Športy a športové krúžky - 5. časť

PaedDr. Dagmar Baluchová | 10. február 2010

Zima velí: „Na lyže!“ Ako na to sa dočítate v našom článku.

Zima velí: „Na lyže!“

Lyžovanie patrí všeobecne medzi najobľúbenejšie zimné športy. Milujú ho dospelí i deti. Pocit, keď letíte svahom, sa vysvetľuje ťažko, ale ak to raz zažijete, chcete to skúsiť znova...

Lyžiarske škôlky
Ak chcete, aby sa vaše dieťa naučilo lyžovať správne – využite lyžiarske škôlky, ktoré sa nachádzajú takmer v každom lyžiarskom stredisku. Lyžiarske škôlky prijímajú deti do 12 rokov. Skupinová výučba pod dozorom lyžiarskych inštruktorov hravou formou učí deti základy lyžovania, ako je chôdza šikmo svahom, pluh, oblúky, používanie palíc, brzdenie, používanie vleku atď. Deti, ktoré sú zdatnejšie, sa učia jazdu v obojstrannom prívrate, jazdu cez terénne nerovnosti ap.

Inštruktor pristupuje k dieťaťu inak než rodič a je preňho autoritou v inom zmysle ako rodič, čo pomáha pri výučbe. Na rozdiel od rodiča, ktorý je lyžiarom – amatérom, v lyžiarskej škôlke sa dieťa učí lyžovať s odborníkom správnym spôsobom.

Cenník v lyžiarskej škôlke závisí od lokality a úrovne strediska, no v priemere sa pohybuje od 7 – 9 €/1 hodina.
Ak chcete, aby sa vaše dieťa venovalo lyžovaniu aktívne, zúčastňovalo sa súťaží – obíďte lyžiarsku škôlku a rovno vyhľadajte klub alebo oddiel, ktorý je najbližšie k vášmu bydlisku. Informácie môžete nájsť na stránke Slovenského lyžiarskeho zväzu (www.slz.sk).

Výstroj pre malých lyžiarov
Lyžovanie nepatrí medzi lacné športy, práve naopak. Dovolenka na svahu vyjde viacčlennú rodinu pomerne draho. Našťastie, v ponuke lyžiarskych stredísk sa nachádzajú aj rodinné lístky, ktoré sú svojou cenou prijateľné.
Cena detského lyžiarskeho lístka sa pohybuje od 10 €/deň.
Cena rodinného lyžiarskeho lístka:
2 dospelí, 1 dieťa/deň  – od 32 €
2 dospelí, 2 – 3 deti/deň – od 35 €

Výhodou členstva v lyžiarskom klube sú permanentky, prípadne vlastný svah. Investovať je však potrebné do kvalitnejšieho výstroja.

Čo by mal mať malý lyžiar?

Lyže

  • pre začiatočníka by nemala výška lyže siahať nad bradu
  • vhodné sú karvingové lyže s pevným viazaním s vypínacou špičkou a pätkou
  • výška lyží pre pokročilejšieho lyžiara by mala byť medzi bradou a očami
  • do cca 7. roku dieťaťa stačia použité lyže, pretože dieťa rýchlo rastie a takto mu možno každý rok zabezpečiť lyže s vhodnou výškou
  • u malých detí nie je potrebná žiadna náročnejšia údržba okrem občasného prevoskovania

 

Lyžiarky

  • pre malé deti by mali byť dvojklipsové, max. trojklipsové
  • vybratá  „papuča“ by mala byť max. o 1 cm väčšia od chodidla (noha v lyžiarke má byť pevná)
  • u malých detí je dobré meniť lyžiarky podľa veľkosti každý rok
  • lyžiarka pre začiatočníka by mala byť nízka a mäkká, aby dieťa mohlo tlačiť kolená dopredu a malo väčší cit v nohe
  • pre pokročilejšie deti sú vhodnejšie vyššie a tvrdšie lyžiarky

 

Prilba

  • každé dieťa na svahu musí mať prilbu
  • nemala by byť príliš veľká
  • prilba s možnosťou regulácie poslúži aj niekoľko rokov

 

Oblečenie

  • nepremokavé, najlepšie dvojdielne
  • vysoké lyžiarske nohavice, bunda so snehovým pásom na gumu (slúži na to, aby sa pri páde sneh nedostal na telo lyžiara a nepodchladil ho)
  • v oblasti lakťov, ramien, kolien a zadnej časti tela vystužené

 

Orientačné ceny nového detského lyžiarskeho výstroja
lyže od 90 €
viazanie od 80 €
palice od 20 €
lyžiarske nohavice od 80 €
lyžiarska vetrovka od 100 €
prilba od 30 €
okuliare od 25 €
rukavice od 15 €

Pravidlá pre malých i veľkých lyžiarov
Osobitnou kapitolou je správanie sa na svahu. Pravidlá platia pre malých i veľkých lyžiarov:
» Na trati sa lyžiar správa tak, aby neohrozil iných, alebo im nespôsobil škodu.
» Štýl a rýchlosť jazdy  prispôsobuje svojim schopnostiam, terénu, počasiu a ostatným lyžiarom. 
» Bezdôvodne zastaviť a stáť na trati sa nesmie, po páde je potrebné čo najskôr vstať a nezavadzať ostatným lyžiarom. 
» Na výstup a zostup po trati sa používa okraj zjazdovky.


ROZHOVOR

Hory, zima... to ľudí zbližuje
Čo všetko obnáša závodné lyžovanie detí, pre koho je vhodné a čo dáva nielen deťom, ale aj ich rodinám nám porozprával Ľubo Vrťo z lyžiarskeho oddielu ŠK Kartik Banská Bystrica.

Predstavte, aké  možnosti ponúka váš klub lyžovaniachtivým deťom...
Náš lyžiarsky oddiel má svoj vlastný svah na Brestovej nad Sielnicou v pohorí Kremnických vrchov, kde sú ideálne podmienky pre nácvik základov lyžovania, na trénovanie detí až po ich prechod do kategórií pretekárskeho lyžovania. Každé dieťa v oddiele má možnosť preveriť a porovnať si svoje schopnosti, talent a zúročiť svoju snahu a aktivitu počas tréningov v rámci pretekov Slovenského pohára SLA, ktorého sa už viac rokov úspešne zúčastňujeme. Našou prioritou je zapájať do pohybových aktivít aj deti v ranom veku a im prijateľnou a nenásilnou hravou formou ich priviesť k aktívnej športovej činnosti.

Neodrádza deti, že je to vyslovene zimný šport a nemôžu sa mu venovať počas celého roka?
Mimo aktívnej lyžiarskej sezóny sa deti venujú doplnkovým pohybovým a športovým činnostiam, bicyklujú, korčuľujú na kolieskových korčuliach, venujú sa turistike a plávaniu, čo určite prispieva k všeobecnému pohybovému rozvoju, ktorý je pre ne veľmi dôležitý. Deti, ktoré sú členmi oddielu už viac rokov, zvládajú aj  náročnejšie cyklotúry v širšom okolí a spoznávajú v rámci tréningov aj krásy nášho Slovenska. Všetky naše aktivity majú aj iný cieľ – otužovanie detských organizmov, čo je veľmi dôležité hlavne v zimnom období, kedy sú zhoršené poveternostné podmienky a deti by si mali postupne vybudovať imunitu voči nepriazni počasia bez následných ochorení, ktoré sú pre každé dieťa asi najväčším trestom. Súčasťou našej prípravy na zimnú sezónu je aj prípravné letné lyžiarske sústredenie, ktorého sa spoločne zúčastňujú deti, tréneri, aj kompletné rodiny. V rámci kondičnej a výkonnostnej prípravy detí zaradených do pretekárskych kategórií sú pravidelné prípravné zahraničné lyžiarske sústredenia (napr. v lyžiarskom stredisku v talianskych Dolomitoch).

Spomínali ste rodičov. Akú úlohu zohrávajú v tréningovom procese?
Do všeobecnej pohybovej prípravy sa snažíme zapojiť aj rodičov. Je to model, ktorý sa rozvíja v severských krajinách a ukazuje sa ako efektívny pre výchovu dieťaťa k pravidelnému pohybu a starostlivosti o svoje zdravie. Ako bonus navyše je fakt, že vďaka športovej aktivite našich detí sa do spoločných aktivít oddielu zapájajú celé rodiny, čo prospieva k tomu, že si deti pestujú vhodné návyky. Rodiny sa spolu s členmi oddielu zúčastňujú spoločných výletov, cyklotúr, ale aj zveľaďovania nášho strediska. 

V akom veku je najvhodnejšie prihlásiť dieťa na lyžovanie?
Je to individuálne. Každé dieťa si určuje svoj prirodzený vývoj samo. Orientačne sú to tri roky veku dieťaťa, ale v našom oddiele platí zásada: rodičia, skúste prísť k nám a ak sa to vášmu dieťaťu zapáči a jeho záujem pretrvá, potom budeme riešiť ostatné náležitosti...

Čo je pre malých lyžiarov na začiatku najťažšie?
Ako pri každom inom športe, zvyknúť si na kolektív. Najlepšie je začať na rovnakej štartovacej čiare a neprichádzať do už vytvoreného kolektívu. Inak deti nemajú z ničoho ťažkú hlavu a bravúrne zvládajú prvé kroky, ktoré robia až neuveriteľne rýchlo, čo ich napredovanie posilňuje.

Čo potrebuje lyžiar skôr než vystúpi na svah, sme už vymenovali. Aké požiadavky navyše máte vo vašom klube?
Výstroj sa konzultuje s trénermi. Pre deti sa už štandardne odporúča z dôvodu bezpečnosti lyžiarska prilba. Náš oddiel zapožičiava lyžiarsky výstroj – lyžiarky, pretekárske kombinézy, chrániče, bezpečnostné lyžiarske vesty. Keďže deti rýchlo rastú, pre rodiny je to pomoc. Majú tiež možnosť zakúpiť si u nás aj kompletný výstroj za zvýhodnené ceny. Okrem kvalitného výstroja je dôležité ešte niečo – poistenie detí. Riešime to podľa dohodnutých podmienok s rodičmi detí.

Už vieme, kedy je vhodné začať a čo dieťa potrebuje. Poďme na tréningy – ako prebiehajú, čo sa od detí očakáva, alebo čo môžu očakávať ony?
Samotný priebeh tréningov sa nelíši od iných športov – obsahuje rozohriatie, rozcvičenie, opakovanie techniky, výučbu nových vecí a rozvoj pohybových schopností. 
V našom oddiele spoločné aktivity nekončia roztopením poslednej vločky snehu, pozvoľna prechádzajú do letných športových činností. Všetko, čo podporuje radosť detí z pohybu a ich prirodzenú súťaživosť, je vítané.

Do akých kategórií sa deti delia?
V našom oddiele nie sú deti striktne rozdeľované podľa veku, ale podľa počtu rokov absolvovaných v oddiele. Ako najprijateľnejší sa nám osvedčil model rozdelenia detí do „školy lyžovania“, kde sa učia základným lyžiarskym nácvikom štýlu karvingového lyžovania a s postupným zvládaním techniky sú preraďované do „športového družstva“, kde môžu zúročiť svoju výkonnosť, snahu, zdatnosť a talent v rámci pretekárskych, ale aj rekreačných aktivít.

Do akej miery je u malých lyžiarov potrebná individuálna príprava?
U detí v „škole lyžovania“ spočíva individuálny prístup predovšetkým v motivácii dieťaťa. Podporujú ju tréneri, ktorí v našom, ale  tradične aj v ostatných oddieloch učia deti s radosťou  a preto, lebo to robia radi. V pretekárskom oddiele sa individuálny prístup mení podľa osobnosti dieťaťa  a jeho schopností. U každého dieťaťa  je naším cieľom povzbudiť ho, aby dosiahlo čo najlepšie výsledky. Vedieme ho k tomu, aby dokázalo prekonať samé seba, aby sa nebálo otestovať svoje skúsenosti, schopnosti a danosti v pretekoch, aby sa naučilo, ako zvládnuť záťažovú situáciu. Niektoré deti dopĺňajú prípravu ďalším športom, čo je vítané.

O dnešných deťoch sa hovorí, že sú príliš pohodlné. Zväčša im vyhovuje iba pasívne trávenie voľného času pri televízore alebo počítači. Lyžovanie si vyžaduje aktívne dieťa. Čo tento šport dáva deťom, ak sa preň rozhodnú?
Hory, zima, bezprostredná blízkosť krás a nebezpečenstiev prírody ľudí zbližuje. Lyžovanie dáva našim deťom druhý domov. Nech sa deje čokoľvek, tam, kde šuští a vŕzga pod lyžami sneh, tam, kde cinkajú kotvy, kde sa ozývajú veselé a vzrušené hlasy, tam sa cítia bezpečne a dobre, pretože toto stopercentne ovládajú a milujú.

Malí (veľkí) lyžiari
Prečo ste si vybrali práve lyžovanie?

Tereza Jančová (10) - V lyžiarskom klube Kartik lyžujem už ôsmy rok. Lyžovanie mám rada, lebo sa na svahu stretávam so svojimi kamarátmi a pritom trávim svoj voľný čas na čerstvom vzduchu. Každú lyžiarsku sezónu sa teším na preteky, aby som si mohla zmerať sily so svojimi súpermi a bojovať o umiestnenie na stupňoch víťazov.

Adamko Vrťo (7) - V lyžiarskom oddiele  lyžujem už štvrtý rok. Rád sem chodím, lebo naši tréneri sú moji kamaráti a po lyžovačke ich s ostatnými guľujeme. Pozerám preteky s otcom a držíme palce Talianom, lebo aj tréner je Talian. Aj ja budem pretekár ako oni.


Lyžiarske disciplíny

Alpské lyžovanie nazývané aj zjazdové – patrí medzi najatraktívnejšie zimné športy. Preteká sa v piatich disciplínach – zjazd, super obrovský slalom, obrovský slalom, slalom, alpská kombinácia.
Bežecké lyžovanie –  je vytrvalostnou disciplínou. Preteky zahŕňajú  krátke šprinty (cca 1 500 m), preteky (50 km pre mužov a 30 km pre ženy), maratóny (vzdialenosť môže byť aj 100 km). Preteká sa voľnou alebo klasickou technikou.
Akrobatické lyžovanie – nazývané freestyle. Vyžaduje technickú pripravenosť a odvahu. Typická je špecifickosť tratí a mostíkov.
Skoky na lyžiach – technická disciplína, ktorá vyžaduje odvahu, vypracovanú techniku a zmysel pre načasovanie odrazu. Skoky na lyžiach sú jednou z troch severských lyžiarskych disciplín (beh na lyžiach, skoky na lyžiach a severská kombinácia).
Severská kombinácia – kombinácia skokov na lyžiach a behu na lyžiach, kde pretekári potrebujú zručnosti na zvládnutie skoku na lyžiach v kombinácii s fyzickou výdržou a dobrou technikou na bežeckej trati.
Lyžovanie na tráve – doplnkový šport lyžiarov v letných mesiacoch. Lyžuje sa na pásových lyžiach na trávnatom podklade. Výstroj pretekára je rovnaký ako zimný, rozdiel je len v lyžiach. Preteká sa v disciplínach slalom, obrovský slalom a superobrovský slalom.
Snowboarding – po prvýkrát sa objavil v r. 1960 v USA. Má pôvod v skateboardingu a v surfingu. V roku 1998 bol v japonskom Nagane zaradený medzi zimné olympijské športy.


ZDROJ: Slovenský lyžiarsky zväz, www.slz.sk

FOTO: autorka a archív klubu

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: