tlakovy hrniec, "papinak"
ahojte, prosim vas, dievcata, ktore mate skusenosti, napiste mi svoje "zazitky" s tymto vynalezom a tiez recepty, dakujem za vsetky rady a recepty.
ahojte, prosim vas, dievcata, ktore mate skusenosti, napiste mi svoje "zazitky" s tymto vynalezom a tiez recepty, dakujem za vsetky rady a recepty.
ahoj, mozno sa to bude dat zvlastne, ale u nas v tomto zazraku vari moj manzel. velmi si ho pochvaluje hlavne pri hovadzine a fazuli /ak ju zabudneme namocit a nechceme varit celu vecnost/. moja znama v tom vari bez mala vsetko, lebo je v tom vsetko velmi rychlo hotove a nevie si to vynachvalit. nas tlakovy sa vola fissler /tusim sa to takto pise/ a sme s nim spokojni /teda muz/. znama nam povedala tak, ze sa v tom vari ako v beznom hrnci. ona si tam vzdy vsetko pekne pripravi a potom len zavrie a vari. ja osobne nemam skusenost.
Ahoj, ja taktiez pouzivam tlakovy hrniec dost casto. Najma na maso. Je to chytro hotove a nemusim stat pri sporaku celu vecnost. Kupili sme si ich este pred dvomi rokmi v Metre a mame tescomu. Su to vlastne dva hrnce- jeden mensi a jeden vacsi no a ten mensi je u mna momentalne favorit, kedze sme len traja. Zasada pri vareni v tlakovom hrnci je, ze tak nesmies dat ziadnu zaprasku alebo pod. Inak by to vraj nedopadlo dobre. Ja len Vrelo odporucam. :tup: :tup: :tup:
takze je to cisto len na varenie? nemozem v tom dusit? a ked si mam vsetko pripravit, tak napr. dam tam veci na rizoto a nemusim osobitne dusit maso, varit ryzu a tak?
Ahoj, my mame doma este staaaaary socialisticky tlakovy hrniec a sme spokojny. Ovela rychlejsie sa vnom vari fazula, hovadzie maso, udene maso, koleno... da sa vnom varit doslova vsetko ak chces mat rychlo jedlo na tanieri.
Tak neviem, ako robis rizoto ty, no ale ja ho robim v tlkaci tak, ze oprazim cibulu, maso, zalejem vodou no a zatvorim to do tlakaca a za chvilu je to hotove, potom ho otvorim, pridam zeleninu, trosku ju podusim, dam ryzu a je to. Potom to uz ale nezatvaram tou pokrievkou, uz len klasickou. Najdlhsie vlastne trva, kym sa urobi maso, tak asi tolko. Inak su tam chytro urobene aj zemiaky, strukoviny....... a tak. Dufam, ze som aspon troska pomohla:tongue:
Varim v nom vsetko okrem cestovim a ryze. Neviem, kto sa tu pytal, ci sa aj dusi - jasne, ze ano, ved je to zatvorene. Bravcove mam cca za 20-30 min, hovadzinu za cca 30-40 min uplne makku - az sa rozpadava. Kuraciu polievku varim cca 20 min, potom do vyvaru pridam zeleninu a varim este 5 min a je to hotove akoby som tu polievku varila v hrnci 2-3 hodiny pomaly - ako kedysi moja mamina. :-) Mame este stare tlakove hrnce ( ved sme si ich s muzom kupili pred 15. rokmi :-) a parkrat sme vymenili tesniace gumicky), ale teraz poskulujem po tych novych s lepsimi ventilmi. Kolkokrat mi ventil vybuchol, kym som sa v nom ucila varit ani nepisem! Mala som polievkou ostriekanu celu kuchynu a mohla som tu mastnotu zotierat! Treba tam davat napln iba po rysku, nepreplnat, lebo potom sa tam urobi dobry tlak a ventil to pretlaci a sičiiii... :excited: Ale nikdy sa mi nestalo, aby na to oparilo - ako ma strasili vsetci okolo mna, treba iba davat pozor na to, ci je vsetka para vypustena pred otvorenim. Tak ti prajem vela uspechov vo vareni v tlakovom hrnci, lebo ja si to uz inac ani neviem predstavit. A kolko casu to usetri!
my v tlakovom hrnci varíme ešte aj slepačiu polievku. Je hotová oveľa rýchlejšie. Hovädzie, fazuľa, divina atď. sú hotové cca za hodinu. Je to super pomocník v domácnosti.