CHLEBODARCA pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú

BILLA | 22. október 2020
CHLEBODARCA pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú
foto: BILLA

Každý 1 cent z chleba, ktorý si zákazníci kúpia v sieti supermarketov BILLA, putuje každý mesiac vybranej rodine.

CHLEBODARCA je projekt občianskeho združenia BILLA ľuďom, vďaka ktorému vedia ľudia v núdzi ľahšie preklenúť ťažké časy. Každý 1 cent z chleba, ktorý si zákazníci kúpia v sieti supermarketov BILLA, putuje každý mesiac vybranej rodine. Tá dostane potravinovú injekciu a financie na prostriedky, ktoré nutne potrebuje. Pomocnú ruku podáva aj spoločnosť Penam, ktorá pre rodiny zabezpečuje pekárenské výrobky.

„V rámci projektu CHLEBODARCA sme pomohli rodinám pacientov s detskou mozgovou obrnou, onkologickým ochorením, mentálnym postihnutím a v ďalších neľahkých životných situáciách, napríklad s opravou nefunkčnej strechy či so zavedením prívodu pitnej vody do domácnosti,“ hovorí Jana Gregorovičová, projektová koordinátorka aktivít o.z. BILLA ľuďom. 

CHLEBODARCA tento rok zatiaľ pomohol zlepšiť život Tomáškovi zo Žarnovice, súrodencom Máriovi a Adamkovi z Kráľovského Chlmca, Slávkovi z Novej Bane, Natálke z Banskej Bystrice, Riškovi z Nižnej, sestrám Aninke a Miške zo Spišskej Teplice, Natálke z Košíc, súrodencom Oliverkovi a Tomáškovi, Zlatke zo Spišskej Novej Vsi, Miškovi z Varína a Jankovi z Detvy.

Tomáško

O atypického autistu Tomáša (19) zo Žarnovice sa už roky stará jeho babička. Okrem autizmu má chlapec detskú mozgovú obrnu, slabý zrak, problémy s rečou a ortopedické diagnózy. Napriek hendikepu sa však Tomáško teší zo sveta okolo seba, venuje sa športu boccia, rád spieva. Vďaka projektu CHLEBODARCA mohla babka vnúčikovi poskytnúť ešte kvalitnejšiu starostlivosť a vziať ho na výlety. Peniaze tiež išli na návštevu zubára, kde chlapec absolvoval rozsiahle zákroky v narkóze.

Mário a Adamko

Bratia Mário (17) a Adamko (11) z Kráľovského Chlmca trpia neuroblastómom, a za svoj život už prešli mnohými chemoterapiami a operáciami. Mário je tretiak na strednej zdravotnej škole, v triede má veľa kamarátov. Adamko strávil s mamou dva mesiace v nemocnici, ale postupne sa jeho stav začal zlepšovať. O. z. BILLA ľudom rodine pomohlo prostriedkami na výmenu elektrickej skrinky, ale aj na výživové doplnky pre chlapcov, a tiež benzín či práčku.

Slávko

Slávko (41) z Novej Bane je nepočujúci a má stanovenú aj mentálnu retardáciu, no napriek tomu je spoločenský a samostatný. Vyštudoval dokonca odbor záhradníctvo, a obľubuje aj šport. Slávko je členom Špeciálnych olympiád Slovensko, pred rokom sa stal majstrom Slovenska v chôdzi. Projekt pomohol Slávkovi s rekonštrukciou okien a radiátorov v byte, keďže zimy v ňom boli neznesiteľné.

Natálka

Pár z Banskej Bystrice sa o dieťa pokúšal 22 rokov a nakoniec sa rozhodol pre adopciu. Dnes sú šťastnými rodičmi osemročnej Natálky so zdravotným postihnutím, ktorú si osvojili ešte ako bábätko. Dievčatko malo za sebou ťažkú minulosť, noví rodičia však za ňou urobili hrubú čiaru. Natálka sa vzdeláva prevažne doma a pomaly sa formou hry dostavujú prvé úspechy. Projekt CHLEBODARCA rodine prispel na kúpu nového auta.

Riško

Keď bol Riško z Nižnej (15) malý, zistili mu na mozgu nádor. Väčšinu z neho sa podarilo lekárom odstrániť, no opäť sa vrátil. Po liečbe Riškovi opuchol mozog, a keď sa zdalo, že všetko bude v poriadku, chlapec upadol do bdelej kómy. Dnes už je Riško z najhoršieho vonku, ale nedokáže ovládať jednu časť tela a nerozpráva. Vďaka svojim zákazníkom poskytla BILLA tejto rodine príspevok na väčšie auto, aby sa mohla s Riškovým kočíkom pohodlne presúvať.

Aninka a Miška

Sestry Aninka a Miška zo Spišskej Teplice majú ťažké zdravotné znevýhodnenie. Za všetko môže zriedkavá mitochondriálna porucha. Dievčatá od útleho veku trpia tikmi jazyka a očí, zášklbmi končatín, poruchou autistického spektra. S rodinou komunikujú, ale nie verbálne, chodia do špeciálnej školy. Vďaka projektu CHLEBODARCA dostala Aninka špeciálny rehabilitačný kočík, ktorý pomáha pri jej polohovaní. 

Natálka

Natálku z Košíc (4) trápia mnohé diagnózy, ktoré majú vplyv hlavne na jej fyzický stav. Prešla si operáciou nožičiek, do hlavy jej zaviedli shant kvôli hydrocefalu, pre rázštep jej operovali chrbátik. Dievčatko treba aj denne cievkovať a prebaľovať. Vychováva ho stará mama, ktorá dúfa, že jej vnučka raz bude chodiť. Projekt o. z. BILLA ľuďom rodine pomohol s kúpou nového vozíčka, a tiež pomôcok na cvičenie a rozvoj motoriky.

Oliverko a Tomáško

Následkom predčasného pôrodu nastalo u dvojičiek Oliverka a Tomáška (5) krvácanie do mozgu, z ktorého sa vyvinul hydrocefalus. Oliverko je na tom motoricky lepšie, nemá už stuhnuté svaly a dokáže položiť celé chodidlá na zem. Rodičia veria, že túto métu raz dosiahne aj Tomáško. Vďaka projektu CHLEBODARCA môžu tieto detičky absolvovať dôležité rehabilitácie.

Zlatka

S rodinou zo Spišskej Novej Vsi sa život nemaznal. Najstaršia dcéra a najmladší syn zomreli na záhadnú chorobu, a ďalšiu z dcér, Zlatku (19), táto diagnóza pripútala na lôžko. Dievčatku v mozgu postupne odumierajú bunky. Hoci nechodí a nerozpráva, vnímať neprestalo, reaguje úsmevom. Projekt rodine pomohol s novou kúpeľňou, posteľou a špeciálnymi vankúšmi s prikrývkami.

Miško

Pred dvomi rokmi bol Miško (18) z Varína neďaleko Žiliny ešte úplne zdravý chlapec. Život sa mu však v sekunde zmenil, keď jedného dňa nešťastne skočil do bazéna. Zlomil si pri tom stavec a vážne poškodil miechu. Z najhoršieho je už vonku, ostal však paralyzovaný na invalidnom vozíku. Teraz sa snaží o návrat do života, aký mal predtým, absolvuje rehabilitácie, a práve na ne Miškovi prispel aj CHLEBODARCA.

Janko 

Janko (4) z Detvy má detskú mozgovú obrnu, trpí skoliózou chrbtice a tiež atrofiou očného nervu, takže dobre nevidí. Napriek hendikepu vníma svoje okolie, vie, kedy je doma a kedy inde. Jeho rodičia sa nevzdávajú a veria, že ich synček raz bude ako ostatné deti. Vďaka podpore zákazníkov poskytla BILLA chlapčekovi a jeho rodine príspevok na terapiu Biofeedback a ďalšie rehabilitácie.

Projekt CHLEBODARCA pokračuje aj naďalej. Ak sa vaša rodina ocitla v núdzi alebo poznáte takúto rodinu, do projektu sa možno prihlásiť vyplnením formulára na webstránke www.chlebodarca.sk. Na tejto adrese nájdete všetky potrebné informácie. Celé príbehy ľudí, ktorým projekt doposiaľ pomohol, si môžete prečítať tu.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: