(Ne)priateľ nočník alebo Ako skoncovať s plienkami

Jana Fialová | 12. máj 2017
(Ne)priateľ nočník  alebo Ako skoncovať s plienkami

Naučiť dieťa na nočník je ďalším dôležitým míľnikom v jeho živote. Odhadnúť správny čas a spôsob učenia je nesmierne dôležité.

Príliš skoré učenie dieťaťa na nočník môže spôsobiť regres. Naopak, neskoré učenie môže spôsobiť vzdor a nechuť dieťaťa spolupracovať.

Pri nevhodnom spôsobe zavádzania tejto novinky v živote našich najmenších hrozí, že u dieťaťa vypestujeme odpor a nočník sa stane nočnou morou... Ako teda postupovať, aby sme sa vyhli chybám a ako reagovať, ak sa to dieťaťu stále nedarí?
Prečítajte si: Ako naučiť dieťa na nočník?

Kedy je vhodný čas začať dieťa učiť používať nočník?

„Taký veľký chlapec, a ešte stále má plienky, fuj, hanbi sa!“ – počuli ste túto vetu a jej podobné na adresu vášho dieťaťa?  Potom vám poradíme: nevšímajte si ju!

Na správny čas, kedy je vhodné odúčať dieťa od plienok, neexistuje presný dátum ani termín. Je to vysoko individuálna záležitosť. Všeobecne platí, že až do veku pätnásť mesiacov sa dieťa vyprázdňuje celkom automaticky.

Neuvedomuje si, kedy to je, ani kedy k tomu dochádza. Ak sledujete do tohto veku nahé dieťa, ktoré práve robí „mláčku“, zistíte, že sa na ňu ani nepozrie, pretože si neuvedomuje, že má súvis s ním. Jednoducho, nie je pre nočník zrelé.

Približne v polovici druhého roka si dieťa uvedomí, že kaluž, ktorú urobilo, patrí jemu. Vie už, že to urobilo, vie aj kedy to urobilo, ale ešte nevie, kedy to znovu urobí. Zhruba v tomto období je vhodné dieťaťu obstarať nočník, hoci ešte nie je celkom pripravené ho použiť.
Dôležitým pravidlom pri celom tomto procese je to, aby ste sa nikam neponáhľali. Ak začnete s nácvikom príliš skoro, dieťa netuší, čo od neho chcete, a ak sa podarí do nočníka niečo urobiť, je to skôr vecou náhody alebo vytrvalého sedenia.

Ďalšie a ďalšie pokusy dostať nezrelé dieťa na nočník môžu spôsobiť jeho vzdor a odmietanie nácviku.
Pamätajte si, že nezáleží na tom, kedy s nočníkom začnete. Ak začnete privčas, učenie trvá dlhšie. Ak počkáte, dieťa sa naučí vedome vyprázdňovať do nočníka rýchlejšie. 

Aký nočník dieťaťu vybrať? 

Veľkou motiváciou je, ak si dieťa nočník samo vyberie. Má byť pohodlný, dieťa sa na ňom musí cítiť bezpečne, nesmie sa ľahko prevrátiť. Dôležité je tiež jeho čistenie.

Veľmi obľúbené sú nočníky, ktoré zahrajú melódiu hneď, ako dieťa do nich urobí svoju potrebu. Farebné motívy sú veľkým lákadlom, preto vždy trvajte na tom, aby pri kúpe tohto dôležitého kúska výbavy mohlo vaše dieťa asistovať, dokonca o výbere rozhodovať.

Ako dieťa zoznámiť s nočníkom?

Vysvetľovať, vysvetľovať, vysvetľovať... Ako inak, ak nie príkladom? Nemusíte si na nočník hneď sadať a názorne dieťaťu ukazovať, čo od neho vlastne chcete. Vezmite dieťa za ruku, asistujte mu, pomôžte mu posadiť sa aj oblečenému, posaďte na nočík obľúbeného maca či bábiku.

Nechajte nočník stále v dohľade vášho dieťaťa, aby si zvyklo na jeho prítomnosť a vysvetľujte neustále dookola, na čo slúži a čo do neho dieťa, pretože je už veľké, bude robiť.

Ak sa bude samo chcieť posadiť na nočník, nechajte ho, ale netrvajte hneď na tom, aby prestalo nosiť plienky. Dieťa ešte stále nemusí byť na odúčanie od plienok zrelé.
Prečítajte si: TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?

Ideálny vek na odúčanie od plienok neexistuje

Mýtov a zaručených informácií i dobrých rád je v tomto smere neúrekom. Väčšinou ich počúvame, ak naše dieťa prekročilo akoby magickú hranicu dvoch rokov a ešte stále nosí plienky.

Staré mamy rady opakujú, ako vás či vašu polovičku odučili od plienok hneď, ako ste začali sedieť. Iné mamičky tvrdia, že dieťa môže začať s nácvikom na nočník, keď vie samo vyskočiť tak, že od zeme odlepí obe chodidlá.

Správny čas nastane, keď si dieťa samo začne uvedomovať, že sa mu chce cikať alebo kakať. Ak dieťa stále len spätne zistí, že sa vycikalo alebo vykakalo, nie je na učenie sa na nočník ešte dostatočne zrelé.

Dieťa však začína rozoznávať nutkanie na stolicu. Môže ostať stáť, odísť niekam mimo ľudí, vydávať zvuky ako pri tlačení, očervenieť v tvári.

Teraz sa môže rozhodnúť, či svoju potrebu urobí do plienky, alebo do nočníka. Nutkanie na močenie rozoznáte tak, že dieťa stiahne svaly okolo močovej trubice na niekoľko sekúnd a ostane stáť.

V tejto chvíli vie močenie zastaviť, ale nie nadlho. Ak sa pohne smerom k nočníku, pociká sa. Asi vo veku dvoch rokov sa dieťa naučí ovládať začínajúce močenie v skoršom štádiu. Môže oddialiť močenie o niekoľko minút a zájsť k nočníku bez toho, aby sa pocikalo. 

Vhodným ročným obdobím na odúčanie od plienok je jar/leto, kedy je dieťa menej naobliekané a nie je problém ho nechať chvíľu aj nahé.

Počas teplých letných dní sa môžete vybrať na prechádzku bez plienky, nie však ak idete ďalej od domu. Cikanie na trávu je veľkým zážitkom a vo veľa prípadoch aj cestou, ako dieťa motivovať.  

Prečítajte si: Ako sme sa za 3 dni naučili na nočník

Batoľa je zrelé na nočník, keď sa rozhodne ho používať!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: