SKVELÉ TIPY (nielen) pre školákov: ZOBUĎTE svoj mozog

Mgr. Andrea Baranovská, PhD. | 6. september 2019
SKVELÉ TIPY (nielen) pre školákov: ZOBUĎTE svoj mozog

Cvičenia, ktoré vám ukážeme sú veľmi jednoduché a sú zamerané na rozprúdenie krvi v tele, a celkové „nabudenie“ organizmu.

Aby sa vám cviky ľahšie zapamätali, môžete ich precvičovať spolu s nasledujúcimi básničkami:  

Pri cvičení nechajte dieťa, aby sa voľne pohybovalo. Zapnite mu hudbu a nechajte ho voľne skákať do taktu – hoci by ste si iste radšej v tichu oddýchli, skúsme sa pripojiť a „skákať“ spolu s ním. Nohami robte rôzne výkopy – do strán, pred seba, naprieč. Rukami krúžte a vytvárajte s nimi tzv. „ležatú“ osmičku. Takáto spoločná aktivita stimuluje mozog – rozprúdi krv – a vyvoláva aj v dieťati aj v rodičovi pocit nadšenia. 

Napätie, nervozita, stres

Máte pocit, že to nielen vo vás, ale i vo vašom dieťati vrie? Alebo ste zaznamenali, že je z novej triedy, spolužiakov, množstva učenia napäté? Opäť máme pre vás niekoľko jednoduchých pohybových cvičení, ktoré sú zamerané na uvoľnenie napätia. Dieťa sa zbaví nadbytočného stresu, „vypustí paru“ a ochotne i s chuťou sa pustí do učenia. Ak si cviky správne osvojí, môže si ich zacvičiť aj v škole cez prestávku a naštartovať sa tak na ďalšie hodiny plné nových informácií. 

Tip MAMA a ja
Pokojne robte tieto cvičenia so svojimi deťmi! Určite sa tiež potrebujete trošku uvoľniť a „reštartovať“!  

 SOVA

 

Tento cvik je zameraný na zníženie menšieho napätia, ktoré môže byť zapríčinené dlhým sedením a čítaním. Dieťa sa chytí za plece a jemne ho stláča. Hlavu otočí na stranu a pozerá sa ponad plece. Otočí hlavu na druhú stranu a dobre sa vystrie. Potom sa bradou dotkne hrudníka, zhlboka sa nadýchne a uvoľní sa. Nakoniec cvičenie zopakuje, uchopiac druhou rukou opačné plece. 

RAMIENKA

Toto cvičenie je dobre vyžiť pred písaním. Vzpažíme jednu ruku tak, aby bola za uchom. Pomaly vydýchneme cez zovreté pery, vzpaženú ruku pohybujeme dozadu, dopredu, doľava, doprava, zároveň však druhou rukou kladieme tomuto pohybu odpor. Svaly na ramene sa tým napnú, ale rameno zostáva nehybné, lebo mu druhou rukou bránime v pohybe. Toto cvičenie uvoľňuje plecia a po ňom sme opäť pripravení pracovať. 

NOHA NA KOLENE

Jednou rukou sa chytí dieťa za členok, druhou uchopí lýtko a potom mäkkú časť pod kolenom. Robí to striedavo a zároveň pomaly napína a ohýba členok. Tento cvik pomáha deťom stimulovať rečové centrá. Je dobré robiť ho vtedy, keď má dieťa problém sa vyjadrovať.

PUMPOVANIE LÝTKA

Tento cvik pomáha, keď pozornosť dieťaťa už príliš ochabla. Dieťa sa chytí operadla, nakloní sa dopredu, vydýchne a zanoží. Pätu pomaly pritláča k zemi. Po výdychu zdvihne pätu a zhlboka sa nadýchne. Toto cvičenie sa robí každou nohou 3-krát.

DRAK

Prekrížia sa nohy pri členkoch a uvoľnia kolená. Keď sa dieťa pripraví – drak môže vzlietnuť. Dieťa sa nahne dopredu a vystrie pred sebou ruky. Ramená nechá klesnúť dopredu akoby boli krídla a zároveň vydychuje. Pri nádychu dvíha ruky hore. Zopakuje to 3-krát a potom si vystrieda nohy. Toto cvičenie má navodiť pocit ľahkosti.

PODPERA 

Pomáha dieťaťu, aby sústredilo svoju energiu na to, čo robí. Pohodlne sa postaví rozkročmo. Potom vykročí pravou nohou do útočného postoja. Ľavá noha smeruje dopredu. Zohne pravé koleno, vydýchne a pri nádychu vyrovná pravú nohu. Boky pritom podopiera rukami. Tento cvik posilňuje svaly na bokoch a spevňuje chrbticu. Treba ho opakovať 3-krát na každú stranu. 

Rada na záver:

Pre pozitívne myslenie a účinnosť cvikov je dôležité veriť, že účinkujú a budú efektívne. Ak o tom presvedčíte seba aj svoje dieťa – tak účinkovať budú! Ak budete skeptickí tak cvičenia síce účinkovať budú, ale ich efekt bude minimálny. 

Zdroj: Dennison, P. – Dennisonová G. Cvičenie mozgu. Nepublikované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: