Večer plný hier – zábava pre celú rodinu

Mgr. Jarmila Hýroššová | 23. október 2016
Večer plný hier – zábava pre celú rodinu

Jeseň neznamená len púšťanie šarkanov, zbieranie gaštanov a pestrofarebných listov. Neskorá jeseň a zima nám prinášajú i dni, kedy sa nás zmocňuje nepríjemná nálada, krátkodobý pesimizmus a strata energie.

S týmto časom je tiež spojené sychravé počasie a skoré stmievanie. Takéto dni spôsobujú melanchóliu, vyvolávajú nechuť a človek je ako paralyzovaný. Deti sú mrzuté, nudia sa a vyžadujú si pozornosť rodičov. Večer strávený pri hre však môže spôsobiť zázraky v celej rodine. 

Ale pozor! Ak sú na stole rozložené nesprávne hry, ak je počet hráčov príliš vysoký alebo nízky a nikto zo zúčastnených nepozná presné pravidlá, potom sa z večera relaxu a zábavy môže rýchlo stať večer plný stresu a frustrácie.

Aby ste sa vyhli sklamaniu a nude, a aby popoludnie alebo večer s hrou boli skutočne úspešné, mali by ste mať na pamäti niekoľko maličkostí.

Prečo je hranie sa v rodine také dôležité?

Odborníci zistili, aké dôležité je pre deti pravidelné hranie sa: 
  • deti zbierajú potrebné skúsenosti, ktoré môžu využívať v každodennom živote,
  • učia sa spolupracovať,
  • rozvíjajú kreatívne nápady, trénujú napätie i uvoľnenie, koncentráciu, vzájomné počúvanie sa,
  • učia sa zaobchádzať s výhrou i prehrou a dodržiavať určité pravidlá,
  • okrem toho sa trénuje pamäť, fantázia a logické myslenie,
  • v hre zažívajú deti uvoľnenie a zábavu,
  • hra si vyžaduje kreativitu, dôvtip a otvorenosť,
  • hra je na míle vzdialená od práce, školy, stresu a podávania výkonov.
Deti profitujú najmä z hry v skupine. Tu zisťujú, čo znamená byť jeden od druhého závislý a čo je to spoľahnutie sa na iných. Pri všetkej pedagogike však prináša hra predovšetkým jedno: zábavu. To platí samozrejme aj pre dospelých. Tak ako deti, i oni zažívajú pri hrách zábavu a napätie, a odbúravajú tak stres každodenného života. Radosť, zábava, veselá nálada a sympatia sú základnými znakmi rodinných večerov s hrou.

TIP:

Práca, televízor, CD alebo DVD prehrávač, PC a internet k takémuto večeru nepatria. Preto prácu do hry nemiešajte a médiá nechajte odpočívať. Svoje miesto tu má len bohatstvo myšlienok, kreativita a schopnosť nadchnúť sa. Potom už rodinnému večeru plnému hier nemôže stáť nič v ceste. 

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: