Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nepravidelná stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mám 2 ročného syna, ktorý má nepravidelnú stolicu. Bruško ho neboli, je spokojný, krásne papá, má aj stravu bohatú na vlákninu no aj napriek tomu "nekaká" každý deň ale každý tretí, niekedy aj neskôr čo ma dosť znepokojuje. je to v poriadku ???
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každý druhý deň je v norme, čím je interval dlhší, tým je potrebné to sledovať a nikedy aj zasiahnuť, Zapisujte si kakaknie a ak sa interval častejšie viac ako ob deň,konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • nepravidelna stolica

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, obraciam sa na Vas s otazkou ohladom nepravidelnej stolice. Dcerka (3 roky) zacala posledny mesiac, chvilu potom, co zacala kakat na zachod (predtym len do plienky chcela), tak zacala kakat tak cca kazy 2-3 den, niekedy sa vykaka az na stvrty den. Viem, ze vela deti je tak, ze nekakaju kazdy den, lenze dcerka uz niekedy dva dni predtym prdka, niekedy aj parkrat za den ideme na wc, ze potrebuje kakat, ale ani si nesadne a poviem, ze predsa netreba a potom sa vykaka az na druhy den. A ked sa vykaka, tak je toho dost vela a hlavne to mava aj tvrde, ked jej potom aj krvaca trochu zadocek. Co ona sa ani velmi nestazuje, ze by ju to bolelo.
    RAz sme uz podavali vlakninu medicol, ked mala velmi tvrdu, za par dni sa upravila stolica, a na vase odporucanie sme aj vlakninu medicol vysadili, pisali ste, ze sa nema dlhodobo davat. Teraz jej davam cca tyzden Fruktolax-prirodne "prehanadlo", ale je to vytazok so sliviek a tak, vraj sa to moze dlhodobo, ale nejako nezabera ani to. Davam jej aj slivkovu vyzivu, ovsene vlocky na ranajky, vyzivky zo sliviek, ...
    Tak sa vas chcem spytat, ako upravit stolicu, aby bola maksia a hlavne ci riesit to, ze kaka menej casto.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepamätám si, že by som bola niečo riešila s vlákninou medicol, ale vzhľadom na to, že ju nepoznám, iste som nemohla odporučiť jej dlhdobé užívanie.
    Porucha s vyprázdňovaním pravdepdobne ešte súvisí s prechodom od plienok ku kakaniu do záchoda. Neviem ako to prebiehalo, či dieťa z toho nebolo v strese.
    V každom prípade sa o dieťaťa rozvíjajú príznaky zápchy spojené aj s krvácaním, pretože pri tvrdej objemnej stolici dochádza k natrhnutiu ritky.
    Odporúčam: diétu , v ktorej vylúčite: kako, čokoládu, mak varenú mrkvu, varenú ryžu, banány, tvrdý syr. Podávame dostatok tekutín. S vlánkninou to o takýchto malých detí netreba preháňať, skôr podávať naozaj dostatok ovocia, surovú mrkvu, dostatok tekutín, tmavý chlebík a pečivo. Pravdepdobne treba nasadiť aj lieky, odporúčam duphalac ale to treba rodiť pod kontrolou lekára.

  • Nepravidelna stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani Mudr. Spanikova,

    touto cestou by som Vas chcela poprosit o Vasu odbornu radu.

    Mam dve deti. Syn, ma 2,5 roka. Bol dojceny 14 mesiacov, stolicu mal pravidelnu, takmer do kazdej plienky po dojceni.

    Dcerka ma 9 tyzdnov. Jej porodna hmotnost bola 3 360 g a dlzka 51 cm. Momentalne ma 5 200 g a 60 cm. Nepodarilo sa mi ju dojcit, takze si mlieko odsavam a krmim ju z flase. Obcas ju musim dokrmovat aj Bebou. Vypije cca. od 500 do 750 ml mojho odsateho mlieka a 60 - 180 ml Beby denne. Su dni, ked jej Bebu vobec nemusim davat. Problem je vsak v tom , ze kaka nepravidelne, raz za 5 az 7 dni. Cize sa vykaka, potom 5 dni nic, potom sa zase vykaka a dalsich 7 dni nic...a tak dookola. Vetry ma pravidelne, ale stava sa, ze sa pri krmeni krci, jeduje - mam pocit, ze ju boli brusko. Vtedy jej zvyknem davat kvapky SAB SIMPLEX.

    Som z toho dost nervozna. Je v poriadku, ze dieta nema stolicu kazdy den?



    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ona je v podstate kojená, takže všetko z materského mlieka spotrebuje. Ak má vetry, nezvracia, bolesti bruška sú mierne a dostaotočne ciká, priberá, nemusíte byť z toho, že má stolicu v týchto intervaloch nervózna, býva to u kojených detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: