Máte doma lezúňa? Na toto musíte dávať pozor!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 4. september 2017
Máte doma lezúňa? Na toto musíte dávať pozor!

Ako zabezpečiť domov tak, aby bol pre nich miestom bezpečného spoznávania?

Prečo niektoré deti vôbec nelozia?

Dieťatko potrebuje bezpečný domov

Bábätká začínajú loziť priemerne v ôsmych mesiacoch. To znamená, že sa mnohé deti „dávajú do pohybu“ aj oveľa skôr.

Keď sa dieťa naučí štvornožkovať, nepotrvá dlho a bude sa vedieť postaviť – stoličky, stoly, ani iný nábytok už nikdy nebudú bezpečným miestom, chráneným pred zvedavými detskými očami a rukami.

Náš zoznam bezpečnostných rád vám pomôže upraviť prostredie bytu tak, aby bolo čo najbezpečnejšie. Pretože, či už sa nám to páči alebo nie, naši drobci sa dokážu v okamihu dostať z bodu A do bodu B.

Neveríte? V čase, ktorý potrebujete na prípravu šálky kávy, zvládne bábätko absolvovať trasu 400 m! Takže, hor sa do úprav, nech je váš malý lezúň v bezpečnom prostredí.

Bezpečne na prebaľovacom pulte

Nikdy na ňom nenechávajte dieťa ležať bez dozoru. Hygienické potreby si ukladajte tak, aby ste na ne dočiahli vy, ale dieťa nie.

Aké oblečenie pre bábätko?

Nekupujte oblečenie, na ktorom sú šnúrky.

Bezpečne v detskej postieľke

Nedávajte spať dieťa na veľmi mäkkú, poddajnú posteľnú bielizeň, ako napr. vankúše, deky alebo ovčie rúno.

Ak je už dieťa schopné dať sa na štyri, odstráňte zvonkohry a visiace hračky. Ak sa vie postaviť, mali by ste umiestniť matrac do nižšej polohy.

Bábätká s nadváhou začínajú loziť po štyroch neskôr!

Ako kúpať bábätko?

Napustite do vane len toľko vody, aby zakryla nohy vášho bábätka (5 až 7 cm). Voda by mala byť teplá, nie horúca. Urobte test lakťom. Ak vám bude voda príjemná, bude dobrá aj pre dieťa. (Prípadne použite teplomer).

Správna teplota vody má byť 35 – 37 stupňov. Nikdy nenechávajte dieťa vo vani bez dozoru, ani na pár minút. Používajte vo vani protišmykovú podložku.

Pomôcky, ktoré nám spríjemňujú život:

  • Mäkký kryt na odtok vody
  • Kryt na vodovodnú batériu
  • Detská sedačka do vody (nenahrádza dozor!)

Nelezie vaše bábätko? Ako ho naučiť liezť.

Ako sa vyhnúť popáleninám?

  • Keď držíte dieťa na rukách, nenoste súčasne horúce jedlá alebo nápoje.
  • Neklaďte horúce jedlá a nápoje na okraj stola ani kuchynskej linky.
  • Neberte dieťa na ruky, kým varíte pri sporáku.
  • Panvice klaďte na sporák tak, aby rúčka smerovala do zadnej časti sporáka.
  • Zabezpečte dvierka na rúre mechanickou detskou poistkou.

Pomôcky, ktoré nám uľahčujú život:
Predný kryt na sporák, brániaci dieťaťu stiahnuť na seba veci, ktoré sú na ňom umiestnené.

Zabezpečte elektrické zásuvky, káble a elektrospotrebiče

Vybavte elektrické zásuvky ochrannými krytkami. Elektrické káble skryte za nábytok. Dieťa by mohlo stiahnuť spotrebič na seba.

Nikdy nenechávajte v elektrickej zásuvke fény, toastery ani iné prístroje a uložte ich mimo dosahu detí.

Toto je pre dieťatko zakázané teritórium!

Nožíky, rozbitné veci, ťažké panvice a iné nebezpečné objekty zamknite, alebo ich uchovávajte mimo dosahu detí. Nebezpečné oblasti zaistite ochrannou mriežkou, alebo zámkom.

Kľúče a kľučky odkladajte na skriňu, alebo do špeciálnej zásuvky na nebezpečné objekty. Odpadkový kôš umiestnite niekam, kam sa dieťa nedostane (do skrinky v kuchynskej linke, prípadne do inej miestnosti, kam drobec nemá prístup).

Zabráňte dieťaťu prístup k ohrievačom a radiátorom. Zaistite chladničku blokovacou závorou.

POZOR! Pri malých deťoch musíme dbať na to, aby sa nemohli schovať a zabuchnúť do chladničky! Dieťaťu hrozí rýchle udusenie – objem vzduchu v chladničke je pomerne malý, navyše mu hrozí aj hypotermia (podchladenie).

Používajte malé obrusy a sety. Dieťa ich tak nestiahne na seba so všetkým, čo sa nachádza na stole. Odpútajte pozornosť dieťaťa od zakázaných priestorov tým, že necháte otvorenú jednu skrinku, ktorú naplníte ľahkými, pre bábätko bezpečnými predmetmi.

Bezpečne doma

Zabezpečte dvere

Pri malých deťoch nepoužívame lietacie samozatváracie dvere. Používajte zábranu do dverí, aby ste tak chránili prsty vášho dieťatka.

Prevencia pádov dieťatka

Nikdy dieťa nenechávajte samé na posteli, gauči, stoličke na kŕmenie, na prebaľovacom pulte alebo iných miestach, odkiaľ by mohlo spadnúť.

Zabezpečte okná poistkou, ktorá zabráni ich chcenému i nechcenému otvoreniu. Použite na uzatvorenie schodov zábranu na schodište, hore i dolu.

V prípade, že máte na balkóne zábradlie, na ktorom sú medzery širšie ako 10 cm, prikryte ho ochranou z plastu, plexiskla alebo iného materiálu.

Prečítajte si: Pád bábätka na hlavičku. Čo robiť?

Nebezpečný krb

Nainštalujte kovovú ochrannú mriežku, ktorá je v dostatočnej vzdialenosti od ohňa. Zápalky, polienka a iné krbové potreby skladujte na bezpečnom mieste.

Jedovaté látky nemôžu byť na dosah detí

Urobte vo vašom byte inšpekciu a zamknite všetky potenciálne jedovaté látky, ako napr. čistiace prostriedky, lieky, vitamíny, prostriedky do kúpeľa, či tabletky proti moliam.

Myslite na to, že tabletky, kozmetické prípravky a iné jedovaté látky sa môžu nachádzať aj vo vašej kabelke, či kabelke návštevy, ktorá k vám zavítala. Odstráňte ich z dosahu detí.

Odstráňte aj jedovaté izbové rastliny ako napr. difenbachiu, konvalinky, alebo ich aspoň uložte mimo dosahu dieťaťa.

Prečítajte si:Pozor, pre lezúňov nebezpečné!

Bábätká ohrozuje aj SIDS – Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat

Bábätko ukladajte spať na chrbát. Vyhnite sa tomu, aby spalo na príliš mäkkej posteľnej bielizni – vankúšoch, deke, ovčom rúne (hrozí riziko udusenia). Vodná posteľ nie je vhodná pre malé dieťa!

Stolička na kŕmenie

Používajte len robustné a stabilné stoličky s bezpečnostným pásom. Ak chcete stoličku pripevniť na stôl, potom len na taký, ktorý sa nemôže prevrhnúť. Nikdy na nej nenechávajte dieťa bez dozoru.

Pozor na nábytok

Ostré rohy nábytku opatrite bezpečnostnými umelohmotnými krytkami rohov. Kusy nábytku, ktoré by sa mohli prevrhnúť, umiestňujte ku stene (poličku na knihy, komody...).

Televízor položte na nízky nábytok a posuňte ho čo možno najviac dozadu. Úzke lampy, ktoré majú tendenciu sa prevrhnúť, skryte za nábytok.

Bezpečné hračky

v dobrom stave a stabilne skonštruované. Nemajú gombíky, krúžky, stužky a iné časti, ktoré by mohlo dieťa odrhnúť, príp. prehrýzť, prehltnúť a tým sa udusiť.

Nie sú príliš ťažké. (Ak je hračka schopná pri jej páde poraniť dieťa, potom je príliš ťažká.) Nemajú dlhé šnúrky (viac ako 20 cm), aby sa dieťa nimi nemohlo uškrtiť.

Sú zosúladené s vekom dieťaťa a jeho stupňom vývinu. Nedajú sa ovinúť okolo krku dieťaťa.

Hračky kupujte iba od osvedčených výrobcov. Nikdy nie na rôznych trhoviskách, v predajniach s tovarom za pár centov a pochybných obchodoch. O nebezpečných hračkách na trhu aktuálne informuje aj Slovenská obchodná inšpekcia – www.soi.sk.

Aj voda predstavuje riziko

Dieťa nenechávajte ani na moment vo vode, ani pri nej. V prípade, že máte bazén, zhotovte okolo neho oplotenie (minimálne 1,20 m vysoké) s dvierkami na zamykanie.

Nikdy nenechávajte vo vedre a iných nádobách ani malé množstvo vody, čistiaceho prostriedku alebo iných tekutých látok.

Zabezpečte okná

Odstráňte visiace šnúrky a špagáty zo žalúzií. Na veľké okná (vedúce napr. na terasu) nalepte dostatočne zreteľné nálepky, ktoré upozornia dieťa na prekážku.

Dieťa sa má zdržiavať mimo otvorených okien.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: