Skvelý nápad: Chobotničky v nemocnici pomáhajú novorodencom

TS | 26. október 2018
Skvelý nápad: Chobotničky v nemocnici pomáhajú novorodencom
foto: Kežmarská nemocnica

Chobotničky pre srdiečkové detičky znie názov projektu, ktorý oslovil novorodenecké oddelenie v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n. o.

Kežmarská nemocnica plánuje zapojiť do projektu háčkovania chobotničiek dobrovoľníkov, a to hlavne z radov členov klubu dôchodcov a zariadenia pre seniorov. Cieľom projektu je vyplniť seniorom voľnočasové aktivity, dodať im pocit potrebnosti a následne umožniť novorodencom kvalitný a bezpečný štart do života.

Chobotničky pomáhajú deťom  

Filozofia vkladania chobotničiek novorodencom do postieľok a inkubátorov pochádza z Dánska, kde lekári zistili, že  chobotničky pomohli deťom mať pravidelnejší tep, lepšie dýchali, mali vyššiu hladinu kyslíka v krvi a celkovo sú pokojnenšie. Tento zaujímavý projekt sa rozšíril po celej Európe a realizuje sa aj vo viacerých nemocniciach Slovenska.

Na prvý pohľad  neobvyklé hračky sú vyrobené zo 100-percentnej bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je zabezpečená ich hygienická bezchybnosť. Háčkujú ich dobrovoľníci na celom Slovensku. 

chobotničky

Skvelý nápad bábätka ocenili pokojným spánkom

Naša prvá skúsenosť s priložením chobotničky k novorodencovi bola aj pre nás veľmi zaujímavá. Keď sme chceli odfotiť malého Miška s chobotničkou v postielke, tak predtým intenzívne plakal. Po vložení chápadla chobotničky do jeho rúčky  plač prestal a Miško  spokojne spinkal. Aj ostatné mamičky tento projekt zaujal a odchádzali z novorodeneckého oddelenia nielen so svojím dieťatkom, ale aj s pribalenou chobotničkou,“ hovorí vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Alžbeta Pokrivčáková.

Táto, na prvý pohľad bežná hračka, je v skutočnosti veľký pomocník v oblasti zlepšovania fyzického a psychického stavu hlavne u predčasne narodených detí a novorodencov ktoré majú problémy so srdiečkom. Chobotničky majú pozitívny vplyv aj na zdravé bábätká, chápadielka si radi chytajú do ručičiek a to im dodáva pocit bezpečia a pohody.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: