Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
10,724 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Baktéria

    , Autor: miska0007

    Dobrý deň dcérka dnes 4mesiace mala mat 14.12.2017 prvé očkovanie ale funela trochu nostekom q zistil sa z výteru stafykokok. Po užívaní pamycon kvapiek 10dni posledné v stredu bol piatok robený ďalší výter zistil sa streptokok. Tak znova výter v piatok dnes výsledky a moraxela. Moja otázka znie ci môže byt očkovaná alebo čakať. Dr tvrdí že ak jej nič nieje môže byť. Máva raz dvakrát za deň akoby soplikovy tahavy susnik zelený alebo biely alebo bledo zelený dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvedené výsledky nie sú dôvodm neočkovať dieťa. Lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí a ak nejaví známky ochorenia je mo žné očkovať bez ohľadu na to, aké baktérie má v nošteku. Bude ich tam mať pravdepodobne stále, hlavne ak má staršieho súrodenca v škole alebo školke. Baktérie neznamenajú ochorenie.

Podobné otázky

  • Ockovanie pocas liecby antibiotikami

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktorka,
    mám 15 mesačnú dcérku,ktorá máva od 10.mesiaca cca každé 2 mesiace horúčkovité stavy,teplota 3-4dni, až do 39.3.stupnov. Vždy je aj CRP zvýšené 70 až 80 hodnota. Opakovalo sa to uz 4krat. 2 krát bola v moči prítomná aj bakteria E-Coli 10^5.Vždy boli podané ATB potom CRP kleslo. Už 2 mesiace je na udržiavacej večernej dávke Biseptolu.Sledovaná na nefrológii,kde sono obliciek,mocoveho mechúra je všetko v poriadku.
    Detská lekárka chce teraz dcérku zaočkovať 3 davkou Hexa vakcíny,keďže neočkovala koli korona virusu,preto to má posunuté. Rada by som poznala Váš názor,či netreba este počkať,kedže dcérka užíva pravidelne ATB,momentálne este aj udrziavaciu dávku Biseptolu. Má tieto stavy horúčiek a vysokeho CRP opakovane,nie vždy s prítomnosťou baktérie v moči/naposledy tento stav na zaciatku mája,moč čistý,crp 76./ Vždy bez iných príznakov.Len CRP a horúčka. V júni máme kontrolu na nefrológii,kde lekárka rozhodne či už vysadí Biseptol alebo ešte ponechá.
    Rada by som ale možno počkala s očkovaním,keďže si myslím,že tieto stavy nie sú úplne dovyšetrované a bojím sa aj toho,že bude očkovaná súbežne aj s ATB.Môžem žiadať o oklad očkovania,pokial dcérka berie ATB?
    Ďakujem pekne.
    S pozdravom
    Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je žiaden dôvod odkladať očkovanie!!!!!! Biseptol v udržiavacej dávke nie je kontraindikácia očkovania. Očkovať sa môže riadne, aj hexavakcínou aj prevenarom a po doočkovaní tohto zmeškaného očkovania zaočkovať aj mumps, osýpky a rubeolu. Samozrejme, že lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí, neočkujeme deti s akútnou infekciou, ale udržiavacia dávka biseptolu / ale ani pandémia koronavírus!!!/ nie je dôvodom na odkladanie očkovania!

  • Otázka:

    , Autor: Lcka

    Dobrý večer velmi pekne Vám Ďakujem za odpoveď na moje otázky. Jedna z mojich otázok , respektíve sťažností, bola na svokrovcov, ktorí si neumývajú ruky , respektíve nedodržiavajú základnú hygienu, čo je pre mňa jedna z najpoctatnejších a najzákladnejších vecí. Písala som Vám, že jej dali do úst slaný korbáčik, ktorí vyzeral ešte aj zoschnuto a zažltnuto (ešte aj so špinavými rukami).Maličká má 4mesiace a ešte nepapá ani príkrmi. Napísali ste mi,že dať dieťatku korbačik je hazardovanie so zdravým dieťaťa. Preto som sa Vás chcela spýtať či hrozí aj niečo veľmi vážne a ak by sa dieťa niečím nakazilo, alebo by sa mu do telíčka dostala nejaká baktéria pripadne by sa mu malo niečo stať aká by tam bola inkubačná doba/kedy by sa to prejavilo a či by sa to vôbec prejavilo(či hrozí aj to, že to môže byť v tele a neprejaviť sa)?A či sa to u takých bábätiek môže prejaviť aj niekedy neskôr? Veľmi Vám ďakujem za odpoveď.

  • Otázka:

    , Autor: Lcka

    Dobrý večer velmi pekne Vám Ďakujem za odpoveď na moje otázky. Jedna z mojich otázok , respektíve sťažností, bola na svokrovcov, ktorí si neumývajú ruky , respektíve nedodržiavajú základnú hygienu, čo je pre mňa jedna z najpoctatnejších a najzákladnejších vecí. Písala som Vám, že jej dali do úst slaný korbáčik, ktorí vyzeral ešte aj zoschnuto a zažltnuto (ešte aj so špinavými rukami).Maličká má 4mesiace a ešte nepapá ani príkrmi. Napísali ste mi,že dať dieťatku korbačik je hazardovanie so zdravým dieťaťa. Preto som sa Vás chcela spýtať či hrozí aj niečo veľmi vážne a ak by sa dieťa niečím nakazilo, alebo by sa mu do telíčka dostala nejaká baktéria pripadne by sa mu malo niečo stať aká by tam bola inkubačná doba/kedy by sa to prejavilo a či by sa to vôbec prejavilo(či hrozí aj to, že to môže byť v tele a neprejaviť sa)?A či sa to u takých bábätiek môže prejaviť aj niekedy neskôr? Veľmi Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa do 48 hodín, prídne troch dní nič neprejavilo, dieťatku teraz nič nehrozí. Ale ako som napísala, nechcem robiť rozbroje medzi starými rodičmi a mladou rodinou ale sú pravidlá, ktoré v záujme dieťaťa sa misia dodržiavať. Nehovoriac o tom, že aj bezchybné korbáčiky obsahujú veľa soli, ťo je pre dieťa v tomto veku ďalšia záťaž, hlavne pre obličky, ktoré sa ešte vyvíjajú.

  • Prve ockovanie

    , Autor: Lubka

    Dobry den, o 2 tyzdne ideme s dcerkou na 1. ockovanie hexa+prevenar13(bude mat vtedy 3 mesiace a 6 dni), chcem sa spytat ake vysetrenia by mal dt urobit pred ockovanim? Mala ma v nose e.coli a v stolicu tiez nejake 2bakterie (mala ich ked mala 3tyzdne, nesposobovali ziadne komplikacie, ani teplota alebo soplik,ale crp mala 34..to po atb kleslo na 0,5, ale bakterie ostali). Je bezpecne ockovanie, aj ked tie bakterie (mozno) stale ma? Nemala by jej dr zopakovat vytery?Chcem ziadat v den ockovania aspon crp vysetrenie, ale po vsetkych informaciach z internetu, co vsetko moze sposobit ockvanie sa o nu bojim aj preto, ze brala uz ako tyzdnova atb a ma tie bakterie. Tiez neviem, ci by nebolo lepsie ockovanie rozdelit.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom, či rozdelíte očkovanie rozhodujete vy a môžete sa na tom s lekárkou dohodnúť. Z medicínskeho hľadiska nie je dôvod očkovanie oddeľovať, ale niektoré mamičky si to prajú a ja im vždy vyjdem v ústrety.
    Baktérie sú súčasťou ľudského organizmu, osídľujeme sa nimi hneď ponarodení. E.coli, pokiaľ sa nejedná o tzv. toxický typ je normálna súčasť ľudského organizmu, v hdle ho má preto, že ju pravdepdobne občas položíte na vašu posteľ a tam táto baktéria pravdepodobne je z vášho tela. Aké baktérie mala v stolici neviem, ale hlavne ak nie je kojená, môžu tam byť niektoré baktérie, ktoré sa bežne v zažívacom trakte nachádzajú a nie je potrebné ich liečiť antibiotikami. CRP 34 nie je príznakom bakteriálnej infekcie. To nekritzujem , že dieťa bralo antibiotiká, nevidela som ho , nevyšetrila, takže za liečbu a zdravotný stav dieťaťa zodpovedá lekár, ktorý ho lieči a indikuje liečbu.
    O tom, či je potrebné zopakovať výtery rozhoduje tiež ošetrujúci lekár. Záleží na tom o aké baktérie sa jednalo.
    CRP vyšetrenie pred očkovaním u zdravého dieťaťa nie je potrebné, nič nerieši a o ničom nevypovedá.
    Pred očkovaním je potrebné dieťa sledovať, ako papá, ako sa správa, je tiež dobré večer pred očkovaním zmerať teplotu. Vžy sa pýtam rodičov ako sa dieťatko správalo posledných 24 hodín, ako paplo, ako spalo, či nie je nepokojné, či v jeho okolí nie je niekto chorý, či sa s dieťaťom deň dva pred očkovaním necestovalo dlhšie ako 4hodiny, či od niekaľ nepriletelo, či nebolo v kontakte s infekčným ochorením. To sú situácie, ktoré sú pre rozhodnutie o očkovaní podstatné.

  • hib

    , Autor: andula1

    Dobry den. Zaujima ma vas nazor na ockovanie proti hib co je v hexavakcine a to ze boli robene studie kdesa zistilo ze tato zlozka moze za vznik alergii u deti. Na Slovensku sa 10 rokov ockuje na HIB a ze je enormnu narast alergii na vsetko mozne. Urcite ste tieto studie citali. Aky mate na to nazor,naozaj pribudlo alergikov? A este jedno negativum na HIB ze sa zistilo ze ako sa zacalo ockovat na hib ten vymizol ale zas vzrastol pocet ochoreni na pneumokoka. A ze ten je este viac nebezpecny. jedno vyhubime a drude pneumokok sa premnozi. Tiez pozorujete tento narast? To radsej nedat ockovat ani na hib ani na pneumokoka a telo bude v rovnovahe. Je hib taky nebezpecny,vsak doteraz sa neockoval a ani v zahranici nieje povinny...Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepoznám štúdie, ktoré by dávali do súvislosti očkovanie priti hemofilovi /hib/ a alergiou. ale viem, že táto baktéria bývala príčinou závažných ochorení, ktoré dnes nevidíme. Možný nárast pneumokokových ochorení mohol byť spôsobený relatívne tým, že hemofilové ochorenia vymizli a pneumokokové ostali. Problematika je veľmi zložitá, nedá sa na tomot priestore celá vysvetliť. Boli deti, ktoré mali to šťastie, že ani na závažné hemofilové ani na závažnoé pneumokokové ochorenie neochoreli. Nikto nevie, ktoré dieťa bude to, ktoré ochorie, dokonca môže mať ťažký priebeh, ba až zomrieť. preto volíme drahý, ale spravodlivý spôsob ochrany všetkých detí pred týmito ochoreniami. Ako pediater som rada, že deti sú chránené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: