sisky bez vysmazania 1 dávka - 24 ks 500 g hladkej múky 250 ml mlieka 1 žĺtok 40 g cukru 50 g masla (Hery) štipka soli 1 vanilkový cukor 1 kocka droždia (42 g) Plnka: marmeláda alebo lekvár Na potretie: kúsok masla 1-3 lyžice rumu
Spracujeme cesto (ručne alebo v domácej pekárni). Vykysnuté cesto po častiach rozváľame a vykrojíme kolieska. Na polovicu koliesok dáme marmeládu alebo lekvár, druhým kolieskom prikryjeme a poriadne stlačíme okraje.
Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ďalších 20 minút kysnúť. Pečieme dozlata asi 12 - 15 minút pri 180 - 200°C.
Hneď po vybratí z rúry šišky potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a pocukrujeme.
to mi teraz prislo do posty a chcem aj ja vyskusat, tak uvidim a s tym kvaskom, zaklad je, ze musis mat vsetky suroviny rovnakej teploty, tzn, vyber si z chladnicky vajce, drozdie a nechaj stat pri izbovej teplote.tak isto aj muku. mlieko zohrej na vlazne, nie horuce, lebo zabijes kvasinky. priadaj drozdie, 2-3male lyzicky cukru a stipku soli, nachaj vykysnut. ja robim 1drozdie na pol kila muky a 2.5dcl mlieka. a potom uz len podla cesta pridaj trosku mlieka alebo naopak muku.a dobre vypracovat cesto do tzv, pufkania, ked sa ti robia bublinky.