Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Rodinné recepty

Monika7, 18.01.2010 11:51

Recept na šišky

Ahojte maminky, chcem vás poprosiť na nejaký dobrý recept na šišky, lebo mne akosi stále nejako dobre nevykysnú a potom sa síce dajú zjesť ale nie sú také vláčne, ako by som chcela - a ešte poprosím aj návod ako robíte kvások, ďakujem, teším sa na vaše odpovede

  • janalabaj
    18.01.2010, 12:10

    sisky bez vysmazania 1 dávka - 24 ks   500 g hladkej múky 250 ml mlieka 1 žĺtok 40 g cukru 50 g masla (Hery) štipka soli 1 vanilkový cukor 1 kocka droždia (42 g) Plnka:  marmeláda alebo lekvár Na potretie:  kúsok masla                       1-3 lyžice rumu

    Spracujeme cesto (ručne alebo v domácej pekárni). Vykysnuté cesto po častiach rozváľame a vykrojíme kolieska. Na polovicu koliesok dáme marmeládu alebo lekvár, druhým kolieskom prikryjeme a poriadne stlačíme okraje.
    Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ďalších 20 minút kysnúť. Pečieme dozlata asi 12 - 15 minút  pri 180 - 200°C.
    Hneď po vybratí z rúry šišky potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a pocukrujeme.
    to mi teraz prislo do posty a chcem aj ja vyskusat, tak uvidim a s tym kvaskom, zaklad je, ze musis mat vsetky suroviny rovnakej teploty, tzn, vyber si z chladnicky vajce, drozdie a nechaj stat pri izbovej teplote.tak isto aj muku. mlieko zohrej na vlazne, nie horuce, lebo zabijes kvasinky. priadaj drozdie, 2-3male lyzicky cukru a stipku soli, nachaj vykysnut. ja robim  1drozdie na pol kila muky a 2.5dcl mlieka. a potom uz len podla cesta pridaj trosku mlieka alebo naopak muku.a dobre vypracovat cesto do tzv, pufkania, ked sa ti robia bublinky.

  • Monika7 autor
    18.01.2010, 12:17

    ďakujem janalabaj čoskoro ich vyskúšam podľa tvojho receptu, dúfam, že tentokrát sa už podaria:)

  • makinka
    18.01.2010, 19:14

    Monika a Janka,
    ja pridam recept,ktory som vyskusala teraz v nedelu, šišky  su naozaj perfektne :-P
    Ku kvasku by som este Jani doplnila, ja davam najprv do misy muku, urobim si vareskou jamku, po nej 1-2 kavove lyzicky cukru, rozmrvene drozdie, teple mlieko alebo vodu, a trocha to premiesam, zlahka aj s mukou! zakryjem utierkou a cakam:) Ale Monika,ak sa bojis kvaska,tak si kup susene drozdie a to sa pridava priamo do cesta.
    Slubeny recept:
    http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=19412

  • anonym
    15.05.2011, 13:04

+ -
Príspevkov: 4