Zdravotní klauni odprevádzajú deti na operácie

cervenynos.sk | 20. január 2020
Zdravotní klauni odprevádzajú deti na operácie
foto: cervenynos.sk

Rozdávajú smiech tam, kde nie je veľmi do smiechu. Ďakujeme.

V roku 2019 Červený nos znova prekonal svoj rekord

Jubilejný rok bol pre Červený nos bohatý na udalosti, úspechy a priniesol aj nomináciu na Krištáľové krídlo.

Vlani zrealizovali profesionálni zdravotní klauni z občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors 2 814 klauniád*, čo je zatiaľ rekordný počet. Začali odprevádzať deti na operáciu už aj v Košiciach, prvýkrát zrealizovali týždenný program Cirkus Paciento pre dospelé pacientky a do zoznamu pravidelne navštevovaných zariadení pribudli ďalšie oddelenia nemocníc aj seniorské zariadenia. Umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák je aktuálne nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia za rok 2019. 

Skutočné príbehy vyšli v knihe Na zázraky máme nos

“Teší ma aj to, že 32 príbehov, ktoré zažili a napísali zdravotní klauni, bolo vydaných v knihe pod názvom Na zázraky máme nos, ktorú nám pokrstili Zuzana Kronerová a Emília Vášáryová na festivale Kremnické Gagy. hovorí Zuzana Ambro.

Najviac - až 2 058 zdravotných  klauniád predstavovali zdravotné klauniády pre deti v nemocniciach po celom Slovensku. „Zoznam pravidelných klauniád sme rozšírili o Oddelenie detskej psychiatrie v Nemocnici J. A. Reimena, ORL oddelenie DFN Košice, či Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice Ružinov,” upresňuje výkonná riaditeľka združenia  ČERVENÝ NOS Clowndoctors Zuzana Ambro. 

Klauni odprevádzajú na operáciu už aj v Košiciach

“Ďalšou dobrou správou je, že populárny program N.O.S. - odprevádzanie na operáciu sme v júni 2019 odštartovali po Bratislave a Banskej Bystrici už aj v košickej DFN,” dodáva Z. Ambro. V minulom roku odprevádzali klauni malých pacientov na operáciu v rámci 240 klauniád. 

zdravotní klauni Červený nos

S programom Prezuvky máme navštívili zdravotní klauni v r. 2019 rodiny  s nevyliečiteľne chorým dieťaťom v paliatívnej či intenzívnej domácej starostlivosti 36 krát.

Až 54 predstavení programu  Fidlikára zažili žiaci špeciálnych škôl s ťažkým a kombinovaným postihnutím.

Týždňový Cirkus Paciento už aj pre dospelých 

ČERVENÝ NOS Clowndoctors pripravil minulý rok 11 krát celotýždňový program Cirkus Paciento. Počas neho sa deti na psychiatrických oddeleniach, onkologických oddeleniach či v liečebných domoch učili klaunské zručnosti, aby sa stali hviezdami na záverečnom vystúpení. 

zdravotní klauni Červený nos

Červený nos je “Senior Friendly”

Zdravotní klauni navštevujú už 10 rokov aj seniorov na geriatrických oddeleniach nemocníc a v domovoch seniorov. Vlani k nim pribudli dve ďalšie zariadenia, ktoré verejnosť vybrala hlasovaním - CSS Senior Modrová a ARCUS - Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov v Košiciach. Zoznam pravidelne navštevovaných zariadení sa tak rozšíril na 32. Počas Narodeninového turné klauni zavítali vlani navyše aj do ďalších 15 zariadení, kam pravidelne nechodia. 

„V r. 2019 sme urobili 277 seniorských návštev v programe Smiech nepozná vek. Zároveň sme v 3 zariadeniach úspešne pripravili trojdňový program Varieté, ktorého súčasťou sú aj účinkujúci seniori. Tí dva dni intenzívne s klaunmi trénujú vybrané varietné čísla, ktoré potom vo veľkom štýle - v kostýmoch, s kapelou za asistencie klaunov pred publikom predvedú,“  hovorí Pavel Mihaľák. 

Nominácia na Krištáľové krídlo 

Významnou udalosťou minulého roka bolo aj medzinárodné stretnutie viac než stovky zdravotných klaunov z 11 krajín sveta v Hrabove pri pri Ružomberku, kde si 4 dni zdokonaľovali svoje klaunské umenie a vymieňali skúsenosti.

Umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák je aktuálne nominovaný na cenu Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia za rok 2019. Na margo svojej nominácie aj úspešného roka 2019 povedal:

“Tieto ocenenia, úspechy a výborné výsledky znamenajú pre mňa hlavne desaťtisície rozosmiatych detí, spokojnejších rodičov, či šťastnejších seniorov. To všetko vďaka tímu viac než 60 zdravotných klaunov, ktorí neustále na sebe pracujú a vzdelávajú sa. Vlani získala medzinárodný certifikát profesionálneho zdravotného klauna polovica z nich a očakávam, že v tomto roku k nim pribudnú ďalší. Naše poslanie - prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú - by sme však nemohli realizovať bez láskavej pomoci našich podporovateľov. Všetkým patrí moje poďakovanie!”

Zdroj: https://cervenynos.sk/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: