Výhrevné postieľky pomáhajú predčasniatkam

OZ Malíček | 8. júl 2020
Výhrevné postieľky pre predčasniatka
foto: OZ Malíček

O “krok” bližšie k mame vďaka Najkrajšiemu hlasu.

Hlavným cieľom OZ malíček je pomáhať po predčasnom pôrode vytvárať na oddeleniach podmienky pre čo najväčšiu prítomnosť rodičov s ich deťmi. A jednou z ďalších aktivít, ktorá tomu pomohla, bolo aj zakúpenie 40 špeciálnych výhrevných postieľok pre perinatologické centrá v rámci projektu Najkrajší hlas. 

Tie už niekoľko mesiacov napomáhajú predčasniatkam a rizikovým novorodencom k skoršiemu prechodu dieťaťa z inkubátora k mame, ktorej hlas je ten najkrajší a jej náruč tá najláskavejšia a najbezpečnejšia. Projekt bol realizovaný v spolupráci s portálom Ľudia ľuďom a nadáciou Rádio funguje v celkovej hodnote takmer 70 000 eur. 

Najkrajší hlas pomáha predčasniatkam

Minulý rok na jeseň pripravilo OZ malíček v spolupráci s darcovským portálom Ľudia ľuďom a šiestimi slovenskými najpočúvanejšími rádiami užasnú zbierku s názvom Najkrajší hlas, ktorej cieľom bolo vyzbierať 70 000 eur na nákup špeciálnych výhrevných postielok - Novorodeneckých lôžok MINI s výhrevnou podložkou do 6 perinatologických centier na Slovensku.

Práve tie zabezpečujú intenzívnu, resuscitačnú a vysokošpecializovanú neonatologickú starostlivosť o predčasne narodených a kriticky chorých novorodencov.

Pre dieťatko je v tomto období mimoriadne dôležitá prítomnosť matky, ktorej hlas mu dodáva pocit istoty a bezpečia, cez zvuk inkubátora ho však nemôže plnohodnotne vnímať. Rovnako sú obmedzené aj starostlivé dotyky, či mamine nežné pohľady.

vyhrevne postieľky

Vyhrievané postieľky

„Postieľky s vyhrievaným matracom jednoznačne skrátia najmenším nezrelým deťom s váhou od 400 g do 1000 g pobyt v inkubátore až o niekoľko týždňov. Ľahko nezrelé deti sa pobytu v inkubátore, vďaka vyhrievaným matracom s automaticky regulovanou teplotou, dokonca často vyhnú a umožnia im kontakt s matkou už od prvých chvíľ,“ povedala k významu postieľok štatutárna zástupkyňa OZ malíček Ľubka Kaiserová.  

Oddeleniam v Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Martine, Nových  Zámkoch a Bratislave boli postupne odovzdávané zástupcami partnerov projektu spolu s moderátormi zapojených rádií tieto špeciálne postieľky v celkovej hodnote 69 tis. eur, ktoré podporujú udržiavanie telesnej teploty u predčasne narodených a rizikových novorodencov. Vďaka tomu tak dieťatko nespotrebuje toľko energie na zabezpečenie vlastnej termoregulácie, čím je možný skorší prechod dieťaťa z inkubátora k jeho mame.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili a prispeli tak nie len na nákup postieľok, ale pomohli mnohým deťom narodených predčasne k tomu, čo je pre novorodencov v termíne a bez zdravotných komplikácií úplne prirodzené - počuť a cítiť svoju milujúcu mamu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: