Je tatinkova brada (ne)bezpečná?

Michaela Klamová | 17. december 2023
Bradatí tatinkovia

Možno ste pred časom zachytili informáciu, s ktorou prišli vedci zo Švajčiarska – mužské brady obsahujú viac baktérií než srsť psov!

Toto zistenie vyvolalo miernu paniku a fúzatí partneri sa stali pre niektoré dámy neprijateľnými (nebozkávaj bábätko, tato!), ale skôr než donútite svojho muža bezodkladne sa oholiť, pozrime sa bližšie na fakty.

Brady a baktérie

Štúdia (ext. zdroj štúdia) sa uskutočnila na veľmi malej vzorke, porovnávajúc stery z brád 18 mužov a 30 psov. Jej účelom bolo overiť bezpečnosť prípadného zapožičiavania MRI prístrojov veterinárom na diagnostikovanie psích pacientov.

Faktom zostáva, že štúdia neporovnávala vzorky oholených a bradatých mužov a väčšina nájdených baktérií nebola nebezpečná. Baktérie totižto osídľujú celé naše telo, vrátane pokožky, mnohé z nich sú neškodné, iné zasa môžu pozitívne stimulovať našu imunitu. Ďalším dôležitým bodom je, že väčšina baktérií v skutočnosti nie je pre ľudí nebezpečná a niektoré pre nás môžu byť naozaj dobré (preto niektorí vedci chcú, aby sme deti nedržali v sterilnom prostredí).

Ďalšia štúdia (ext. zdroj štúdia), ktorá porovnávala výskyt baktérií na bradách bradatých a pravidelne sa holiacich mužov zistila, že práve na oholenej brade sa zdržiava viac baktérií niekoľkých druhov.

Z toho vychádza, že tatinkova brada nie je pre bábätko riziková a pokojne môže vás aj vášho potomka do sýtosti vybozkávať.
Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: