Čo robiť, keď DIEŤA VZDORUJE?

redakcia | 6. november 2017
Čo robiť, keď DIEŤA VZDORUJE?

Poznáte to? Zasekne sa trucuje, hodí sa o zem a kričí, ani za svet ho neprinútite urobiť to, čo práve potrebujete. Ako na detský vzdor?


Náš 2-ročný syn prechádza výrazným obdobím detského vzdoru, tak je u nás jeho kriku neúrekom. Čo máme robiť? Ako dlho toto obdobie zvyčajne trvá? Najčastejšie to je pri prezliekaní, keď ho vyzlečiem, utečie a veľmi rád behá holý a bosý, obliecť ho je takmer nadľudský výkon. Doteraz bolo dosť chladno a mala som obavy, aby neprechladol, no už mám občas pocit, že sa stále proti niečomu búri. Mohli by ste mi poradiť, resp. ako ho prinútiť k spolupráci?

detský vzdorNa Vašu otázku odpovedá MUDr. Andrea Hervayová:

Obdobie prvého vzdoru je u 2-ročných detí úplne bežný prejav. Treba vedieť správne „ukočírovať“ vzťah.

Krik nie je úplne správny postup. Samozrejme, dôrazný tón je absolútne namieste, ale určite je ideálne riešiť vzdor vysvetlením, rozprávaním.

Samozrejme, každé dieťa je iné, na každé platí niečo iné. Rodič sám najlepšie pozná, čo na jeho dieťa platí.

Deti sú v období vzdoru náladové

Obdobie detského vzdoru trvá približne od 21-23 mesiacov do 4 rokov. V tomto období sa deti a ich nálady menia ako počasie. V 3,5 až 4 rokoch je obdobie vzdoru na vrchole! Vrcholí teda aj skúška pevnosti rodičovských nervov. Tento čas je pre dieťa dôležitý, učí sa hovoriť „nie“, čím si buduje svoju osobnosť.

Neprehliadnite: Detský vzdor v praxi: malý čertík na ulici

Deti skúšajú naše hranice

Skúša hranice, snaží sa potvrdiť si svoju nezávislosť. Už dokáže mnohé veci samo... Súčasťou tohto obdobia sú záchvaty zlosti. Dieťa ešte mnohým obmedzeniam nerozumie a nemá vyvinutý zmysel pre sebakontrolu. Treba si uvedomiť, že ten čas pominie a dieťa príde do úplne normálnych koľají, treba len vydržať. Platí tu pravidlo zlatej trpezlivosti.

detský vzdor

Prečítajte si aj:

 13 rád, ako zvládnuť obdobie vzdoru
Aj vzdor má svoje pozitíva. Neveríte?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: