8 nočníkových typov drobcov: aký je vaše dieťa?

Redakcia | 10. august 2017
8 nočníkových typov drobcov: aký je vaše dieťa?

Na začiatku to robia všetky deti rovnako: do plienok. Ale keď sa tejto nepohodlnej vecičky zbavia, možno v ich správaní pozorovať ohromné rozdiely. Ponúkame vám jednu – nie príliš vážne myslenú – charakterovú štúdiu dieťaťa bez plienok.

Osem nočníkových typov: do ktorej kategórie patrí vaše dieťa?

Nočníkový váhavec – denno-denne planý poplach

Treba mu? Netreba? To sa pri váhavcovi nikdy nedá povedať celkom presne. Pravdepodobne to nevie ani on sám. „Musííím ísť“, zakňučí v rade pri pokladni, mama odparkuje plne naložený nákupný vozík nabok a hľadá toaletu pre zákazníkov.

Utiera wc-dosku, čo pred ňou za posledný mesiac nikto tak dôkladne neurobil, rozopína dieťaťu zimný overal a dáva dolu pančuchy, podrží drobca nad doskou, lebo tento ju pokladá napriek materskej snahe o čistotu za „fúúúúúúúúúúúj“ a odmieta si na ňu sadnúť.

Váhavec sa na minútku sústredí na svoj tráviaci trakt a močové cesty, očervenie v tvári od námahy – a potom... sa mu už zrazu nechce.

Zvedavo hľadiaci do toalety – najradšej by mal so sebou fotoaparát

Nevie sa toho nasýtiť. Počas sedenia na záchode a po úspešnom dokončení potreby obdivuje vždy znova a znova výsledok svojich snáh. Málokedy sedí na WC vo vzpriamenej polohe, väčšinou si zakliesni hlavu medzi nohy, aby mu nič neuniklo.

Už dávno predtým, ako sa zvedavo hľadiaci typ zbavil plienok, preukazoval záujem o sanitárne priestory:

Akonáhle sa vedel pohybovať, nasledoval vytrvalo každého návštevníka toalety až k záchodovej mise, v nestrážených momentoch tam rád hádzal rôzne predmety, ktoré potom rapídne brzdili normálny odtok – a to je pre zvedavo hľadiaci typ zakaždým mimoriadne potešujúca udalosť.

Prečítajte si: TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?

Nočníkový anarchista – robí to tam, kde práve je

Robí to všade, kam ide a kdekoľvek zastaví. Na preplnenom kúpalisku rovno pred bufet. U susedov na terasu. Do škatule od bratových kociek. Do pieskoviska. Zo šmýkačky na detskom ihrisku.

Dopredu nikdy nevaruje, nič neoznamuje, len (väčšinou) stiahne nohavice a už to ide. Potom ďalej naberá piesok do vedierka, šmykne sa dolu šmýkačkou alebo sa hrá s kockami, akoby sa nič nestalo.

Anarchista nemá absolútne pocity viny a ani po napomínaniach nechápe, čo robí zle. Na otázky týkajúce sa jeho motívov odpovedá len pokrčením ramien alebo lapidárnou poznámkou „Chcelo sa mi!“

Ako zistiť, že vaše dieťa je na nočník pripravené?

Nočníkový komentátor  − podáva napínavé správy o zážitkoch z WC

Neustále o tom rozpráva. A je pritom úplne jedno, či práve teraz „musí“ on alebo niekto iný. „Bola si robiť ee?“, vyzvedá od staršej dámy, ktorá opúšťa priestor toaliet v reštaurácii.

„Musím ísť kakať“
, proklamuje nahlas, a to bez akéhokoľvek pocitu trápnosti. Tak sa mu napríklad podarí prerušiť slávnostný sobáš svojej tety.

Často sa však medzi bezplienkovými deťmi objavuje zmiešaný typ zvedavo hľadiaceho a komentátora. S hlavou strčenou v záchodovej mise popisuje všetko, čo sa tam dostane.

Nočníkový odmietavec – radšej sa vrhne pred záchod

Najradšej by bol, keby vôbec nemusel. Pravidelné obozretné otázky o možnej naliehavej potrebe odvracia prudkým kývaním hlavou a stisnutými perami.

Ak rodičia napriek tomu po niekoľkých hodinách trvajú na tom, aby sa dieťa posadilo na záchod, uteká odmietavec preč tak rýchlo, ako len vládze, schováva sa pod gaučom a kričí tak hlasno, že pri najbližšom stretnutí so susedmi títo rodičov takmer prebodnú podozrievavým pohľadom.

Ak už dospelák konečne malého odmietavca dolapí, tento sa vrhne pred záchod, mece nohami tak prudko, že za žiadnych okolností nie je možné stiahnuť mu nohavice – a krpec sa pociká do nich. Potom sa mu pravdepodobne uľaví a utešuje svojich rodičov: „Konečne vycikanýýý!“

Prečítajte si: (Ne)priateľ nočník alebo Ako skoncovať s plienkami

Nočníkový pôžitkár – potrebuje pohodlie

Tento si vie, ako už názov napovedá, užívať a pritom mlčať. Na nočníku alebo záchode sedí celé hodiny, červené otlačené pásy na zadku mu pritom ani prinajmenšom nevadia, zaoberá sa dôležitejšími vecami: spieva si napríklad „nánanánaná“ alebo o psovi, ktorý prišiel do kuchyne a kuchárovi ukradol vajce.

Zmývateľnou kriedou kreslí na kúpeľňové kachličky. V pokoji zje jogurt. Hundre ako starý chlap. Rozloží sestrinu barbie-nevestu na malé kúsočky. Vytriedi hračky z kinderiek na kôpky alebo si listuje v katalógu s hračkami.

Pôžitkári majú mimochodom empirickú hodnotu, sú spravidla mužského pohlavia a záľuba vysedávať dlho predlho tam, kam aj páni chodia pešo, im väčšinou zostáva po celý život.

Ako sme sa za 3 dni naučili na nočník

Nočníkový chvastúň – nosí si nočník so sebou

Ten si nosí svoj nočník, či už plný alebo prázdny pol dňa so sebou po celom byte. Každú možnú činnosť čriev, aj najmenší tlak na mechúr oznamuje veľkými gestami.

Najradšej je, keď „musí“ pred publikom. Celé narodeninové párty trávi na záchode, lebo sa mu nechce mamu oslávenca presviedčať neustále o tom, že sa mu už zasa chce.

Chvastúň nemôže vstúpiť do pizzérie bez toho, aby sa ešte pred prvým kúskom margerity nespýtal čašníka, kde sa práve ocitol: „Máte tu aj záchod?“

Chvastúňa spoznáte už v ranom veku: už na prebaľovacom pulte sa tieto typy rady zapodievajú svojimi plienkami, pohadzujú nimi, či už sú prázdne alebo plné okolo seba a ich prvé slovo, ešte pred „mamou“ a „autom“ je „ee“.

Nočníkový hráč – toho poznal už Freud

O ňom by sme najradšej taktne pomlčali. Ale pre aspoň polovičatú predstavu dodávame toto: vždy sa hrá so všetkým. Jeho rodičov spoznáte ľahko podľa toho, že bez zásoby vlhčených utierok s dieťaťom byt nikdy neopúšťajú.

Tak čo mamičky malých „bezplienkáčov“, spoznali ste v niektorom z uvedených typov toho vášho?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: