10 najčastejších príčin straty libida

Redakcia | 26. júl 2018
10 najčastejších príčin straty libida

A spôsoby, ako sa s nimi vyrovnať, aby bol váš sexuálny život taký, ako predtým...

Antikoncepčné tabletky  

Spôsobujú zástavu ovulácie, ale môžu pôsobiť aj na útlm libida. Vysvetľuje sa to tým, že okrem dozrievania vajíčok tlmia aj druhú funkciu vaječníkov – produkciu hormónov. Je určitou zaujímavosťou, že za ženské libido je zodpovedný aj mužský pohlavný hormón – testosterón, ktorý sa produkuje v ženskom organizme a práve on zvyšuje prekrvenie a citlivosť vchodu do pošvy.

Zníženie testosterónu môže spôsobiť stratu libida ženy.
Negatívny účinok tabletiek na libido môže pretrvávať aj po ich vysadení. Riešením je poradiť sa so svojím gynekológom, ktorý môže zmeniť druh antikoncepčnej tabletky alebo odporučiť iný spôsob antikoncepcie (vnútromaternicová – IUD, kondóm).

Vplyv liekov na sex

Niektoré lieky (napr. psychofarmaká, antihypertenzíva...) majú ako vedľajší, negatívny prejav tlmivý účinok na sexuálnu sféru. Môžu znižovať libido alebo vaginálnu lubrikáciu. V takom prípade treba zvážiť zmenu na iný liek, ktorý taký nežiaduci účinok nemá, prípadne vyskúšať lubrikačný gél, ktorý odstraňuje nepríjemné pocity pri styku.                             

Depresia 

Je charakterizovaná pocitmi smútku, osamelosti, bezcennosti a únavy. Negatívne zasahuje do každodenného života, spánku a stravovacích návykov. Jeden z významných prejavov depresie je nedostatok záujmu o sex.

Hoci nie je dostatočne vysvetlené, prečo depresia negatívne ovplyvňuje libido, príčiny môžu byť v nízkej sebadôvere, pocite slabej výkonnosti, čo tlmí sexuálnu túžbu.

libido

Pôrod a dojčenie 

Počas pôrodu môže dôjsť k určitým zmenám na panvových nervoch a svaloch, čo zníži genitálnu citlivosť. Počas dojčenia sa znižujú hladiny estrogénu, ktorý zabezpečuje lubrikáciu a elasticitu pošvy, čo môže viesť k bolestivosti pri styku.

Dojčenie tiež zvyšuje hladinu prolaktínu, ktorý potláča libido a znižuje testosterón. Niektoré ženy mávajú po pôrode stavy depresie, čo tiež znižuje libido. Navyše materské povinnosti uberajú zo spánku, vyčerpávajú, čo má negatívny dopad na sex. V takomto prípade by ste sa mali porozprávať so svojím lekárom, aby sa vylúčili telesné príčiny problémov, ako aj popôrodná depresia. Treba si uvedomiť, že dojčenie je dočasná situácia, snažte sa jej prispôsobiť a nájsť si čas na komunikáciu s partnerom, objatia a nežnosti.

Rutina v spálni

Zmena je korením života. Bez nej sa všetko, aj sex, stáva monotónnym. Novota a vzrušenie z každého vzťahu sa po čase mení, to je zákonité. Všetky vzťahy podliehajú vrcholom a pádom, ale partnerský vzťah by si mal zachovávať prioritu pred inými každodennými pracovnými a rodinnými povinnosťami.

Vyskúšajte nové polohy, poučte sa z erotických kníh alebo videa.
Cieľom nie sú rozkývané lustre a cvičenie podľa Kamasutry každú noc. Len sa snažte, aby ste neskĺzli do rutiny. Vyskúšajte sex v inom dennom čase ako obvykle, niekedy prekvapí „rýchlovka“ pred cestou do práce. Dokonca, aj keď nemáte práve náladu, sex vám zlepší krvný obeh a aj citové spojenie medzi vami a partnerom. Nájdite si čas na spoločné chvíle, prekvapte partnera. Sex poskytuje zážitky, ktoré nezažijete pri žiadnej inej činnosti...  

Nespokojnosť so svojim vzhľadom

Nespokojnosť s telesným vzhľadom, bokmi, prsiami môže znižovať libido. Napriek tomu, že vás partner presviedča, že ste stále vzrušujúca. Pokiaľ sa sama necítite ako predtým, nebude to ono... Urobte analýzu svojich pocitov. Spomeňte si na dobu, keď ste sa cítili na vrchole, sexuálne príťažlivá. Aké šaty vám sedeli, ktorý parfém? Že vám tie šaty už nesedia? Nevadí, obdarujte sa novými, v ktorých by ste sa dobre cítili.

Posilní vám to sebavedomie rovnako ako cvičenie. Uvoľnia sa chemické látky v mozgu, ktoré zlepšujú náladu. Navyše cvičenie formuje postavu a dodáva viac energie. Ak ani po týchto zmenách nebudete spokojná so svojím vzhľadom, zvážte pomoc lekára alebo psychológa, aby ste sa spoločne dostali na koreň problému.

Menopauza

Spôsobuje množstvo zmien v ženskom organizme. Dochádza k náhlej zástave funkcie vaječníkov, ktorá vedie k neočakávanému poklesu estrogénov, čo má za následok zníženie vaginálnej lubrikácie. Pokles testosterónu, ktorý sa tvorí vo vaječníkoch a nadobličkách,  môže byť príčinou zníženia libida, zmenšenej citlivosti klitorisu a oslabenia orgastickej schopnosti.

Hormonálne zmeny sa dávajú do súvislosti so sexuálnymi problémami, znížením energie, oslabením pamäte a nálad, znížením dotykovej citlivosti
. Na erotické vzrušenie je potrebná väčšia intenzita dotykových vnemov. Obvyklé je zvyšovanie hmotnosti, únava, problémy so spánkom, takže sex môže byť tým posledným, na čo žena v menopauze myslí.

Je potrebné dať si skontrolovať krvný tlak, cholesterol a najmä porozprávať sa s lekárom o vašich problémoch. K zlepšovaniu prekrvenia genitálií prispieva autoerotika, sexuálne fantázie. Pri suchosti pošvy pomáhajú lubrikačné gély, lekár môže odporučiť estrogénovú liečbu, ktorá zvyšuje lubrikáciu a elasticitu pošvy.

Zdravotné problémy 

Zdravotné ťažkosti ako vysoký krvný tlak (hypertenzia), vysoký cholesterol, diabetes, choroby štítnej žľazy, autoimúnne ochorenia..., to všetko môže negatívne ovplyvňovať ženské libido. Výskumy potvrdzujú, že ženy s hypertenziou mávajú dvojnásobne častejší výskyt sexuálnych problémov ako ženy s normálnym krvným tlakom.

Výskyt sexuálnych problémov narastá so zvyšujúcim sa vekom žien a dĺžkou trvania hypertenzie. S úpravou vysokého krvného tlaku dochádza obvykle aj k zlepšeniu libida. Vhodná je zmena životosprávy – pravidelné cvičenie, racionálna strava, zmeny prípadných zlých stravovacích návykov.

Vzťahové problémy 

Nespokojnosť a hnev, problémy vo vzťahu tlmia pocity vzrušenia a dosahovanie orgazmu. Niekedy sú to nevypovedané pocity, napríklad keď žena musí šetriť a starať sa o domácnosť, zatiaľ čo manžel utráca s kamarátmi alebo športuje.

Takéto tlejúce pocity môžu byť príčinou ochladnutia libida ženy. V takomto prípade je lepšie porozprávať sa s partnerom skôr, ako dôjde k narušeniu vzťahu, ktorý hrozí rozvodom. Každá žena túži zažívať pocit bezpečia, pokoja a šťastia. Ak by ste nenašli spoločné riešenie vo dvojici, zvážte profesionálnu pomoc odborníka na partnerské vzťahy.

Stres 

Pokiaľ ste vystresovaná platením účtov a naháňaním termínov v práci, musíte ešte zvládať úlohu matky a manželky, sexualita ide často bokom... Ťažko si užívať sex, keď ste mysľou ešte v práci a ťažia vás ďalšie starosti. Navyše sa pri strese uvoľňujú stresové hormóny, ktoré majú vplyv na ďalšie hormóny (testosterón a estrogény), ktoré majú zásadný vplyv na sexualitu.

Iróniou je, že sex je známy prostriedok proti stresu, ale nasilu to často nejde. Skôr pomáha relaxácia, joga. Nájsť si čas na partnera, nechať sa od neho masírovať, porozprávať sa po romantickej večeri, pri pohári vína. Optimálny čas na nežnosti nemusí byť ani neskoro večer po uponáhľanom dni, keď už myslíte na zajtrajšie povinnosti. Potom je vhodnejšia sobota ráno alebo poobede.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: