Som mamička a čaká ma svadba

Jana Farkašová | 2. apríl 2010

Čakáte dieťatko a rozmýšľate či sa vydať hneď alebo počkať, kým sa dieťatko narodí? Na čo pri plánovaní svadby nezabudnúť sa dočítate v tomto článku.

V dnešnej dobe už nie je nič výnimočné stretnúť slobodnú mamičku, avšak máloktorá je ňou dobrovoľne. Čo robiť, keď nám pod srdiečkom začína rásť nový život a partner nie je manželom? Je mnoho spôsobov, ako to vyriešiť. V prvom rade sa teba rozhodnúť, či vhupnete do manželstva v požehnanom stave, alebo počkáte.

Diana má pred sebou veľkú dilemu. Zistila, že je v treťom mesiaci, doteraz sa s partnerom o svadbe príliš nebavili. Tomáš ani chvíľu neváhal a pokladá za samozrejmé, že dieťa prijme jeho meno, a tak sobáš nepokladá za taký dôležitý. Diana na druhej strane túži po istote, ktorú jej môže ponúknuť manželstvo. „Ľúbim Tomáša nadovšetko, ale potrebujem mať vnútorný pocit istoty, že naše dieťa nebude nemanželské. Možno si niekto povie, že som staromódna, ale chcem, aby sme boli poriadna rodina, tak ako sa patrí.“

Žien ako Diana u nás pribúda. Sú mladé a na život s partnerom nepotrebujú papier. Ak im však príde do cesty dieťa, situácia sa radikálne mení. Už nie sú len pár, čoskoro sa stanú ozajstnou rodinou. Začínajú pociťovať tlak blízkej rodiny, ktorá chce mať „svoje deti“ na poriadku, život nadivoko im začína vadiť.  V konečnom dôsledku záleží na dvojici, pre čo sa rozhodne. V každom prípade by sa nemali brať len preto, že musia, ale pre to, že to obaja chcú.

Ak sa žena rozhodne pre sobáš v požehnanom stave, musí sa pripraviť na mnoho nečakaných situácií. Záleží aj od obdobia, kedy sa bude svadba konať. Pokiaľ bruško ešte nevidno, nie je problém skoro s ničím a ani babky, ktoré sa chodia pravidelne postaviť pred kostol, si nemôžu škodoradostne šuškať, že sa musíte brať, lebo ste „podsypaná.“

Ak chce budúca nevesta zamaskovať rastúce bruško, odporúča sa tzv. empírový strih. Zdôrazní prsia a zakryje väčšie bruško, silnejšie boky, stehná a zadok. To sa síce ľahko povie, ale dajú sa také šaty bez problémov nájsť v ponuke svadobných salónov? Podľa skúseností oslovených žien sa v drvivej väčšine rozhodli pre ušitie šiat na mieru, nakoľko salóny majú v ponuke bežne dostupné väčšie čísla len zriedkavo a  módu priamo pre nastávajúce mamičky nedržia vôbec. Dôležité pri výbere a šití šiat je, aby si nastávajúca nevesta uvedomila, že s rastúcim bruškom sa zväčšia aj prsia. Najviac úprav sa na šatách robí práve v oblasti hrudníka, i keď na brušku ešte nie je nič vidieť.

Počas svadobného dňa sa môže nevesta cítiť zle, hlavne ak ešte neustúpili nevoľnosti, alebo naopak, ak už malé v brušku kope. Je na partnerovi a najbližších, aby sa postarali o jej pohodlie počas celej hostiny. Odporúča sa odstúpiť od niektorých zvykov, ako je napríklad dvíhanie mladého páru na stoličkách. O obmedzení alkoholu netreba hádam ani hovoriť.  V teple môžu neveste napuchnúť troška nohy, nech sa nehanbí a v pokoji si ich vyloží na stoličku. 

Eva si spomína, ako sa vydávala jej sestra: „Majka  bola na konci piateho mesiaca a svadba sa konala v júni. Vonku bolo nepredstaviteľné teplo, cítila sa unavená. Pomáhali sme jej vodou v rozprašovači, ktorou sme ju občas osviežili. Celý čas sa správala veľmi statočne, ale po nejakej dobe sa mi zdôverila, že ak by si mala vybrať ešte raz, počkala by so svadbou na neskôr, možno až po pôrode.“

Naopak, Beáta ma na vlastnú svadbu iné spomienky: „Bola som v treťom mesiaci a ranné nevoľnosti boli u mňa na dennom poriadku. V noci pred svadbou som toho príliš nenaspala, ráno som sa cítila, ako keby ma prešiel parný valec. Skôr ako som stihla odísť ku kaderníčke, podarilo sa mi vyprázdniť obsah žalúdka asi dvakrát. Myslela som si, že sa zosypem ešte pred obradom. Našťastie mi moja kamarátka pomohla, a dokonca mi spravila taký skvelý make-up, že som neverila vlastným očiam, keď som sa pozrela do zrkadla, ako dobre vyzerám. Ešte pred samotným sobášom sme išli na fotenie, skoro som v aute zamdlela, ako mi bolo zle. Môj  nastávajúci ma celý čas utešoval, že nebudem prvá nevesta, ktorá v kostole odpadla... Nakoniec všetko dopadlo nad moje očakávania. Keď ma otec viedol úzkou  cestičkou k oltáru, nemala som ešte celkom istý krok, ale po tom, ako sme si vymenili prstene, ma oblial neuveriteľný pocit šťastia a zrazu som bola plná energie. Ani neviem ako a bolo ráno. Svadbu som si super užila.“

Niektoré ženy sa rozhodnú počkať so svadbou až po narodení dieťaťa. Dúfajú, že im to prinesie omnoho menej starostí, opak je však pravdou. V prvom rade sa teba postarať o dieťa.  Určite sa nájde mnoho ľudí z pozvaných, ktorí sa radi ponúknu a na chvíľu dieťatko postrážia, nikto sa mu však nemôže venovať celý čas. Pre takéto prípady je dobré nájsť dôveryhodnú osobu, ktorá bude k dispozícii dieťatku vždy, keď to bude potrebné.

Nina sa takto starala o 10-mesačného chlapčeka svojej kamarátky: „Petra sa bála, či malý nebude príliš vyvádzať, keď sa mu nebude môcť venovať, ale zvládli sme to. Asi dva týždne pred svadbou som ho brávala von na prechádzky, aby sme si na seba zvykli. Peťa mala svadbu v kostole, takže malý sa po celý čas zaoberal výzdobou a len raz nahlas vykríkol mamatata, čo bolo celkom milé. Pri hostine sedel vedľa mňa na detskej stoličke a príliš sa mu nepozdávalo, že sa mu mama nemôže venovať, ale pomocou „lietadielka“ som ho nakŕmila. Po oficiálnej časti si ho rodičia na chvíľu zobrali k sebe a neskôr som sa s ním išla prejsť. V kočíku zaspal a vydržalo mu to asi 3 hodiny. Potom prešiel rukami asi každého prítomného, čo ho ku koncu riadne znervózňovalo. Okolo desiatej hodiny večer som ho vzala ku mne domov a tam prespal až do rána. Som rada, že som mohla pomôcť kamoške a aj pre mňa samotnú to bola dobrá skúsenosť.“

Svadba s dieťaťom alebo bez by mala byť v prvom rade z lásky. Či sa už rozhodne pár  pre vstup do manželstva s bruškom, alebo s dieťatkom na rukách, je len ich osobná vec.  V žiadnom prípade by sa nemali nechať do niečoho natlačiť len preto, aby si iní ľudia o nich nešepkali. Veď koniec koncov, byť slobodnou mamičkou s milujúcim partnerom po boku má tiež svoje výhody.

Keď ste si už ujasnili, kedy a kde sa bude svadba konať, nastal čas na plánovanie. Niektoré budúce nevesty sa v tom priam vyžívajú, iné berú celú prípravu viac-menej ako nutné zlo. V každom prípade by sa malo dodržať zopár zásad, ktoré pomôžu predísť nejednej krušnej chvíľke:

1. Miesto a čas
Je úplne jedno, či ste sa rozhodli povedať si svoje áno v kostole alebo na úrade. Presvedčte sa, či je termín, ktorý vám vyhovuje, voľný a zahovorte si ho. Pokiaľ sa rozhodnete pre svadbu v kostole, pripravte sa na to, že budete chodiť na predsvadobné poučenie. Niekde je to len raz, inde sa chodí aj päťkrát, záleží to od jednotlivých farností.

2. Zoznam hostí
Pokiaľ máte rozsiahle príbuzenstvo, želám vám pevné nervy. Sú ľudia, ktorých jednoducho pozvať musíte. Nezabúdajte ani na ich partnerov, manželky, manželov a deti. Ak je rodina naozaj rozvetvená, nezvyknú sa pozývať už zosobášení, ale len slobodní členovia. Avšak každý kraj má iný zvyk. Nasleduje kategória ľudí, ktorých by ste mali pozvať už len preto, že aj oni vás pozvali na svoju svadbu. Všetko uzatvárajú  osoby, ktoré vyslovene na svadbe mať chcete a nič vám v tom nezabráni. Po spísaní sa ešte asi trikrát zmení počet, niekoho pridáte, niekto ubudne, ale aspoň získate predbežnú predstavu o počte osôb. Výsledné číslo by malo byť definitívne asi 3 týždne pred svadbou, teda v období, kedy idete objednávať jedlo. Hlavne v minulosti sa zvykli robiť veľké svadby, kde musel byť prítomný aj ten najvzdialenejší príbuzný, dnes to už nie je potrebné. Niekde sa však tieto zvyky stále dodržiavajú, ide predovšetkým o svadby na dedine. Keď sa ku mne dostávajú historky, kde niekto spomína, ako bol na svadbe s dvesto ľuďmi, behá mi mráz po chrbte!

3. Finančné možnosti
Keď už vieme, koľko  hostí budeme mať, môžeme si podľa toho vybrať miestnosť, kde sa bude celá hostina odohrávať. Väčšinou v týchto zariadeniach aj varia, takže si nemusíte robiť starosti so stravou. Je veľkou výhodou, ak vám umožnia si doniesť svoje vlastné veci, ako nealko, niektoré druhy alkoholu a podobne. V 99 % sú koláče, torty a výslužky vo vašej réžii.

Pri finančnom plánovaní nesmiete zabudnúť ani na svadobné oblečenie. Muži to majú v tomto prípade jednoduchšie – stačí im jeden oblek a dve košele. U žien sa počítajú svadobné šaty a šaty po polnoci. Ja osobne som mala po polnoci bielo-modré šaty, takže som ostala v svadobných topánkach. Ak sú popolnočné šaty napríklad zelené, biela obuv im veľmi nesadne...

Pozvánky. Dnes je naozaj veľa možností. Buď siahnete po tlačiarni, alebo sa do ich výroby pustíte sami. Pozor! Druhá možnosť nie vždy znamená, že vás pozvánky budú stáť menej.

Výzdoba. Ak sa rozhodnete pre výzdobu od profesionálov, môžete rátať s dvojnásobnou cenou ako keď si výzdobu zabezpečíte sami. Ako, to si povieme nižšie.

4. Nebuďte na všetko sami
Mama a budúca svokra sú už určite vo svojom živle, ale nie je hanbou požiadať o pomoc svojich priateľov, známych, susedov... Stačí sa len spýtať a budete prekvapení, koho všetkého poznajú! Ani sa nenazdáte a budete mať zdarma, poprípade za polovičnú cenu mnoho užitočných vecí.

5. Bez čoho to nejde
Takže miestnosť už máme, teraz je čas vybrať si menu. Netreba to preháňať, hoci niekto sa chodí na svadbu vyslovene najesť. Ľahké predjedlo, polievka a hlavné jedlo. Po polnoci prípadne kapustnica, inak jednoznačne odporúčam švédske stoly. Pri navrhovaní jedla myslite komplexne na všetkých hostí a zaraďte do jedálnička aj klasické jedlá. Ak by ste sa chceli blysnúť exotikou, môže sa stať, že niektorí hosti si nebudú vedieť s ponukou jedál poradiť.

Neodmysliteľnou súčasťou sú kvety. Nedajte sa odradiť, ak vám kvetinárka hovorí, že toto sa pre vás nehodí, lebo ste silnejšej postavy. Ak sa nevydávate každý rok, tak by predsa len mala prevládnuť vaša predstava, hoci kompromisom sa zubami-nechtami nebráňte. Dôležité je aj pierko pre partnera a kvety pre svadobné mamy, a ak chcete, tak aj pre družičky a samozrejme na auto. Výzdoba sály môže a nemusí byť z kvetov.
 
Svadobná torta a zákusky
Ak je vo vašom okolí osoba, ktorá je preslávená svojím cukrárskym umením, rýchlo k nej, aby nebolo neskoro. Pri predstave o ideálnej svadobnej torte berte na vedomie, že šľahačka a podobné ľahko rozpustné materiály by v auguste nemuseli pôsobiť vábivo. Zákuskov nemusí byť na svadobných stoloch veľa, ale myslite na to, že výslužka by mala obsahovať viac ako päť zákuskov.

Svadobné víno sa dáva k výslužkám. Môžete si ho dať naplniť od známeho, ktorý sa venuje výrobe vína a na holé fľaše nalepíte svoje vlastné etikety. Pozor, aby ste si nekvalitným vínom neurobili blamáž!

Svadobné šaty. Sú mestá a salóny, kde vás vysmejú, ak prídete pol roka pred termínom svadby s úmyslom vybrať si šaty. Nezúfajte. Dnes je našťastie plno možností a tie správne šaty určite objavíte. Ak ste v druhom stave, teba tomuto faktu aj prispôsobiť výber, nenechávajte si však výber na poslednú chvíľu s odôvodnením – kto vie, ako budem vtedy vyzerať. Či už budete, ako keby ste zhltli hrášok, alebo vás skôr preskočia ako obídu, zháňať šaty vo štvrtok na sobotu je viac ako stresujúce.

Ak už ste rodičia, nezabudnite ani na svoje deti. Má ich kto postrážiť? Nespoliehajte sa, že sa nejako samy zabavia, kým nepôjdu spať.

Určite si aj vy chcete zvečniť svoj svadobný deň. Namiesto klasických ateliérových fotografií, vysúšajte dotiahnuť fotografa na nejaké netradičné miesta. Počas sezóny je napríklad vhodné slnečnicové pole, stará stodola... Oficiálne fotky sú krásne, ale na samotnú oslavu už nemusíte fotografa pozývať. Dnes má skoro každý digitálny fotoaparát, a tak si po svadbe urobíte zbierku z tisícov fotografií a bude to zadarmo. Pri videu je rozhodnutie na vás, hraný záznam je pekná spomienka, ktorú si prvýkrát pozriete často až rok po svadbe. Zaujímavým tipom sú aj jednorazové fotoaparáty. Niekoľko ich môžete rozdeliť medzi hostí, aby zachytili ich pohľad na vašu svadbu.

6. Rezervovať, rezervovať!
Dospeli ste do štádia, kedy sa vám zdá, že by ste radšej ostali žiť nadivoko a nechápete, ako iní prežili svoju svadbu bez ujmy na fyzickom a psychickom zdraví? Gratulujeme, blížite sa do finále! Všetko, čo sa len dá, si rezervujte a pre istotu skontrolujte, či vás majú zapísaných práve na ten váš termín! Miestnosť, auto, kvety, jedlo, zákusky, šaty, hudba... Ak máte zoznam, ktorý len tak mimochodom nie je na zahodenie, len si odškrtávajte. Čo nie je, rýchlo vybavte.

7. Týždeň do svadby
Predpokladám, že kaderníka už máte rezervovaného. Pre akčné typy nie je potrebná skúška, ale ak chcete, aby bolo všetko tip-top, tak si ju doprajte. Ja som na skúške nebola, v deň svadby som kaderníčku videla prvýkrát v živote a mala som perfektný účes. Je pravda, že som sa spoľahla na referencie kamarátok, ale takýto dobrodružný prístup sa nemusí vždy vyplatiť.

Pedikúra je relaxačná, manikúra nevyhnutná. Ak ste aj proti umelým nechtom a tie vaše práve nie sú vhodné, vzchopte sa a nechajte si urobiť ukážkové pazúriky u odborníčky. Na obrúčku vám bude hľadieť mnoho očí, takže určite niekomu napriek toľkej kráse prsteňa neuniknú vaše obhryzené nechty!

8. Make up
V prípade, že si veríte a budete si ho robiť sama, nezabúdajte na zlaté pravidlo pri svadobnom líčení: Výrazné, ale nenápadné! Pýtate sa, čo je to za hlúposť? Cez deň musíte vyzerať ako bohyňa, ktorá nezhasne spolu zo zapadajúcim slnkom. Je ťažké namaľovať sa tak, aby všetko krásne vyniklo ako pri dennom, tak i pri umelom svetle. Nemali by ste  ísť pred oltár s linkami ako Kleopatra, ktoré sú síce famózne večer, ale cez deň je to katastrofa. Ak neveríte svojim „maliarskym“ zručnostiam, zverte sa do rúk odborníka, ktorý zvolí aj správne  líčenie vhodné na fotografovanie.

9. Svadba
Čo ste doteraz nestihli alebo zabudli – na tom už nezáleží. Ste tu len vy a vaša drahá polovička, tak si všetko užite, lebo zajtra ráno bude po všetkom...

10. Výzdoba
A teraz k výzdobe. Pokiaľ ste sa rozhodli pre vlastnú, musíte ju do 12 hodín po svadbe zabaliť a odniesť, aby ste uvoľnili miestnosť pre ďalšie akcie. Teraz sa pozrieme, ako si sami pripraviť skvelú a originálnu výzdobu:

V značnom predstihu si začnete zháňať všetko, čo potrebujete. Nemusíte sa striktne držať jedného odtieňa, veľmi efektívny je tón v tóne. Základom sú už spomínané servítky. Odporúčam kúpiť dva odtiene. Podľa toho, ako budú  uložené na stole, sa rozhodnite pre ich kombináciu. Môžete siahnuť po obrúskoch látkových, ale keďže všetko ide z vašej vlastnej réžie, postačia aj papierové. Pozor na kvalitu! Zásadne nekupuje jednovrstvové. Sviečky postačia v jednej farbe a zásadne by mali byť nestekavé.

Pri výzdobe stola je potrebné prihliadať na to, koľko ľudí bude pri ňom sedieť. Pri okrúhlych stoloch je priestor značne obmedzený, preto pri väčšom počte hostí zvoľte  klasické sedenie do U.

Veľmi módne sú nazberané ľahké látky ťahané cez stred stola. Praktickejšia je obyčajná cca 10 – 15 cm široká stuha. Pekne priľne k stolu a nepôsobí rušivo. Môžete si vybrať farebný odtieň, ale ani čisto bielou farbou nič nepokazíte. Na konci stola nechajte stužku prevísať zarovno okraju obrusa. K stužkám sa hodia malé sklenené dekoratívne kamienky. Poukladáme ich na natiahnuté stužky. Môžeme sa dať na geometrickú presnosť, alebo ich len rozhodíme. V priebehu večera aj tak tisíckrát zmenia svoje miesto.

Po svadbe
Po svadobnom dni sú niektoré povinnosti, ktorým sa nikto nevyhne. Musia sa vrátiť šaty do požičovne, vybaviť si nový občiansky a kartu poistenca. Zahlásiť nové meno v mnohých inštitúciách (banka, mobilný operátor, doktor...) a patrí sa aj poďakovať za dary, ktoré sme dostali.


Prajem vám pekné vydávanie sa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: