Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nechce chodiť do škôlky :-(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mám 3,5 roč. synčeka.. Od septembra 2013 chodí do škôlky. Prvý mesiac bol úplne bezproblémový, krásne ráno vstal, obliekol sa, tešil sa do škôlky, sám mi povedal že sa mu tam páči a že je tam dobre.. až som bola prekvapená že iné deti v škôlke plačú a vzdorujú a náš malý v pohode ide.. Na ďalší mesiac bol chorý a ostal doma a asi po týždni sa vrátil do škôlky, samozrejme prišiel s tým aj „prvý“ vzdor.. trošku plakal alebo nechcel vojsť do triedy.. Keď som sa s ním rozprávala prečo nechce ísť do škôlky, veď ho to tam bavilo, mal radosť a vždy sa tešil, mi povedal že mu robí zle jedno dievčatko (spolužiačka s triedy). Spomenula som to pred p. učiteľkou, kt. mi potvrdila že dievčatko je „živšie“ a je možné že mu ublížila ale ona si vraj nič nevšimla...Dievčatko je vraj viac chlapec ako dievča a vraj náš syn je také dievčatko. . Áno, je pravda že malý je veľmi citlivý a plachý ale to neznamená že nie je chlapec. ...Potom po krátkom čase ostal chorý ale to už bol doma dlhšie, po pauze kt. sme mali odporučenú aj detskou lekárkou mal malý zase nastúpiť do škôlky.. prvý deň úplne bez všetkého, super nastúpil, učiteľka mi hovorila, že sa hral, všetko spapal ráno bol viac pri nej ale inak bol bezproblémový.. dokonca keď som prišla pre neho na obed (býva tam len 4h) tešil sa ako pôjde ráno do škôlky, že určite musí isť lebo sa budú učiť tanček na karneval...Ale prišlo ráno a náš syn sa zaťal a povedal že dnes nikam nejde, vraj chce ostať so mnou doma.. chytil také záchvaty kriku, revu že nikam nechce ísť, až som sa zľakla a nechala som ho teda doma.. Ja viem že som urobila chybu, ale mala som ho na silu zobrať na ruky, s revom a hisákom? Predsa je to moje dieťa a toto by som asi nezvládla..
    Prosím vás p. doktorka poraďte mi, čo mám robiť, robím niečo zlé? Čo sa týka výchovy, s manželom sa snažíme.. chodíme na výlety, hrávame sa sním, venujeme sa mu maximum.. Malý je v podstate veľmi šikovný, zaujíma sa o všetko okolo seba, má rád knižky, hudbu, tance, hry s loptou, hráva sa rád s plastelínou, s legom, jazdí na jeho autíčku, rád spieva pesničky. Rozprávať začal na chlapca dosť skoro, aj pýtať sa na wc ,bez plienky sme od cca 2r. Je rozumný, slušný, má rád poriadok,.. máme s neho radosť, ja som skôr ten prísnejší rodič a manžel je ten čo mu vždy všetko dá a povolí.
    Ďakujem, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je radosť čítať pozorovanie takého vnímavého rodiča. Myslím, že u Vás nie je žiaden problém. Deti v tomto veku niekedy ťažko prijímajú nové prostredie, nové deti, ktoré sa možno správajú inak, ako by očakávali alebo na aké správanie sú zvyknuté z domova. Je to podľa mňa taký malýproblém, ktorý sa správnym prístupom / vysvetľovaním, uisťovaním dieťaťa o svojej láske, dodržiavaním sľubov, napríklad, kedy pre neho prídete/ podarí vyriešiť. je to o každodennom riešení problémov dieťatka, niekedy trvaním na rozhodnutí / ráno pôjdeš do škôlkyˇniekedy ústupoch, aby dieťa videlo, že aj jeho názor je akceptovaný / prídem pre teba skôr, zajtra nepôjdeš do škôlky/. Postupne sa vysvetľovaním, kontaktom s dieťatkom, urobením vhodného programu / oslava narodenín, spoločná návšteva ZOO či divadielka/ všetko upraví.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: