Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 2. davka rotarixu

    , Autor: lucinka-2

    Dobry den,dcerku sme dali ockovat proti rotavirusom v 3 mesiacoch. Caka ju druha davka... avsak uvazujeme,ze ju odmietneme. Stratil by sa tym ucinok prvej davky a bolo by toto toto ockovanie zbytocne? Aky vyznam ma druha davka?
    Dovodom je zle znasanie prvej davky - plac, krce a vykrucanie, bolesti brucha a caste riedke a prudke stolice... obcasne odmietanie prsnika....
    Moja druha otazka je,ci vobec tieto neziaduce ucinky pominu. Ako dlho zvyknu tieto vedlajsie ucinky trvat? Alebo je to uz trvaly nasledok vakciny?
    Dakujem vam za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to trvalý následok vakcíny. Občas takúto reakciu vidím a aj naňu vždy rodičov upozorním. Býva prechodná, niekoľko dní. Ak reakcia trvá dlhšie, pravdepodobne je to aj v súvislosti s kolikami, ktoré zároveň v tomto veku u niektorých detí prepuknú. V každom prípade ak tieto ťažkosti pretrvávajú, riešila by somich s vašim lekárom, ktorý by prípadne mohol hľadať aj inú príčinu ťažkosti a aj iné riešenie problému.
    Už sa mi stalo, že z rôznych dôvodov sa druhá dávka rotavirovej vakcíny nepodala. Moja skúsenosť je, že aj keď dieťa prišlo dokontaktu s ochorením / napríklad jedno v nemocnici/ neochorelo. Tým však v žiadnom prípade nechcem povedať, že na ochranu stačí jedna dávka. Predpis hovorí, že podľa druhu vakcíny sú potrebné dve alebo trio dávky a je potrebné dávkovanie dodržať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: