Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stravovanie dietata s refluxom

    , Autor: lucia-4

    Dobrý deň. Máme doma rocne predcasne narodene dieta, korigovany vek 11 mesiacov. Od zaciatku mala problémy s priberaním. Narodila sa v 29 tt, s vahou 710 gramov, momentalne vazi 7200 gramov. Po prepusteni z nemocnice jej bol potvrdený reflux. Posledná kontrola ukazala ze reflux ustupuje ale mame pocit ze to tak nie je. Chcela by som sa informovat ako by malo vyzerat stravovanie rocneho dietata s refluxom, kolko mlieka moze vypit na den alebo kolko prikrmov? Nasa pediatricka odporucala casto krmit a v malych množstvach, mala ma prikrmy 5x denne ale pretoze netoleruje väcsie mnozstva tak po kazdom prikrme ma aj mlieko - Nutrilon pro expert AR 2. Za odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stravovanie dieťaťa po roku má svoje pravidlá. Detičky predčasne narodené však vyžadujú aj v stravovaní individuálny prístup.
    To, že dieťatko vracia viac v porovnaní s inými detičkami nevidím ako problém, pokiaľ priberá / aj keď menej/ a nebýva choré.
    Po roku prechádzame postupne na tzv. Rodinnús stravu, ted dieťatko papá to, čo pripravujete pre rodinu, samozrejme len mierne osolené jedlo, nekorenené, s určitými obmedzeniami / do dvoch rokov židne tavené syry, do roch rokov žiadne údenininy- ani detské páky detskú šunku- žiadne mlieko syry, výrobky z nepasterizovaného mlieka- ovčie, kozie syry, mlieko, byndzu- žiadne konzervy - paštéta a pod- , nič s glutamanom sodným, do dvoch ideálne do piatich rokov žiadne celozrnné výroby, do iestich rokov žiadne huby/. Poávajte jedlo vo fome, ako je dieťatko ochotné konzumovať, určite však aj keď už spapá kúsky, tak len malé kúsky, mäkké, alebo niekedy aj v tomto veku ee vyžadujú miované alebo popučené jedlo, je to v poriadku. Skúste postupne aspoň po desiatej, ovocnom príkrme a ovednom príkrme, už mlieko nepodávať. Na druhej strane ak vidíte, že spapala málo a lieko ju dosýti, pokojne ho podajte. Sledujte hmotnosť ale vašim cieľom nie je, aby dieťa veľa piberalo ale aby malo zdravú výživu, bolo spokojné a iadne sa vvíjalo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: