tí, ktorí denne pijú zelený čaj (jednu až tri šálky) sú menej chorí. Boli imúnnejší voči chrípke či nachladnutiu.

chrípka

Cesnak

Žiadna novinka. Cesnak je považovaný za silné antivirotikum, vďaka čomu pomáha predchádzať chrípke, prípadne uľahčí jej priebeh, skráti trvanie. Olejová zložka allicínu (ktorá dáva cesnaku výrazný zápach) je účinná pri nachladnutí. Jeden cesnak denne a ste do chrípkovej sezóny vybavení.

Med

Čaj s medom na boľavé hrdlo je starý overený recept. Štúdie potvrdili, že med pomôže zmierniť kašeľ a upokojí podráždené hrdlo. Med je v mnohých prípadoch účinnejší ako lieky proti kašľu. Nezabudnite však, že deti mladšie ako 12 mesiacov nemajú jesť med kvôli riziku alergickej reakcie.

S medom na kašeľ:


Nakrájajte nadrobno cibuľu a zalejte medom. Nechajte počas noci odstáť a potom užívajte vzniknutú tekutinu po lyžičkách. 

Chudé mäso

Železo je nevyhnutné pre silný imunitný systém a najefektívnejším spôsobom, ako si udržať jeho hladinu v organizme na potrebnej úrovni, je konzumácia chudého mäsa. Nielenže je zdrojom železa, ktoré telo ľahko absorbuje, ale obsahuje aj zinok, ďalší minerál bojujúci proti infekcii. Na tanier si naservírujte chudé červené mäso.

Slepačia  polievka

Niet nad domácu, mastnú slepačiu polievku, ktorá zahreje až v srdci. Podporí sekréciu slizníc a tým zmierni zápchu v nose, hrudníku a hrdle. Pridaním rezancov a zeleniny sa zvýši účinok  polievky, pretože uhľohydráty dodajú telu energiu, zelenina zvýši hladinu živín v polievke, čo tiež posilní bojujúci imunitný systém.

TIP Mama a ja:

Domácu slepačiu polievku okoreňte zázvorom. Má výrazne zohrievajúce účinky na organizmus.

Jahody, pomaranče, paradajky

Viaceré štúdie ukazujú, že užívanie vitamínu C môže pomôcť zabrániť nástupu nachladnutia a chrípky. Tri porcie ovocia  a zeleniny bohatého na vitamín C denne, sú nutnosťou. Telo si nedokáže uchovávať vitamín C, je preto nevyhnutné, aby ste každodenne doplňovali zásoby. Céčko je všeobecný imunomodulátor. Trik je v tom, dostať ho do tela prirodzene v potrave a nie vitamínovými doplnkami. Vybavte sa proti chrípke jahodami, citrusmi,  paradajkami a brokolicou.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: