Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,371 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krcovite zaspavanie nasho chlapca

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pani doktorka = byvame s manzelkou a malym chlapcom uz dlho v Londyne (chlapec sa nam narodil tu a ma 7mesiacov). Doktori sa nam tu zdaju velmi divni v porovnani s tymi nasimi doma a preto sa obraciame na Vas touto formou a prosime Vas o radu v tejto zalezitosti:
    Ked uspavame chlapca a ked je uz unaveny ze je lepsie ho uspavat ked lezi tak ho dame vzdy nabok tak ako to ma on rad a pritom ked zaspava tak chudatenko hrozne moc tak chcavo vzdycha a moc s nim trha (myslim s celym telickom) (no to len ked zaspava) a s kazdym tym trhnutim vyda ten chrcavy ston (to je ako ked starsi clovek tak zachrapne) ale ide mu to od hrdla. co to moze byt
    - uz sme si to vsimli vcera aj dnes (ako keby to chudatenko trpelo)...
    Ked sa narodil mal dost problemi s bruskom a kolikou (dost sme sa tu koli tomu nabehali po doktoroch).

    Za Vasu pomoc a radu Vam vopred dakujem a zostavam s pozdravom
    Rastislav Lehocky ,Londyn

    Odpovedá: odbornik2

    Možno má upchatý noštek, skúste mu ho pred spaním vyčistiť, tiež mu zvlhčite prostredie, vlhký froté ručník k postieľke. Sledujte ho a ak by sa objavili aj iné príznaky nekľudu, vyhľadajte radšej lekára. Vzhľadom na to, že dieťatko nepoznám, neviem vám dať presnejšiu odpoveď.

  • kardiologia a nadcha

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    som s trojročnou dcérkou objednaná na kardiológiu. Má nádchu a kašle. Môžeme s takýmto ochorením prísť na vyšetrenie?

    Odpovedá: odbornik2

    Pokiaľ je to plánované vyšetrenie a nejedná sa o akútne ochorenie srdiečka, tak si treba urobiť iný termín a ísť na vyšetrenie s dieťatkom bez akútneho ochorenia.

  • častá stolica dojčeného dieťaťa

    , Autor: odbornik2

    Náš 5,5 mesačný synček je plne dojčený, váži 8300 g (pôrodná hmotnosť 4600 g). Náš problém spočíva v tom, že synček máva často oranžovo žltú riedku stolicu viackrát za deň, tesne po dojčení. Dojčeniu sa cez deň dožaduje často v noci v troj hodinových intervaloch. Synček je živý, veselý, chorý nebol.

    Odpovedá: odbornik2

    Myslím, že je to v poriadku, pokiaľ dobre prospieva, vyprazdňovanie je u detí tiež veľmi individuálna záležitosť. Keď v pol roku začnete s mäsovo-zeleninovým príkrmom, predpokladám, že sa početnosť stolíc zníži a bude tuhšia.

  • Kadernictvo v obdobi dojcenia

    , Autor: Ivet77

    Planujem prvu navstevu kadernickeho salonu po porode, ktory som mala 7.2.2008.
    Okrem strihu potrebujem obnovit melir.
    Neviem vsak, ci tuto proceduru mozem absolvovat v obdobi dojcenia.
    Nechcem mojmu malemu zbytocne ublizit svojou nerozvaznostou.
    Nie je nejake riziko, ze sa chemicke latky dostanu babatku do mlieka a mozu
    nejako ovplyvnit jeho zdravie?

    Odpovedá: odbornik2

    Udáva sa, že farba na vlasy sa nevstrebáva, vlasy nie sú prekrvené, ale farba sa dostáva aj na pokožku a odtiaľ by sa predsa len mohla vstrebať. Je to chemická látka. Myslím, že výskumy o tom, či sa farba pri farbení vlasov vstrebáva nie sú publikované a pravdepodobne ani nerobené. Fakt je ten, že na farbe nie je napísané, že sa nemá používať v tehotenstve a pri dojčení. Ja som však opatrná a do pol roka, kým je dieťatko výhradne kojené, by som si vlasy nefarbila.

  • Počítač v blízkosti dieťaťa

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či môže mojej štvormesačnej dcérke uškodiť, keď pracujem s počítačom - notebookom a ona leží asi 1,5-2 m odo mňa v postieľke. Srdečne ďakujem za odpoveď, s pozdravom Jarka Svrčková

  • cervene hrdlo

    , Autor: odbornik2

    dobry den pani doktorka,

    moja 2,5 rocna dcera ma cervene a bolave hrdielko. uz vcera sa stazovala ze ju bolia ustocka. ide o to ze uz v polke januara mala soplik, bez teploty a davala som jej kvapky. po tyzdni som ich vysadila. tyzden bolo dobre a dostala soplik znova. co by som pripisala aj tomu ze bola vonku zima a zrejme aj z toho sa jej podrazdila sliznica. znova som jej davala kvapky ale ine. potom bolo asi 3 tyzden dobre ale dostala soplik zas. to som navstivila lekarku. mala aj zle jedla a moje podozrenie sa potvrdilo, mala aj cervene hrdlo. takze dostala take zarabane kvapky.lebo soplik bol uz zlty. vytery z nosa a ust boli negativne. ako tak vyzdravela. za tri tyzdne ale dostala zapal stredneho ucha.bola preliecena. ale soplik sa vratil po tyzdni od vysadenia kvapiek. znova navsteva lekara. a vytery a odber krvi z prsta. vsetko negativne. boli sme aj na orl a lekarka povedala ze jej len konci ten zapal co mala. a ze sa to upravi. dostala zarabane kvapky do nosa a aerius. to som absolvovala 12.3. vcera sme dobrali zarabane kvapky. nos vyzeral ze je ok. dnes na obed nechcela poriadne jest ze ju boli hrdlo. a zobudila sa mi na upchatu nosnu dierku. tak som jej nasadila panadol aby necitila to hrdielko. a naozaj neviem co mam robit. ma len slabsiu imunitu a dlhsie jej trva kym sa uplne vyzdravie. alebo robim niekde chybu ja alebo je tam nieco ine. mam pockat a nedopovat ju stale niecim, alebo ist k lekarovi zasa.
    dakujem pat

    Odpovedá: odbornik2

    No určite ju "nedopujte" panadolom, ak nemá teplotu. Tak ako popisujte môže začínať vírusová angína a zápal dutiny ústnej, ľudovo povedané slintavka. Bývajú pri tom aj vysoké teploty a dieťa musí vyšetriť lekár. Možno, že je len po liekoch a opakovaných virózach trochu oslabená a mohli by jej pomôcť vitamíny, napríklad Cebion multi a probiotická flóra, napríklad Dophillus infant, ten by určite prispel aj povzbudeniu imunity.Ak sa stav nebude zlepšovať je na mieste znovu navštíviť lekára.

  • červené vyrážky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, mám 2mesačného synčeka, ktorého plne kojím. Na líčkach sa mu v poslednom týždni objavili malé červené vyrážky. Najprv som si myslela, že ide o potničky, nakoľko po čase zbledli. Ale synček ich má stále, trochu sa aj po líčkach rozšírili a pokožka na líčkach je taká vysušená. Vyrážky sú niekedy bledé, inokedy zasa viac nápadné. Chcem sa spýtať, či sa mám znepokojovať, či môže ísť o nejakú alergiu (citrusové plody nejedávam) a na prípadné ošetrenie nejakým špeciálnym krémom? Za odpoveď ďakujem. Veronika

    Odpovedá: odbornik2

    Môže sa jednať o tzv. seborhoickú dermatitidu, v tom prípade ho neolejujte na postihnutých miestacha zatiaľ by som žiadne krémy nedávala. Môže sa však jednať aj o začínajúcu atopickú dermatitidu. Ak vyrážky behom pár dní nezmiznú, vyhľadajte svojho lekára. Radiť týmto spôsobom vhodnú mastičku sa nedá.Rôzne vyrážky bývajú u malých detí aj reakciou na vplyvy z vonkajšieho prostredia a nevyžadujú hneď liečbu. V tomto prípade sa držím zásady, že menej je niekedy viac.

  • Syn skoro nič nepapá

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, môj syn má 2 roky a 3 mesiace. Vždy papá veľmi málo, ale mám pocit, že už je dosť veľký a mal by viac papať. Jeho celodenný jedálniček je 150 ml mlieka ráno. K tomu nejaká maličkosť (kúsok koláčika alebo cereálne guličky). Na desiatu nič. Na obed 150 ml mlieka. Na olovrant nič a na večeru 150 ml mlieka a kúštik suchého chlebíka, alebo pár nemastných hranolčekov pečených v rúre s kečupom. Takže jeho strava je prakticky pol litra mlieka a nejaký ten "dzob". Sem-tam spapá trošku polievky, ale aj to musí byť len "sáčková". Nech uvarím akúkoľvek, tak nechce. A nie je to preto, že by som korenila alebo zle varila, len proste nechce. Mlieko si pýta sám. A pritom by som mu uvarila čokoľvek, čo by si povedal. Odmieta aj akékoľvek ovocie, dokonca ani ovocné pyré nespapá. Všetko vypľúva von. A keď by som mu dala za celý deň len piť vodu, tak aj tak nebude papať. Už som mu dávala aj sirup na podporu chuti do jedla (Pikovit) a aj nejaký ďalší multivitamínový sirup, ale nezabralo to. Váhu má normálnu (13 kg), ale netuším z čoho, keď nič nepapá. V septembri alebo decembri by mal ísť do škôlky a bojím sa, že tam bude úplne o hlade. Mohli by ste mi poradiť, čo s ním mám robiť? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň Polly404

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťa má úplne nevhodnú stravu na jeho vek, ale to by som potrebovala vedieť, či bol kojený, ako reagoval pri zavádzaní príkrmov v kojeneckom veku, či takto nevhodne papá odjakživa alebo bolo spúšťačom ochorenie, zmena bydliska, zmena v rodine a pdobne. Tieto faktory často ovplyvňujú príjem potravy u detí. Sáčková polievka je v tomto veku priam zakázaná, pretože všetky obsahujú glutamát sodný, absolútne nevhodný do troch rokov. Veľmi som vám neporadila ale ani sa to nedá, dieťatko a celú rodinu, by som musela poznať a vyšetriť. Doporučujem vyšetriť či nie je chudokrvný a možno aj či nemá črevné parazity.

  • letná dovolenka

    , Autor: odbornik2

    prosim vas-chcela by som sa opýtať načo všetko nemam zabudnut pri baleni na letnu dovolenku do chorvatska-pre 2 ročného chlapčeka,dakujem pekne-cestujeme autom v juli

    Odpovedá: odbornik2

    Ja mám pre rodičov pred dovolenkou pripravenú tzv. cestovnú lekárničku. Mali by ste zabaliť lieky od teploty, teplomer, kulíška pre prípad zvracania, očné kvapky, ušné kvapky, mastičku do očí, krém na opaľovanie, v tomto veku Microsun firmy spirig je najideálnejší, krém po opaľovaní. Samozrejme nezabudnite na lieky, ktoré pravidelne užíva, ak také sú. Možno je vhodný aj Imazol a krém na ritku, napríklad Sudocrem alebo TannoHermal v prípade zaparenia. Myslím, že to je všetko, ostatné lieky prichádzajú do úvahy pri ochorení a to by ste navštívili lekára, lekárska starostlivosť je v Chorvátsku dostupná v lekárňach majú približne rovnaké lieky ako u nás.

  • Ako podporiť imunitný systém

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pani lekárka bola by som Vám povďačná za radu ako mám postupovať,resp. aké vyšetrenia sú možné u môho syna. Problém je v tom, že od novembra 2007 je často chorý už využíval 7x antibiotiká. Má ešte len 12 mesiacov. Kojila som ho do 8 mesiacov. Naša pediatrička zatial nenavrha žiadne vyšetrenia, čo ma znepokojuje /žiadna kontrola imunity, výtery atď./. Keď bola zastupovaná iným lekárom a zhodou okolností bol malý opäť chorý, lekár po prečítaní jeho karty zostal prekvapený že sa nič nepodniklo pri tom počte využívaných antibiotík, samozrejme bolo vidno, že nechce kolegiálne sa miešať do liečby, či znevažovať jej postup, sám to podotkol. Keďže sa nevyznám v možnostiach, príčinách prosím Vás o radu ako by sme mali postupovať. Zatial sme všetci mali urobené výtery či nemáme nebezpečného streptokoka. Výsledky boli negatívne aj to som musela sama žiadať synovu pediatričku. Začala som synovi dávať homeopatický liek "echinaceu" na podporu imunitu pred 6 mesiacmi ako začal byť chorý, avšak aj tak je chorýl. Mám pocit, že vždy keď manžel, alebo dcéra niečo chytia či už nátku alebo bolesť hrdla, prenesie sa to na neho. Prosím o odpoveď na email: jana.maco@centrum.sk

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem aký bol dôvod užívania antibiotík ani na akom základe sa nasadilil . Je to v každom prípade dosť, ale keďže nepoznám dieťatko ani celú rodinnú anamnézu, neviem sa podrobnejšie vyjadriť. Tohoto roku je veľmi zlá epidemiologická situácia, teda zvýšená chorobnosť, pozorujem to vyslovene v rodinách, že do nekonečna sa točia ochorenia v tej, ktorej rodine. Samozrejme, že dieťa z kolektívu alebo manžel z práce môže nejaké infekčné agens doniesť a najmladší člen rodiny zareaguje ochorením. Najlepšie by bolo celú vec prebrať podrobne s Vašou lekárkou.

  • strieška

    , Autor: odbornik2

    moja dcerka má 9 mesiacov, od šiesteho mesiaca má remene, lebo pravá strieška nemá správny uhol,na poslednej kontrole p.doktorka más chcela poslať do nemocnice, aby jej dali zavažie na nôžku, lebo zistila , že ju má kratšiu, ale ešte po jednom rongene s remenami , povedala, že jej ich máme davať dalej a o mesiac prísť na kontrolu, veľmi sa bojim, čo to všetko znamená, bude mať nôžku stále kratšiu, alebo sa to tými remenami upraví, vôbec neviem , čo mám robiť a veľmi sa bojím, počula som aj o nejakej pani z piešťan, ale tá na rozdiel od doktorov, , ktorí kážu nôžky naširoko baliť , deťom nožičky nejako napráva a potom spolu plienkou previaže, čo mám robiť, prosím , vás o radu a vôbec neviem, kedy a prečo sa ide s tým na operáciu, so zúfalaá , prosím odpíšte mi a poradte, vopred dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    V prvom rade varujem pred neodborným zásahom nejakej pani z Piešťan. Riešenie problému vašej dcérky patrí do rúk ortopéda, ktorého pravdepodobne navštevujete. Nie je to jednoduché, dieťatko musí mať dolné končatiny v presne určenej polohe, aby sa odľahčili bedrové zhyby, preto aj má remene. Pri pravidelných kontrolách lekár rozhodne, čo je pre vaše dieťatko najlepšie. Operačné riešenie sa volí vtedy, keď široké balenie nevedie k správnemu postaveniu a vývoju bedrového zhybu. Tieto operačné riešenia sa využívajú pomerne dlho, sú dobre prepracované a majú dobré výsledky. Určite sa držte rád lekárov a nie liečiteľov!!!!!

  • Počítač v blízkosti dieťaťa

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň p. MUDr. Špániková,
    chcem sa spýtať, či môže mojej malej 4. mesačnej dcérke škodiť, keď pracujem na počítači-notebooku a ona leží 1,5-2 m odo mňa v postieľke. Srdečne Vám ďakujem za odpoveď, Jarka

    Odpovedá: odbornik2

    Pokiaľ je denné svetlo a neruší ju blikanie obrazovky, tak myslím, že nie. Horšie by to bolo, ak by mala spinkať, je tma a obrazovka bliká, potom pracujte radšej v inej miestnosti, alebo aspoň s obrazovkou otočenou mimo zorné pole dieťatka.

  • Nepravidelna stolica

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pani Mudr. Spanikova,

    touto cestou by som Vas chcela poprosit o Vasu odbornu radu.

    Mam dve deti. Syn, ma 2,5 roka. Bol dojceny 14 mesiacov, stolicu mal pravidelnu, takmer do kazdej plienky po dojceni.

    Dcerka ma 9 tyzdnov. Jej porodna hmotnost bola 3 360 g a dlzka 51 cm. Momentalne ma 5 200 g a 60 cm. Nepodarilo sa mi ju dojcit, takze si mlieko odsavam a krmim ju z flase. Obcas ju musim dokrmovat aj Bebou. Vypije cca. od 500 do 750 ml mojho odsateho mlieka a 60 - 180 ml Beby denne. Su dni, ked jej Bebu vobec nemusim davat. Problem je vsak v tom , ze kaka nepravidelne, raz za 5 az 7 dni. Cize sa vykaka, potom 5 dni nic, potom sa zase vykaka a dalsich 7 dni nic...a tak dookola. Vetry ma pravidelne, ale stava sa, ze sa pri krmeni krci, jeduje - mam pocit, ze ju boli brusko. Vtedy jej zvyknem davat kvapky SAB SIMPLEX.

    Som z toho dost nervozna. Je v poriadku, ze dieta nema stolicu kazdy den?



    Lucia

    Odpovedá: odbornik2

    Ona je v podstate kojená, takže všetko z materského mlieka spotrebuje. Ak má vetry, nezvracia, bolesti bruška sú mierne a dostaotočne ciká, priberá, nemusíte byť z toho, že má stolicu v týchto intervaloch nervózna, býva to u kojených detí.

  • Davidko

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. chcela by som vediet ci mozem davidka prikrmovat , ma ukonceny 5 mesiac a ma 9 260g.A este by som chcela vediet ci mu mozem v kociku to polohovatelne lehatko dat do sikma aj ked este sam nevie sediet uz sa nam taha do sedu ale sam sa posadit nevie.Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Ja neviem, či je davidko kojený alebo umelo živený. Ak je kojený, tak nie je potrebné ho dokrmať, umelo živené deti začíname dokrmovať mäsovozeleninovým príkrmom po dovŕšení piateho mesiaca.
    Polohovateľné lehátko môžete zošikmiť do uhla asi 30 stupňov, nedávajte ho ešte sedieť.

  • Materské znamienka u detí

    , Autor: odbornik2

    Prajem prijemny den pani Doktorka,
    mala by som otazku suvisaciu so znamienkami.
    Ja sama ich mam dost (ploche, az velke), ale mna sa to netyka, totiz nam 3 deti, a teda vidim, ze to zdedili, najstarsia dcerka (7 rokov) ma uz okolo 6 kusov na tele vratane tvare (co aj jej osobne vadi). Zatial su to ploche,
    moja otazka, mala by som ist za dermatologom, je nejaka moznost z hladiska mediciny, na zastavenie vyskytu znamienok?
    za vasu odpoved budem velmi vdacna.
    Prajem vela uspechov.

    Odpovedá: odbornik2

    Sama vidíte, že výskyt znamienok je výrazne dedičná záležitosť. Zastaviť ich vývoj nie je možné. Sú niektoré, ktoré treba sledovať, sú to hlavne tie, ktoré môžu byť bežne pri hre alebo obliekaní poranené. Taktiež krvácanie, svrbenie je dôvod ihneď navštíviť kožného lekára. Preto je vhodné buď do veku desať rokov alebo po osemnástom roku znamienka skonzultovať s dermatológom. To vekové ohraničenie je preto, lebo v období puberty nie je vhodné znamienka chirurgicky riešiť

Otázok: 10372

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: