Sú štíhli ľudia šťastnejší?

Mgr. Marika Koscelníková | 5. august 2017

Zverejnené informácie o poruchách príjmu potravy známych osobností síce otvárajú verejné diskusie na tému vnímania vlastného tela a vplyvu médií na toto vnímanie, ale štíhle telo je stále synonymom krásy.

8 tipov štíhlych žien, ako byť a zostať štíhlou?

Prečo nie sme so svojím telom spokojní?

Túžime po tom, čo nemáme. Ženy bez pekných ženských tvarov snívajú o plnších bokoch a tie zaoblené o plochom bruchu.

Otázka spokojnosti s vlastným telom je aj otázkou sebavedomia. Po extrémnych diétach hraničiacich so zdravým rozumom siahajú ženy, ktoré sa cítia byť neisté a frustrované v osobnom živote.

Pocit istoty hľadajú v manipulácii s vlastnou hmotnosťou a telom. Je zaujímavý fakt, že štíhle dámy sú na svoju postavu oveľa kritickejšie ako tie, ktoré majú oblejšie tvary.

Oveľa častejšie sa pozorujú a kontrolujú. Možno tie oblejšie dámy prekvapí fakt, že viac ako päťdesiat percent žien s veľkosťou 36 by si želalo mať ženskejšie krivky. Na druhej strane, len tretina žien s veľkosťou 44 je so svojím vzhľadom nespokojná.

Prečítajte si: Chcete štíhle bruško? Tak nepodceňujte držanie tela a dýchanie!

Nie sme spokojní najmä so so svojou hmotnosťou

Z prieskumu spoločnosti GfK vyplýva, že väčšina Slovákov a Čechov je so svojou hmotnosťou nespokojná. Najmä vysokoškolsky vzdelaní ľudia sa zameriavajú na udržanie si zdravej hmotnosti, na rozdiel od ľudí so základným vzdelaním, ktorí si svoju hmotnosť nestrážia.

Len tretina Čechov a Slovákov má podľa BMI indexu zdravú hmotnosť. Šport a pohyb patria u oboch národov k najčastejším prostriedkom na udržanie si hmotnosti. Ďalším spôsobom je diéta, po nej siaha viac ako polovica z nás.

Pri udržaní ideálnej hmotnosti sa  tak Slováci, aj Česi, nevyhýbajú prostriedkom na chudnutie. Nadváhou alebo obezitou trpia až traja z piatich ľudí. (Zistenia pochádzajú z prieskumu spoločnosti GfK, ktorý sa realizoval metódou CAWI (online) na vzorke 1 000 respondentov na Slovensku a v Českej republike).

13 zaručených trikov pre štíhle bruško

Zdravé telo = krásne telo

Zaužívané spojenie – štíhle telo rovná sa krásne, by malo nahradiť – zdravé telo rovná sa krásne. Za základnú a dokonca aj matematicky vypočítanú črtu krásy bola a je považovaná súmernosť. Naznačuje rovnováhu a zdravie.

Súmernosť ale nie je o ideálnej hmotnosti. Pojem ideálnej hmotnosti je mierne zavádzajúci, pretože ideálna hmotnosť sa podľa odborníkov nedá určiť paušálne.

Závisí od genetických predispozícií, veku, pohlavia a celkovej kondície. Matematické vzorce na určovanie zdravej hmotnosti slúžia len ako vodidlo. Pred pár rokmi fungoval na vypočítanie ideálnej hmotnosti tzv. Brockov  vzorec, podľa ktorého sa od výšky v centimetroch odrátalo číslo sto.

Dnes je to BMI – index telesnej hmotnosti. Určuje sa ako podiel váhy a telesnej výšky na druhú. (BMI hodnota = Hmotnosť v kg : (výška v m)2).

Faktom je, že hodnota BMI nie je celkom presná. Neplatí pre deti, tehotné ženy, športovcov. Zdravú hmotnosť pre vaše telo by vám mal vypočítať odborný lekár na základe vyšetrenia.

Ďalším merítkom je obvod pása. Štatisticky priamo predurčuje mieru zdravotných problémov. U žien je kritickým číslom 80 centimetrov, u mužov 94.

Ani ideálna hmotnosť vám nezabezpečí súmernú postavu. Hmotnosť nie je v tomto prípade ukazovateľom. Rovnako ako nie je zárukou spokojnosti samého so sebou a predpokladom šťastného života.

Môžeme upraviť svoj vzhľad tak, aby sme sa páčili samy sebe.  Môžeme sa rozmaznávať. Dopriať si dostatok relaxu aj pohybu. Športovať, zabávať sa, vychutnať si dobré jedlo a ďalšie príjemné veci života.

Vytvoriť si prostredie, v ktorom sa budeme cítiť dobre a ktoré nás bude podporovať. Ideálne je, aby sme dosiahli stav, v ktorom nebudeme riešiť, či si oblečieme veľkosť 34 alebo 44.

Prečítajte si: Rady a tipy: Čo robiť, aby ste to s maškrtami neprepískli?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: