Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vigantol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ddeň, mám ročnú dcéru a v poradni mi pani doktorka povedala, že mám naďalej dávať Vigantol 2 kv, a v lete ešte 1 kv. Ešte je to potrebné, a dokedy sa má dávať, neublíži jej to.Myslela som, že je to dôležité, len prvý rok.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vigantol 2 kvapky denne je potrebné dávať do 18 mesiacov bez ohľadu na ročné obdobie. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre mnohé procesy v ľudskom tele, pre rastúci organizmus zvlášť. V našich podmienkach je priordzeného vitaminu D málo, preto ho odporúčame všetkým deťom do puberty podávať v zime od novembra do marca. Vo gorme vitaminu D 800 jednotiek denne/ čo sú presne dve kvapky/ alebo ako rybí tuk, v lekárni dostanete niektorý prípravok. Správne dávkovanie a správne podávanie dieťaťu v žiadnom prípade neublíži, práve naopak, pomôže mu to. Pravdou je, že vitamín sa dá aj predávkovať, preto ho treba užívať presne podľa indikácie, vo vyššie spomínanom množstve. Pozor na rôzne preparáty, ponúkane aj reklamou, ktoré môžu vitamin D obsahovať, aby ich dieťa nebralo viac druhov a mohlo sa vitamínom D predávkovať.

Podobné otázky

  • Podavanie vitaminov u 20 mesacneho dietata

    , Autor: Lada777

    Dobry den pani doktorka, dakujem za Vase clanky k sucasnej situacii a prakticke rady. V jednom takomto clanku ste spominali doplnat detom okrem D vitaminu aj C vitamin a ak je to mozne aj Imunoglukan. Od akeho veku je vhodne podavat detom C vitamin a Imunoglukan? Syncek ma 20 mesiacov a denne mu davam 2 kvapky Vigantolu. Cebion a Imunoglukan su podla pribaloveho letaku osporucane od 3 rokov. Odporucate podat ich ale v mensej davke alebo je Vigantol postacujuci? Dakujem a prajem Vam vela uspechov

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatku v tomto veku by som podávala 5 kvapiek vitamínu C denne, pri ochorení zvýšiť na dvojnásobok.
    Imunoglukan podávam aj deťom mladším ako tri roky, ale nie je to podávanie podľa odporučení výrobcu. Príčinou však nie je toxicita výrobku pre deti do troch rokov / do roka určite nepodávať !!!!/ ale nie sú robené klinické skúšky u mladších detí ako tri roky.

  • Probiotika

    , Autor: martaamiriam

    Dobry den prajem chcela by som sa informovat mam mesacne babetko ktore je na Umelom mlieku chcela by som sa opitat ci mu mozem davat do mlieka probiotika?a ako casto sa davaju kazdy den alebo iba obcas okrem toho mu davam aj vigantol kazde rano

  • Stolica

    , Autor: Michaela5394

    Moja dcérka má 7týždňov. Je plne kojená. dostáva len dojčenskú vodu (3-4čl keď sa jej podávajú lieky) .
    už 7 dní má zelenú stolicu. Začalo to ako hnačka. stolica bola riedka, jemne zelená. na druhý deň bola viac zelená aj s trochou hlienu. na 4 deň bolo v stolici aj mliečko a hlien bol ružovkastý, v stolici mala aj trošku krvi (len také malé červené bodky). teraz už druhý deň je jej stolica tmavozelená hustejšia a lepkavá. občas má problém sa sama vyprázdniť.
    začalo to 2dni potom ako jej dr nasadil Maltofer. (berie Vigantol, pyridoxin, kyselinu listovu a maltofer).
    okrem stolice je mála spokojná, kojím ju vždy ked si požiada, nie je ani plačlivá ani letargická. aj spinká tak ako predtým.
    môže to byť spôsobené tými liekmi? alebo to môže byť aj niečo vážnejšie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to je spôsobené liekmi, zmena farby stolice po liekoch ale aj bez užívania liekov v priebehu dňa je bežná, netreba robiť paniku, aj úplne zdravé, kojené dieťa má niekedy zelenú, vodnatú stolicu. Teraz je tmavá, mazľavá z maltoferu.
    Treba sledovať počet mokrých plienok, správanie a priberanie dieťatka aak je to v poriadku, stolici netreba pripisovať väčší význam než si zaslúži.

  • Zle dávkovanie Kanavitu

    , Autor:

    Dobrý deň. Moja pediatrička, ktorej sa teraz neviem dovolať mi predpísala pre moje babatko kanavit a vigantol. Kanavit mi kázala dávkovať 1xtýždenne 1kvapku od 2 týždňa. Ja som sa však pomýlila a svojej malej som dávkovala 1 kvapku každy deň 6dni po sebe. Ohrozila som svoje dieta? Môže mať nejaké ťažkosti? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neohrozili ste ho ani nebude mať židne dôsledky. Teraz jej 14 dní kanavit nedajte a potom pokračujte v dávke jedna kvapka raz za týždeň do veku 3 mesiace, pokiaľ je dieťa kojeneé.

  • chrapanie a potenie

    , Autor: kelly

    Dobry den, rada by som sa opytala na dve veci. Par krat sa stalo, ze som pocula nasho 9- mesacneho syna chrapkat ked spal. Odkedy sa narodil mozno tak 5x a tak na 10 minut. Treba to riesit? A tiez by soms a chcela opytat, ci je normalne, ze sa syn dost poti - hlavne pocas papania (vtedy sa poti na hlavicke), ale aj ked spi tak sa spoti. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    chrápenie nie je problém, teba len zvlhčiť prostredie.
    Poenie tiež býva u detí. Zhodnoťte, či mu dávae pravidelne a v správnej dávke / 2 kv. Denne/ viamín D, vigantol

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: