Jarné lúky plné zdravia

Redakcia | 10. apríl 2010

Keďže nás pani zima potrápila viac, ako by sme čakali, nie všetky rastlinky patriace k máju nájdeme všade rozkvitnuté. Chcela by som s vami prejsť tie najbežnejšie, ktoré by ste si mohli nazbierať do svojich domácich lekárničiek.

Keďže nás pani zima potrápila viac, ako by sme čakali, nie všetky rastlinky patriace k máju nájdeme všade rozkvitnuté. Chcela by som s vami prejsť tie najbežnejšie, ktoré by ste si mohli nazbierať do svojich domácich lekárničiek. Rozhodla som sa, že si posvietime len na tie najznámejšie, ktoré si nemôžete pomýliť s iným druhom, aby sme predišli prípadným zdravotným ťažkostiam.

Až nabudúce niekto bude ohŕňať nos nad liečivými rastlinami, opýtajte sa ho, či pozná Hamamel. Je jedným z prvých poslov jari, ide o krík podobný našej domácej lieske – hamamel virgínsky (hamamelis virginiana). Zvykne kvitnúť žltými jahňadami (to sú také červíčky, podobné sú i na breze). Priezračný, ostro voňajúci výťažok z tohoto kríka (používa sa kôra, listy a miazga) bol od dávnych čias používaný v domácnostiach na rezné rany, modriny, hemoroidy, drobné kožné poranenia, boľavé kĺby, natiahnuté svaly a je skvelý pri utíšení rán po bodnutí hmyzom. Čaj z listov odporúčajú piť fytoterapeuti pri vnútorných krvácaniach (napr. žalúdočných vredoch), ale aj ako prevenciu proti potratom. Rovnako účinný je pri menštruačných bolestiach, liečbe horúčky, nachladnutí či boľavom hrdle. Ak použijete kôru, dávkujte ju opatrne, je oveľa účinnejšia ako listy, no je skvelá najmä pri hnačkách. Pri detských boliestkach by som ostala naozaj len pri listoch. Keďže jarné slniečko býva zradné, hamamel je skvelým liekom aj na tieto spáleniny. Pripravte si odvar tak, že uvaríte 1malú lyžičku listov (či kôry) v šálke vody, povarte asi 10 min. Nechajte odcedené vychladnúť. Tekutinu zmiešajte s neparfumovaným detským krémom a nanášajte aspoň 5x denne na postihnuté miesta. Masť skvelo zaberá aj na plienkovú dermatitídu.

Pľúcnik lekársky (pulmonaria officinalis) nájdete na každej jarnej lúke pod kríčkami, v listnatých lesoch, mestských parčíkoch, ale aj v záhradkách. Je to chlpatá rastlinka vysoká asi 35 cm so zvončekovitými kvetmi ružovej, fialovej i modrej farby. Listy môže (ale nemusí) mať škvrnité. Je skvelý pri kašli, bolestiach v krku, zahlienení, niekedy sa odporúča aj ako preháňadlo.

Púpavu lekársku (taraxacum officinale) predstavovať nemusím. Už tak dlho rastie v našich záhradách ako burina, že si mnoho ľudí myslí, že nepatrí medzi liečivky. Obsahuje horčiny, triesloviny, flavonoidy a stopy éterického oleja. Používame ju v jarných kúrach, na prečistenie krvi, žlčníka, pri kataroch žalúdka, ale v Amerike ju majú vyskúšanú aj na liečbu predmenštruačného syndrómu a vysokého krvného tlaku. Tradičná medicína ju odporúča pri liečení bronchitídy, zápale pľúc, hepatitíde, vredov (vrátane žalúdočných), obezity, vnútorných zraneniach. Z nakrájanej vňate sa robia zábaly a obklady pri podpornej liečbe rakoviny prsníka, keď po ožarovaní či chemoterapii dochádza k svrbeniu kože.

Podbeľ liečivý (tussilago farfara) neoplýva síce krásou, ktorou by zdobil naše záhradky, no odporúčam ho rovnako do domácej lekárničky ako prostriedok proti kašľu. Je to trvalka vysoká asi 25 cm, s kvetmi podobnými sedmokráske (len oveľa menšie) a žltej farby. Stonky a listy sú pokryté belavými chĺpkami. Rastie na okrajoch ciest, v mokradiach, na rumoviskách.

Fialka trojfarebná, voňavá (viola tricolor, odorata…) poznajú ju všetky deti, milujú ju nielen pre krásne kvietky fialovej, bielej aj fialovo-bielo-žltej farby, ale i pre jej vôňu. Pamätám si, ako som ju sama zbierala do kytičiek pre mamičku z lásky. Ak vám vaša ratolesť prinesie podobný kúsok modrého z neba, nevyhadzujte ju ani po zvädnutí a odkvitnutí. Vysušte si ju a priložte aj svoj diel do domácej lekárničky. Fialky obsahujú saponíny, triesloviny, sliz a zlúčeniny kyseliny salicilovej (áno, tej, z ktorej sa robí acylpirín). Použijete ju pri liečbe kožných problémov vo forme záparu, pri znižovaní horúčky, pri ochorení horných ciest dýchacích, pri laryngitíde a podobných suchých kašľoch (aj na naparovanie). Ak má váš pubertiak akné, zalejte 2 lyžičky vňate pol litrom vriacej vody, 10 min. nechajte spariť a pite 3 šálky denne. Ďalšie môžete použiť ako čistiace tonikum.

Pastierska kapsička (capsella bursa- pastoris) – s obľubou sme ju ako deti zbierali a jedli jej trojuholníkovité mäsité lístky. Mám taký pocit, že táto bylinka si nikdy nezískala srdcia bylinkárov ako ich obľúbenec. No po prečítaní niekoľkých štúdií z oblasti fytoterapie si získala môj obdiv a úctu. Neznamená absolútny prevrat v rastlinnom liečiteľstve, ale prináša úľavu ženám so silnou menštruáciou a dokáže vyvolať pôrodné sťahy. Je to prostriedok zastavujúci krvácanie (najmä z maternice), v homeopatii sa používa pri ochoreniach žalúdka a obličiek, žalúdočných vredoch, zápale hrubého čreva, Crohnovej chorobe, poruchách zrážanlivosti krvi... Mladélisty sa používajú do jarných šalátov.

Rozmarín lekársky (rosmarinus officinalis) je obľúbenou a známou rastlinkou nielen z ľudových pesničiek, kde sa z neho vijú pierka pre milých, ale aj z kuchyne ako bylinka – korenina pri pečení mäsa, nakladaní zeleniny, na živánsku…

Rozmarín je krík pochádzajúci zo stredomoria s výškou 1 až 2 m, s kvietkami bielej, bledoružovej až bledofialovej farby. Dá sa pestovať aj doma v črepníku na slnečnom stanovišti chránenom pred vetrom. Je silne dezinfekčný. Už v stredoveku si naši predkovia všimli, že keď zabalia mäso do vetvičiek rozmarínu, dlhšie vydrží, získa čerstvú vôňu a príjemnú chuť. Schopnosť konzervovať viedla postupom času k vzniku povier, že dokáže zlepšiť pamäť. Rozmarín síce vašim deťom nezaručí samé jednotky, manželskú vernosť (napriek tomu, že pri svadobnom obrade ste budúceho manžela „operili“ pierkom s rozmarínovou vetvičkou), no má ešte stále opodstatnenie v našej
domácnosti.

Vo forme kúpeľa podporuje cirkuláciu krvi, vnútorne je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávenie, je to výborné kloktadlo, vo forme masti nanášame na bolestivé a reumatické miesta (masť si pripravíme rovnako ako pri hamamele). Pri únave či po prekonaní infekcií pomáha „postaviť sa na nohy“: 1 čajovú lyžičku dajte do pol l vody a pomaly nechajte zovrieť. Ráno a na obed vypite po 1 šálke (nie, ak ste tehotná, podporuje sťahy maternice!). Večer si uvarte prísadu do kúpeľa: 1 polievkovú lyžicu zvarte v 1 l vody a 30 min. lúhujte.

Vlejte do kúpeľa a relaxujte 20 min. Neriedený odvar pomáha aj pri oplachovaní rodidiel, ak máte kvasinkovú infekciu v pošve. Doporučuje sa tiež pri bolestiach hlavy, tráviacich problémoch (konzervačné schopnosti rozmarínu sa vyrovnajú priemyselne používaným konzervantom BHA a BHT), depresiách, ako kloktadlo pri zápachu z úst, pri nádche, zahlienení pľúc, dutín, ako spazmolytikum uvoľňuje hladké svalstvo, a preto uvoľňuje kŕče (aj tie, ktoré vznikajú v maternici). Slabé rozmarínové prípravky môžete podávať aj deťom mladším ako 2 roky. Aromatický nálev pripravíte napr. z 1 kávovej lyžičky na šálku vriacej vody. Doporučená dávka na vnútorné použitie je do 3 šálok denne pre dospelého. Ale výluh môžete použiť i na naparovanie či vytieranie nošteka dieťatka alebo do večerného kúpeľa.

Sedmokráska obyčajná (bellis perennis) znovu deťmi obľúbená kvetinka, z ktorej vznikajú prekrásne venčeky ako ozdôbky hlávok našich malých princezien… Mladé listy a kvetné lupienky pridávame do jarných šalátov, kvety sú vhodné do vonných zmesí. Zvonka sa používa na oplachovanie podráždenej kože, do kúpeľov na osvieženie a regeneráciu síl, pri jarnej únave, vnútorne vo forme odvaru pri pľúcnych ochoreniach, hnačkách, na uľahčenie vykašliavania. Ak natrháte čerstvé lístky, mierne ich naklepete dreveným tĺčikom na mäso a priložíte na rany či modriny, budete prekvapení, ako rýchlo si s nimi tento nežný kvietok poradí. Ak si vaša ratolesť rozbije kolienko, vyliečte ho „zázračnou“ voňavou kvetinkou ešte na lúke.

 

Slivka trnková (prunus spinosa) – ľudovo sa hovorí trnka, je to ker vysoký až 5 m. Jej plody (trnky) sú malé guľaté modré bobuľky trpkej chuti. Čaj z trnky sa používa ako preháňadlo: 2 čajové lyžičky (kvetu) nechajte v pol l vody zovrieť. Pite 2 šálky denne.

Alchemilka obyčajná, alpínska… (alchemilla vulgaris, alpina…) je nízka striebristo trblietavá chlpatá bylina s ružicovými listami, uprostred ktorých sa zbiera ranná rosa. Z arabského slova alkemelych (alchýmia) vraj vzniklo pomenovanie tejto skromnej liečivky. Krištáľové kvapôčky rosy boli vždy považované za súčasť mystických elixírov. Preto bola oddávna považovaná za čarovnú rastlinku. Kvitne žltými drobnými kvetmi. Reguluje menštruačný cyklus, uľahčuje menopauzu a pomáha pri liečení zápalových ochorení ženských orgánov. Vyznačila som viac názvov, pretože rod alchemilla obsahuje až 21 liečivých poddruhov, ktoré sa líšia len miestom nálezu. Celá rastlina je však vhodná aj na pestovanie vo visutých košoch. Listy majú aj sťahujúci účinok a používame ich na naparovanie pri liečbe akné. Ak sa odvar zo zelených častí rastliny pije počas tehotenstva a 10 dní po pôrode, pomáha kontrakciám maternice, reguluje menštruačný cyklus. Po štyridsiatke, ak sa pije každý mesiac 10 dní pred očakávaným termínom menštruácie, pomáha spolu s hluchavkou odstraňovať problémy s menopauzou. Môžeme ju použiť aj po vytrhnutí zuba alebo pri hnačkách. Listy vylúhované v odvare použijeme na ťažko hojace sa rany a pri vonkajších zápaloch.

Dub letný (quercus robur) je ťažko prehliadnuteľný strom rastúci v parkoch našich miest, ale i v zmiešaných lesoch teplejších oblastí. Ako deti sme ho milovali najmä v čase, keď „púšťal vrtuľky“, ktoré sme si vyhadzovali do vzduchu, robili s nimi mnoho zábavných vecí, na jeseň sme zbierali žalude a vyrábali z nich rôzne figúrky. Niekedy na listoch nájdete útvary vytvárané cudzopasnými larvami osičiek – dubienky. Z nich sa získava čierne farbivo potrebné na výrobu prírodného čierneho atramentu. Dubová kôra obsahuje tanín, ktorý je potrebný na spracovanie koží. Odvar z kôry zbieranej koncom jari pôsobí ako účinný sťahovač pri hemoroidoch (kúpele a obklady), vnútorne pri hnačkách a kŕčových žilách. Ako kloktadlo sa používa pri zápale hrdla, na krvácajúce ďasná, popáleniny, rany a omrzliny. Ak milujete kávu, ale z nejakého dôvodu ju nemôžete piť, skúste upražiť na suchej panvici olúpané žalude a spolu so sušeným koreňom čakanky v pomere 2:1 pomlieť v mlynčeku na prášok a použiť ako náhradu kávy. Možno vám bude chutiť ešte viac ako skutočná.

Keď sa povie skorocel kopijovitý (plantago lanceolata), málokto si vybaví veľmi šetrný, ale účinný prostriedok proti zápche. Používajú sa semená tejto takzvanej buriny. Je absolútne jedno, či ide o rastlinku s listami úzkymi a dlhými alebo s listami širokými, dlaňovitými. Semená sú na kvetnom klase valcovitého tvaru, dlhom 10 – 20 cm. Navyše nikto zo starých bylinkárov nepropaguje túto rastlinku na zníženie hladiny cholesterolu v krvi (asi preto, že výskumy zo sveta sa u nás v tomto smere veľmi nepropagujú, a tak kto nemá kamošku z farmakologickým vzdelaním, prichádza o mnoho zaujímavého…). A tak sa v dnešnom uponáhľanom a chaotickom svete stáva vynikajúcim domácim prostriedkom proti mŕtvici a je účinnou prevenciou srdcovo -cievnych ochorení. Skorocel môžeme využiť pri liečbe hemoroidov (spôsobených aj zápchou), problémov s močovými cestami, dne, zápalovými procesmi, ako napr. pri mastitíde – zápale prsníka, boľavých bradavkách, ale aj pri liečbe vysokého krvného tlaku. Semená obsahujú 30%-nú rozpustnú vlákninu, ktorá vo vode nabobtná a stane sa slizovitá. Tým pomáha obnoviť normálnu konzistenciu stolice (preto sa dá využiť aj pri zápche, aj pri hnačke – pohltí nadmerné množstvo vody z čriev).

Vždy, keď sa rozhodnete použiť skorocelové semená, nezabudnite ich dobre zapiť, aby sa vám črievka neupchali, keď v nich nabobtnajú (aj ak máte hnačku, žiadny extrém nikdy nie je dobrý). Listy sa používajú v čajoch proti kašľu a zachrípnutiu. Ako obklad ho s obľubou používame v pomere 1:2 spolu s harmančekovým nálevom na omrzliny, preležaniny, zle sa hojace rany, svrbenia po bodnutí hmyzom: 2 – 3 čajové lyžičky podrvených sušených listov zalejte pol l vriacej vody, 15 min. lúhujte a môžete použiť ako čaj alebo obklad. V homeopatii sa používa tiež pri zápaloch stredného ucha a nočnom pomočovaní detí.

Šavia lekárska (salvia officinalis) – pomenovanie salvia pochádza z latinčiny a znamená liečiť. V histórii bola používaná na liečenie takmer všetkého. Je však dokázané, že je silne dezinfekčná, antiseptická, má preto výborné konzervačné a hojivé účinky, ukľudňuje tráviaci trakt, hrdlo a je výborným prostriedkom proti poteniu. Je to rastlinka – poloker, husto pavučinkovito plstnatý, veľmi aromatický, vysoký až do 70 cm. Listy má vajcovito podlhovasté s jemne vráskavým povrchom na rube belavým. Kvety má zvončekovité, fialovej farby. Použijeme ju nielen na kloktanie pri boľavom hrdle, ale i pri zápale mandlí, boľavých zuboch, ako náplasť na rany, pri depresiách, bolestiach hlavy, nespavosti, podráždení tráviacej a nervovej sústavy, zápale bradaviek pri dojčení, v kuchyni pri varení a nakladaní mäsa a zeleniny. Pozor by si mali dať dojčiace matky, používa sa totiž k ukončeniu tvorby mlieka. Takže, ak chcete ešte dopriať svojmu potomkovi dostatok materského mlieka, šalviu by ste mali využívať len na povrchové rany či na kúpele proti zvýšenej potivosti. Je vedecky dokázané, že šalvia dokáže znížiť potenie až o 50 %. Používa sa vnútorne i vo forme kúpeľov. Na rany doporučujem potlčené listy ako prvú pomoc. Keďže má antibakteriálne účinky, uvoľňuje aj kŕče hladkého svalstva tráviacej sústavy; obsah trieslovín pomáha pri zápaloch a aftách v krku, na ďasnách, mandliach, sťahuje uvoľnené krčky zubov. Posledné farmakologické štúdie dokazujú, že vypitá šálka šalviového odvaru nalačno (1 – 2 kávové lyžičky drvených či nakrájaných listov zalejeme šálkou horúcej vody, lúhujeme 10 min., doporučená dávka sú 3 šálky denne), pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi, preto bude výborným podporným rastlinným prostriedkom pri liečbe cukrovky.

Prvosienka jarná (primula veris) – tieto jarné kvietky vedia potešiť oko aj srdce. Je to trvácna bylina s podzemkom, vytvára prízemnú ružicu podlhovastých vajcovitých listov, z ktorých sa dvíha pevná okrúhla stonka so žltými zvončekovitými krásne voňajúcimi kvietkami. Na našom území je prvosienka chráneným druhom, dá sa však pestovať v záhradkách na slnečných alebo mierne zatienených miestach. Celá rastlina sa používa do odvarov uľahčujúcich vykašliavanie, má sedatívne účinky, no nesmie sa užívať dlhšie ako 14 dní, aby nedošlo k poškodeniu obličiek a pečene. Z kvetov sa pripravujú zmesi na uvoľnenie bolestí hlavy migrenózneho charakteru. Z listov môžeme pripraviť masť na rany, na bolesti kĺbov, ale možno ich použiť aj ako zeleninu do šalátov. Voda z kvetov sa používala na vyhladzovanie vrások. V niektorých krajinách sa kvety pridávajú do vína, prípadne sa kandizujú a podávajú ako cukrovinky.

Breza previsnutá (betula pendula) je štíhly strom s belavou kôrou. Ak sa dobre pamätám, v prvom ročníku na základnej škole sme sa učili básničku o ranenej breze, ktorú dorezali deti nožom. Pravdou je, že v ľudovom liečiteľstve sa úspešne využíva jarná miazga získaná z brezy (len prosím, ak ju chcete mať, buďte opatrní, aby vaše deti neslzili nad básničkou). Miazga sa v čerstvom stave používa na liečbu akné, lupín, psoriázy, necháva sa skvasiť a pije sa ako „jarné víno“ prečisťujúce krv. Listy pomáhajú zbaviť sa nadmerných zásob vody, takže sa využíva pri liečbe dny, ale aj v odtučňovacích kúrach.

A nakoniec – jahoda obyčajná (fragaria vesca). Budeme hovoriť o tej, ktorú nájdete na lesnej lúke, nie v záhradke. Jahody sa objavujú už v ľudových rozprávkach – prečo asi ?! Podľa astrológie sú zasvätené planéte Venuša, takže majú určite niečo spoločné s láskou – nie je náhodou máj – „lásky čas“? Zbierame listy, z ktorých sa varí čaj lahodnej chuti, pomáhajúci pri hnačkách, ako diuretikum pri močových ťažkostiach. Zmierňuje horúčku. Ak si ju nazbierate teraz, dobre si odložte dávku na zimné obdobie. Je skvelá pri omrzlinách.

Tak sme sa prešli našimi jarnými lúkami, parčíkmi i záhradkami. Každý potrebuje niečo iné – ten čosi na povzbudenie žalúdka, iný na jeho upokojenie, ďalší niečo na kašeľ či bolesť hlavy. Ja mám doma aj „násťročného“ (problémy s akné), aj malé dojča, takže záber rastlín musí byť široký, no možno práve vy si chcete len privoňať k vankúšiku naplnenému vôňou leta aj v tuhej zime…

Krásne a príjemné prechádzky po jarných lúkach vám praje vaša bosorka Adriana


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: