Čo s malými ranostajmi? 7 tipov pre rodičov, ktorí si zúfalo potrebujú ráno pospať!

Redakcia | 24. október 2019
Čo s malými ranostajmi? 7 tipov pre rodičov, ktorí si zúfalo potrebujú ráno pospať!

Drobček má svet otočený trošku inak ako my. Ráno je vtedy, keď vstane. Či je to o piatej, šiestej..., koho to trápi? Čím neskôr vstane, tým sme my, rodičia, pokojnejší a spokojnejší. Ako to dosiahnuť?

Poznáte to? Keď si chcete cez víkend trošku dlhšie pospať, deti ako naschvál vstávajú už o 6.00.

Keď sa dieťa budú priskoro

Tu nepomôžu žiadne prosby. To, či bude dieťa ranostaj alebo sedmospáč, je dané. Ale to, že chce dieťa začať deň už s prvým kikiríkaním kohúta ešte neznamená, že by ste si nemohli cez víkend pospať o niečo dlhšie. Stačí, keď ukážete svojmu dieťaťu, ako sa môže ráno zabaviť samo – potom bude mať svoju zábavku a vy svoju vytúženú hodinku v posteli.

Pomôcť vám môžu nasledujúce tipy:

  • Pripravte večer pre dieťa veci, ktoré si môže ráno obliecť: župan, teplé ponožky, teplákovú súpravu... V prípade, že bývate v pokojnej oblasti a vaše dieťa môže ísť už ráno von (napr. do záhrady), nachystajte mu nohavice, tričko atď.
  • Vysvetlite dieťaťu presne, čo môže robiť ráno samo, a čo nie. V prípade, že je záľubou vášho dieťaťa varenie alebo majstrovanie a nevie sa jednoducho ovládať, kuchyňu a skrinku s náradím radšej zamknite.
  • Už večer sa s dieťaťom porozprávajte o tom, čo by chcelo robiť v nasledujúce ráno a pripravte spoločne potrebné hračky.
  • Ak nemá vaše dieťa žiaden nápad, poskytnite mu niekoľko tipov a nechajte ho, aby si vybralo.
  • Neočakávajte od dieťaťa príliš veľa. Vedieť sa zabaviť sám je veľký vývinový pokrok.
  • Ak dieťa vstáva extrémne skoro, dôvodom môže byť to, že ide spať večer príliš zavčasu. Skúste posunúť čas večerného zaspávania.
  • Nepoužívajte televízor ako babysitter. Najmä cez víkend je tam príliš veľa agresívnej detskej reklamy. Uprednostnite radšej rozprávky alebo detské filmy na DVD. Už i malé deti sa naučia zaobchádzať s DVD-prehrávačom v pomerne krátkej dobe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: