Viete vybrať správnu knihu pre vaše dieťatko?

Foto: Babyknihy.sk | 7. november 2016
Viete vybrať správnu knihu pre vaše dieťatko?

Knihy zohrávajú v živote dieťaťa nesmierne dôležitú úlohu. Vedeli ste však, že pri ich výbere treba zohľadňovať vek vášho batoľaťa?

Najdôležitejším obdobím vývoja zmyslov, schopností a zručností je vek medzi 3. – 36. mesiacom. Je to obdobie, kedy dieťa nasáva informácie, ktoré neskôr využíva vo viacerých oblastiach života. Žiaľ, aj v oblasti detskej literatúry kvantita prevažuje nad kvalitou.

Aj vy máte problém vybrať kvalitnú detskú knihu? Poradíme vám, ako na to!

Čítanie s 3-mesačným bábom

Usmievate sa? Myslíme to vážne! V tomto období je už detský zrak ustálený a úlohou rodičov je, aby u bábätka vzbudili záujem o knihu a vytvorili k nej pozitívnu emóciu. A, samozrejme, bábätku ukázali, že v knihe sa listuje. Ako však zaujať pozornosť takého malého človiečika? Zvukmi! Siahnite po pískacích a šuštiacich knihách, ktoré obsahujú kontrastné obrázky. Prečo? Inšpirujte sa pravidlami "čítania kníh" pre najmenších tu

Obľúbené leporelá – ktoré sú naozaj kvalitné?

Dobré detské leporelo by malo dieťaťu ponúknuť reálne obrázky predmetov či zvieratiek. Ak máte doma knihy s ružovými kravičkami a zelenými psíkmi, vymeňte ich za tie, ktoré znázorňujú skutočný svet okolo nás. Aj zvukové knižky by mali obsahovať čo najrealistickejšie zvuky. A počuli ste o tzv. touch and feel leporelách? Ide o špeciálne knihy obsahujúce dotykové plochy z rôznych materiálov (napr. látka, srsť, kartón a pod.). Bábätko bude nadšené, keď si pohladká jemnú srsť psíka či drsnú kôru stromu. Takže, ak máte doma drobčeka, ktorý zatiaľ odmieta knihy, ukážte mu jedno "touch and feel" leporelo. Úspech je zaručený!

Po prvom rôčiku

Ak už vaše dieťatko sfúklo prvú sviečku na narodeninovej torte, vstupuje do obdobia rozvíjania logiky a reči – nové slová nasáva ako špongia, aj keď ich ešte aktívne nevyslovuje. Siahnite po knihách s viacerými obrázkami, či zbierkach detských básničiek a rečňovaniek. Netreba sa obávať komplikovanejších slovných spojení. Dieťa ich bude registrovať, čo sa neskôr prejaví v jeho bohatšej slovnej zásobe.

Abeceda a počítanie

Už 18-mesačné dieťa by sa malo stretnúť s grafickou podobou písmen a čísiel. Tieto poznatky si ukladá do pamäte a neskôr ich využije v škole pri písaní a počítaní.

Vedeli ste, že jeden a pol ročné dieťa by malo vedieť napočítať do 20? Ak je k tomu, samozrejme, vedené.

Aj počítať sa dá hravou formou. Siahnite napríklad po magnetických knihách  či veselých kartičkách s číslami.

Ak sa vaše dieťatko blíži k druhému roku, ukážte mu leporelá ponúkajúce nekonečné množstvo príbehov. Počuli ste o sérií kníh Potulky? Je len a len na mamičke či oteckovi, ako ich budú svojmu dieťatku tlmočiť. Trénovanie pamäte, koncentrácie na detail, vzbudenie zvedavosti a v neposlednom rade rozvíjanie slovnej zásoby raketovou rýchlosťou... toto všetko vám čítanie "potuliek" prinesie.

Mám 2 roky – už viem viac

Po zvládnutí prvých slov a viet prichádza na rad emocionálna stránka vývinu dieťaťa. Dvojročné dieťa sa už neuspokojí len s obrázkami, naopak, vyhľadáva knihy s krátkym textom a rýchlym dejom. Ten musí byť, samozrejme, doložený pútavými ilustráciami a hlavne, dieťa sa musí s hrdinom príbehu vedieť identifikovať, prežiť si s ním jeho situáciu, pocity hrdinu, a to najdôležitejšie – musí sa vedieť z knižného zážitku vyrozprávať. Ak zvolíte svetové bestsellery typu Gruffalo či Gruffalinka alebo vtipný príbeh Ti otravní králíci, určite nešliapnete vedľa.

Poradili sme vám? Inšpirujte sa skvelými knižnými tipmi a radami pri výbere kníh pre vaše dieťatko na www.babyknihy.sk.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: