Dopravná výchova najmenších? Inšpirujte sa 5 tipmi na hry doma!

Redakcia | 8. máj 2016
Dopravná výchova najmenších? Inšpirujte sa 5 tipmi na hry doma!

Aj vám sa zdá, že keď vyjdete von so svojím malým drobcom, vidíte na každom kroku autá, ktoré ho ohrozujú a musíte neustále striehnuť, aby nevbehol pod kolesá? Už dávno sú preč časy, keď ste bezstarostne mohli poslať svoje dieťa samé peši do školy a nemuseli ste sa ničoho obávať.

Tip 1: Zahrajte sa pexeso

Vyrobte si doma pexeso s dopravnými značkami, najprv základnými a postupne dopravné značky rozširujte. Uvidíte, ako rýchlo sa vaše dieťa naučí všetky dopravné značky. Pre obmenu si môžete vyrobiť pexeso s účastníkmi cestnej premávky a rôznymi dopravnými prostriedkami.  

Tip 2: Skladajte puzzle

Nakreslite si dopravnú značku a potom ju rozstrihajte na niekoľko častí. Dieťa má za úlohu ju poskladať, pomenovať ju a vysvetliť, čo znamená.

Tip 3: Pesnička, básnička alebo hádanka na každý deň

Pripravte si pre svoje dieťa na každý deň pesničku, básničku alebo hádanku. Na internete ich nájdete neúrekom, alebo môžete zapojiť svoju fantáziu a vymyslieť si vlastnú. Pre inšpiráciu uvádzame:

Ako prejdem cez cestu

Pozriem vpravo, pozriem vľavo,dokážem to sám a hravo.

Po zebre sa pustím hneď,
ráznym krokom rovno vopred.

Cesta nie je ihrisko,
to viem celkom naisto.
Na ceste sa nikdy nehrám,
vysvetlím to všetkým zebrám.

Semafor

Keď červená zabliká,
nepohnem sa z chodníka.
Oranžová svieti,
pripravte sa deti!
Iba farba zelená,
voľnú cestu znamená.

Tip 4: Knihy, detské časopisy, pracovné zošity a omaľovánky

Kvalitných učebných podkladov s tematikou dopravnej výchovy pre najmenšie deti je na našom trhu stále málo. V súčasnosti môžete nájsť na trhu novinku „Rozprávky o dopravných značkách“  od autora Petra Stoličného, kde sa deti prostredníctvom 20 rozprávok pútavou a vtipnou formou učia základné dopravné značky a základné pravidlá cestnej premávky.

Súčasťou knihy je aj kvíz, prostredníctvom ktorého si deti spolu s rodičmi môžu overiť nadobudnuté znalosti. Vydanie tejto knihy podporili spoločnosť Volkswagen Slovakia, Nadácia Volkswagen Slovakia a spoločnosť Anasoft. Na trhu nájdete taktiež detské časopisy, ktoré sa vo svojich rubrikách venujú dopravnej výchove, ako aj pracovné zošity pre predškolákov zamerané na dopravnú výchovu.

Tip 5: Vyrob si svoju značku

Na túto aktivitu budeme potrebovať povystrihované tvary značiek (kruh, trojuholník alebo kosoštvorec, prípadne iné tvary a predlohy dopravných značiek). Dieťa na základe predlohy vyfarbí svoju vlastnú značku. Po dokončení môžete na zadnú stranu nalepiť špajdľu a tú zapichnúť do dierky zápalkovej krabičky vyplnenej plastelínou.

Prečítajte si: Deti a dopravná výchova: 5 tipov na hry vonku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: