Parádne varenie zažijete v škole varenia Chefparade
Neviete variť, ale chceli by svoju polovičku prekvapiť romatikou – vlastnoručne navarenou večerou? Prijmite pozvanie do školy varenia!
Neviete variť, ale chceli by svoju polovičku prekvapiť romatikou – vlastnoručne navarenou večerou? Alebo vás štve svokra, pretože jej Stroganov má predsa len o čosi jemnejšie mäsko a dochutenejšiu omáčku, ako ten váš?! A možno iba radi varíte a všetko o kulinárskom umení, novinkách, nezvyčajných kuchyniach a vychytávkach vás neskutočne baví. Potom je riešenie veľmi jednoduché – prijmite pozvanie do školy varenia Chefparade.
Varenie v pohodovej atmosfére
Pamätám si, ako som Joeymu a Monike z Priateľov závidela, keď sa ocitli na kurze varenia. On ako kuchársky amatér, ona ako profesionálka, ktorá si chcela zdvihnúť sebavedomie. Ja som bola „len“ nadšenec, ktorý by to bral všetkými desiatimi. V čase premiéry seriálu na Slovensku nemožné. Prísť na kurz varenia, vidieť zblízka, ako sa robí suši a dokonca si ho aj vlastnoručne pripraviť, opýtať sa šéfkuchára, prečo je môj steak stále ako podošva, kým ten v reštaurácii sa rozplýva na jazyku, bolo donedávna nesplniteľným snom. Dnes je to inak. Od septembra otvorila svoje brány a kuchárskeho umenia chtivých žiakov privítala škola varenia Chefparade v Bratislave. „Koncept našej školy pochádza z Maďarska, z Budapešti, kde prevádzkujú tri štúdiá už 10 rokov. V Prahe taktiež úspešne fungujú 2 štúdiá. Na Slovensku máme zatiaľ jedno štúdio – v Bratislave, na rohu ulíc Košická a Miletičova, čo je takmer v centre mesta, s veľmi dobrou dostupnosťou autom aj hromadnou dopravou. Škola varenia Chefparade, to nie je len varenie, ale aj veľa zábavy. Na našich kurzoch sa účastníci cítia uvoľnene, do ničoho ich nenútime, sami sa rozhodnú, či a do čoho sa zapoja. Sme hrdí na naše štúdio, ktoré je krásne a praktické zároveň, plné farieb a pohodovej domáckej atmosféry. Do štúdia sa zmestí aj 50 ľudí, napríklad pri súkromných oslavách či firemných teambuildingoch. Na kurzoch však máme maximálne 12 účastníkov, aby sa šéfkuchár mohol a stihol venovať naozaj všetkým. V každom prípade, hlavnú úlohu u nás hrá varenie,“ hovorí Martina Kolláriková zo školy varenia Chefparade.
Od lahodného Francúzska, cez pikantné Mexiko až po japonské suši
V škole varenia Chefparade si môžete vybrať rôzne kurzy a ochutnať tak mnohé svetové kuchyne – francúzsku, taliansku, indickú, mexickú, japonskú, ale tiež si môžete zvoliť „špecifickejší“ kurz, ako je príprava steakov, vynikajúcich dezertov, naučíte sa typické dobrôtky českej kuchyne alebo pripraviť pravé slovenské hody. V lete sa iste blysnete, ak absolvujte tzv. carving, čo je okrasné vyrezávanie ovocia a zeleniny. Možno si hovoríte, že zvládnuť taký kurz musí byť časovo náročné, navyše, ak láskou k vareniu príliš nevynikáte, snáď aj nemožné. Takéto myšlienky zahoďte. Sem skutočne nemusíte prísť vopred pripravení... „Kurz prebieha väčšinou vo večerných hodinách a trvá 3 – 3,5 hodiny. Prísť treba iba s dobrou náladou a s pozitívnym naladením. To je všetko. Ostatné dostanete od nás na zapožičanie – zástery, všetko náradie, suroviny, servírovací riad. Šéfkuchár vás naučí pripravovať tri, štyri jedlá danej kuchyne, a na záver ešte aj dezert. Sme tu pre každého a ľuďom chceme ukázať, že pripravovať pestré a chutné jedlo nie je žiadna veda. Na záver si na pripravenom jedle pri spoločnom stole pochutíte, a čo nezjete si so sebou môžete odniesť domov.“ Každé menu konkrétnej kuchyne je zostavené skúseným šéfkuchárom tak, aby ste nepotrebovali žiadne luxusné, nedostupné suroviny. Ak sa náhodou stane, že sa v recepte predsa len vyskytne nejaká menej obvyklá ingrediencia, neznamená to, že si dané jedlo už doma neuvaríte. Môžete si ju zakúpiť priamo v škole.
Varenie s deťmi i pre deti
Čas, ktorý strávime s deťmi, je ten najdôležitejší. Ak hľadáte zmysluplné trávenie voľného času, ktoré vám prinesie veľa zážitkov a spomienok, vrhnite sa na varenie. Napokon, len čo drobci vedia ako-tak držať hrkálku alebo chodiť, už sa nám aj tmolia v kuchyni a „valia“ a pomáhajú... Čo tak poslať ocka s dietkom na jeden kurz, zatiaľ čo vy si oddýchnete u kozmetičky? „Deti sa môžu učiť variť prakticky od veku, keď sú schopné udržať aspoň niektoré z kuchynských náradí a hlavne, keď mama zváži, že je už na to vhodný čas. Kvôli bezpečnosti chceme, aby s deťmi do 10 rokov boli na kurze prítomné aj mamy, resp. iný dospelý sprievod. Od 10 rokov sa môžu deti zúčastniť aj samé. Deti sa učia variť jednoduché dobroty z rôznych svetových kuchýň, napríklad mexické quessadillas, talianske cestoviny s kuracím mäsom a paradajkovou omáčkou či obľúbené palacinky. Deti u nás môžu získať k vareniu, ale napokon aj k jedeniu, veľmi pozitívny vzťah.“
K ďalším aktivitám venovaným deťom patria v škole varenia i detské párty... Neodrádza drobcov, že prídu, hoci do krásnych priestorov – predsa len nie je to „herňa“ – užívajú si deti oslavu spojenú s varením rovnako ako dospeláci? Ako to potom prebieha? „Naše priestory sa páčia dospelákom, ale i deťom. To je naša veľká výhoda. U nás je veľa farieb, veľa svetla, mäkké vankúšiky a veľa voľného priestoru. Na každú detskú oslavu musí mama oslávenca zabezpečiť vhodné miesto, vymyslieť program, pripraviť pohostenie... My ponúkame všetko v jednom. Deti predsa varia a „motajú“ sa v kuchyni veľmi rady. Prečo im teda práve z varenia neurobiť zábavný program? Zabavia sa pri varení pod dohľadom šéfkuchára, majú nefalšovanú radosť zo svojich výtvorov, ktoré im potom oveľa viac chutia a napokon aj samé pripravia tortu. Ak mamička oslávenca chce, vieme zabezpečiť ešte aj doplnkový program – hry a súťaže alebo špeciálnu výzdobu,“ upresňuje M. Kolláriková.
Oslavy malé, veľké, pre deti i dospelých
Ak hľadáte netradičný spôsob oslavy, skúste Chefparade. Jubileá, výročia svadby, posedenia pre priateľov ? Skúste varenie... „Počas nášho skutočne krátkeho pôsobenia na trhu sme usporiadali už niekoľko veľmi úspešných súkromných osláv. Od malých, s počtom hostí okolo desať, až po skutočné megapárty až s 50 hosťami. Tu platí presne to, čo pri kurze. Hosťom sa venuje šéfkuchár, ktorý im pomôže pripraviť hostinu, ktorá sa vyrovná pohosteniu v najlepších reštauráciách. Môžu, ale nemusia variť všetci. Ale určite sa všetci dosýta a s chuťou najedia. Nie je problém doviesť si napríklad živú muziku – aj to sme už u nás mali.“
Varenie vás láka, ale patríte k tým, ktorým chýba odvaha ísť medzi neznámych ľudí? Na to má Martina Kolláriková jednoduchý recept: „Obavy sú celkom zbytočné. Sami sme boli prekvapení, ako dokáže spoločná záľuba – jedlo – či už jeho príprava alebo konzumácia, ľudí spojiť. Ešte sa nestalo, aby na kurze nevznikla spontánna, uvoľnená atmosféra. Ľudia si potykajú, zabávajú sa a vôbec spolu trávia čas ako starí priatelia. Je neuveriteľné, čo dokáže dobrá myšlienka.“ Tieto slová M. Kollárikovej môžeme potvrdiť i my z redakcie – vyskúšali sme si teambildingový podvečer plný skvelého varenia. Naučili sme sa prípravu suši, argentínskeho hovädzieho á la Stroganov, pána šéfkuchára sme prehovorili ešte na niekoľko skvelých steakov a záver večera patril ľahučkým čokoládovým koláčikom. Okrem skvelých rád k vareniu sme zažili večer plný smiechu, dobrej nálady, spojených s úžasným gastronomickým zážitkom. Nuž, nie nadarmo sa vraví, že dobré jedlo ľudí spája... Navyše mnohé z nás to, čo sme sa naučili, už vyskúšali aj u svojich domácich stravníkov. A verte, pochvál bolo neúrekom.
Tak čo, zaujalo vás varenie pod taktovkou skúseného šéfkuchára? Potom nie je nič ľahšie, ako kliknúť na stránku www.chefparade.sk, v kalendári kurzov si vybrať ten, ktorý vám najlepšie vyhovuje a vyplniť príslušný formulár.
Tip MAMA a ja: Kurz varenia ako darček
Či chceme alebo nie, Vianoce sú predo dvermi, a ak neviete, čo vybrať svojej drahej polovičke, zakúpte jej darčekový poukaz do školy varenia. Ten platí na obdobie pol roka a kurz si môže vybrať obdarovaný v čase, ktorý mu vyhovuje.
Vedeli ste, že...... bazalkové pesto chutí oveľa lepšie, keď ho nepripravujete v mixéri, ale naozaj tradične – v mažiari?
... kvalitné domáce cestoviny sa dajú pripraviť aj s obyčajným valčekom, presne ako „babičkine“ rezance do slepačej polievky?
... na steaky musíte mať super rozpálenú panvicu?
... koreniny najľahšie rozvoniame, keď ich jemne a krátko opražíme na suchej panvici?
Tieto i oveľa viac kuchárskych tipov, praktických rád a kulinárskych vychytávok sa dozviete na kurzoch školy varenia Chefparade.
Chefparade Bratislava
Košická 58 (križovatka s ulicou Miletičova)
821 08 Bratislava II
www.chefparade.sk
Mob.: 0948 234 556
e-mail: info@chefparade.sk
skype: chefparade_sk