Ako sa správne a pútavo rozprávať s bábätkom?

Michaela Klamová | 1. september 2017
Ako sa správne a pútavo rozprávať s bábätkom?

Mnoho žien (a aj mužov) pri stretnutí s deťmi automaticky začína rozprávať „detským“ spevavým hláskom. Odborníci zistili, že takéto rozprávanie zohráva dôležitú úlohu pri rozvoji reči.

Ako sa rozprávať s bábätkom? 12 skvelých tipov, ako sa s drobčekom môžete rozprávať

Existuje zopár rád, ktoré by ste mohli využiť pri rozprávaní sa s bábätkom.

Pri komunikácii s bábätkom dodržiavajte tieto zásady

Po prvé, upútava detskú pozornosť a vytvára akési puto dôvery a pocit, že sa mu plne venujete. Po druhé, prehnaná intonácia a dôraz pomáhajú dieťaťu rozlišovať slová od rôznych zvukov a naučiť sa, kedy sa rozpráva.

Zvýšte tón hlasu

Čím mladšie je bábätko, tým vyšší hlas by ste mali mať – deti uprednostňujú vyššie tóny aj u ostatných.

Pospevujte si

Rozprávajte spevavo, v rôznych melódiách. Aj keď sa práve necítite ako vynikajú spevák, nevadí. Spievajte bábätku často. Bude sa mu to bezpochyby páčiť.

Bábätká majú radi gestikuláciu

Keď rozprávate bábätku často a intenzívne gestikulujete. Zaujmete jeho pozornosť oveľa viac. Pohyby rúk, hlavy, očí, úst, ktoré sa vám budú zdať neprirodzené, bábätko očaria.

Už malé deti milujú rozprávky

Neodkladajte čítanie rozprávok s odôvodnením, že dieťatko je ešte malé a rozprávke aj tak nerozumie. Práve naopak. Detičky si zamilujú počúvanie vášho hlasu.

Prečítajte si: Výchova detí prostredníctvom zázraku menom rozprávka

Zamerajte pozornosť na to ,čo dieťatko zaujíma

Zopakujte aj niekoľko krát slovo predmetu, osoby, zvieraťa, na ktoré dieťatko reaguje. Ak sa za niečím otáča, vystiera rúčku, neváhajte predmet pomenovať aj viackrát.

Pozeraj mi na pery, bábätko!

Pri rozprávaní s bábätkom nešušlite

Mnohí dospelí pri pohľade na malé dieťa automaticky zmenia svoj slovný prejav. Istotne je dovolené zjemniť tón hlasu, používať zdrobneniny a láskavý prejav. Za každých okolností sa však vyhnite šušľaniu a používaniu slov tipu "prinšežnička naša mališká", šušu, ňuňu a pod. Rozprávajte čisto a zrozumiteľne-

Chcete u bábätka podporiť rozvoj reči? Rozprávajte sa s ním!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: